ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η φωτιά ξεκίνησε από σκουπίδια – Επίθεση Ρομά σε πυροσβέστες!

Η φωτιά της 11/8 είναι η έκτη φέτος στο Όρος Αιγάλεω (από όσες τουλάχιστον μετρήσαμε εμείς), με τις περισσότερες να ξεκινούν μέσα από οικισμούς του Άνω Σχιστού και της Άνω Αγίας Βαρβάρας. Και πάλι είχαμε αίσιο αποτέλεσμα, δηλαδή γρήγορη κατάσβεση πριν πάρει διαστάσεις, χάρη στην ταχύτατη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, Πυροσβεστικής και Δήμων, αλλά και γιατί βοήθησε η φορά του ανέμου.

Μάλλον από σπινθήρα σε σκουπίδια

Όσον αφορά την αιτία, μια πρώτη – ανεπίσημη εκδοχή που ακούστηκε στον τόπο της φωτιάς είναι ότι ξεκίνησε από σκουπίδια στον οικισμό, όπου μεταδόθηκε σπινθήρας από καλώδιο που έκανε ρευματοκλοπή. Αυτό με κάθε επιφύλαξη, καθώς το ανακριτικό δεν εξέδωσε πόρισμα ακόμα. Πάντως, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την περιοχή, στην πλαγιά του βουνού είναι ριγμένα πολλά σκουπίδια, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλοι δρόμοι για την διέλευση απορριμματοφόρων.

Επίθεση στους πυροσβέστες

Φωτό Γιώργος Μπρουσκάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες από το “Έθνος”, οι πρώτοι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από Ρομά που προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν και οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να καλέσουν σε συνδρομή την Αστυνομία για να μπορέσουν να βγάλουν μάνικες και να επιχειρήσουν.

Μια πολύτιμη άσκηση πυρόσβεσης

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Λεωτσάκος, που βρέθηκε στο σημείο της φωτιάς, στάθηκε με δήλωσή του στην αξία της άσκησης “Αινείας” που -κατά σύμπτωση- έγινε στη συγκεκριμένη περιοχή (βλέπε Μεγάλη άσκηση για δασική πυρκαγιά σε Ποικίλο – Αιγάλεω). Ο κ. Λεωτσάκος ανέφερε: «Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έγκαιρα παρεμβαίνουμε βάσει των αρμοδιοτήτων μας, ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και των δασών μας. Αποδεικνύεται με τη σημερινή φωτιά ότι η Άσκηση «Αινείας» που πραγματοποιήσαμε τον Απρίλιο ενόψει της αντιπυρικής περιόδου σε πραγματικό χρόνο και σε προσομοιωτικές συνθήκες δε μας βρήκε απροετοίμαστους αλλά στη βέλτιστη απαιτούμενη ετοιμότητα. Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής και Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Π. Νιάφας, με «χειρουργικές» κινήσεις συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάσβεση της φωτιάς. Να ευχαριστήσω την ομάδα «ΔΙΑΣ» και τους εθελοντές για την αμέριστη προσφορά τους».

Από την μεριά του Δήμου Χαϊδαρίου στον τόπο της φωτιάς έφτασαν δύο πυροσβεστικά 4Χ4 (το ένα διατίθεται από την Περιφέρεια Αττικής) και η υδροφόρα.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button