Με ζεστή ατμόσφαιρα, χαμόγελα και αρκετό κόσμο, το Φασόλι, ένας νέος χώρος δημιουργίας και έκφρασης, πραγματοποίησε τα εγκαίνιά του το περασμένο Σάββατο στο Δάσος Χαϊδαρίου. Το δημιούργησαν ο Αλέξανδρος Νικολάου και η Δέσποινα Μελισσιανού.
Το Φασόλι γέμισε από νωρίς με φίλους και γείτονες που ήρθαν να γνωρίσουν από κοντά το νέο στέκι δημιουργίας της περιοχής και φυσικά δεν έλειπαν η μουσική, ο μπουφές, τα ποτά και πολλές συζητήσεις.


Ένα μεγάλο καβαλέτο με χαρτί έγινε το επίκεντρο της βραδιάς, στο οποίο οι καλεσμένοι δοκίμαζαν να αποτυπώσουν τον εαυτό τους με τον δικό τους τρόπο. Άλλες προσωπογραφίες ήταν πιο αναγνωρίσιμες και άλλες πιο αφαιρετικές, όμως το αποτέλεσμα είχε μικρή σημασία μπροστά στη χαρά της δημιουργίας και του πειραματισμού, συνοψίζοντας τη φιλοσοφία των δημιουργών του.


Ένας χώρος για δημιουργία χωρίς περιορισμούς
Αυτή ακριβώς η διάθεση για δημιουργία και πειραματισμό βρίσκεται πίσω από την ιδέα του Φασολιού. Όπως μας εξηγούν και οι ίδιοι οι δημιουργοί του “το Φασόλι γεννήθηκε από την επιθυμία μας να υπάρχει ένας χώρος που να δίνει σε όλους την ευκαιρία να δημιουργούν ελεύθερα, χωρίς την πίεση να κάνουν κάτι τέλειο ή να γνωρίζουν ήδη πώς να το κάνουν. Είναι ένας χώρος για πειραματισμό, ανταλλαγή ιδεών και νέες εμπειρίες, όπου δεν χρειάζεται να έχεις προηγούμενη εμπειρία ή συγκεκριμένες δεξιότητες, παρά μόνο τη διάθεση να δοκιμάσεις! Θα θέλαμε το Φασόλι να είναι ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει τον δικό του τρόπο έκφρασης και να απολαύσει τη χαρά του να φτιάχνει κάτι με τα χέρια του.”


Οι άνθρωποι πίσω από το Φασόλι
Ο Αλέξανδρος Νικολάου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως εικαστικός. Σπούδασε Fine Art & New Media στο Vellios School of Art – AKTO (Middlesex University), από όπου αποφοίτησε το 2020. Έχει παρουσιάσει το έργο του μέσα από ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η καλλιτεχνική του πορεία έχει επίσης παρουσιαστεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Η Δέσποινα Μελισσιανού είναι απόφοιτη του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας και η σχέση της με την δημιουργία άρχισε μέσα από τον σχεδιασμό. Στην πορεία επεκτάθηκε και σε άλλες μορφές τέχνης. Της αρέσει να πειραματίζεται με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και να ανακαλύπτει τρόπους να μετατρέπει ιδέες σε κάτι χειροπιαστό. Για εκείνη, η δημιουργία δεν αφορά μόνο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως τη διαδικασία όπου υπάρχουν δοκιμές, λάθη και απρόσμενες ανακαλύψεις. Ασχολείται κυρίως με την δημιουργία χειροποίητου χαρτιού, την χαρακτική και το papier-mâché (δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων από χαρτί και κόλλα).
Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες και εφήβους. Περιλαμβάνουν ζωγραφική, εργαστήριο δημιουργίας χειροποίητου χαρτιού και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.
Fasoli Studio A space to create & connect
Αθανασίου Διάκου 16, Χαϊδάρι
Facebook
Instagram