ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεγάλη άσκηση για δασική πυρκαγιά σε Ποικίλο – Αιγάλεω

Διενέργεια άσκησης “Αινείας 2022” στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω ενόψει της αντιπυρικής περιόδου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο πλαίσιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, η Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών με το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποίησε Άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία Αινείας 2022, στο Ποικίλο Όρος (κορυφογραμμή Πετρούπολης/Καματερού) και στο Όρος Αιγάλεω (θέση Πάνθεον) σε πραγματικό χρόνο και σε προσομοιωτικές συνθήκες με την κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο σκοπός της άσκησης αφορούσε στον έλεγχο μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών και η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων. Οι αντικειμενικοί στόχοι της Άσκησης ορίστηκαν ως εξής:

1. Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

2. Η βελτίωση του συντονισμού, της επικοινωνίας και της διαχείρισης της επικοινωνίας.

3. Ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).

4. Η δοκιμασία της διαδικασίας έκτακτης σύγκλησης και λειτουργίας Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στο χώρο του συμβάντος.

5. Δημιουργία προϋποθέσεων προσομοίωσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπου η λήψη αποφάσεων γίνεται υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.

Μεγάλη άσκηση για δασική πυρκαγιά σε Ποικίλο - Αιγάλεω 3

Αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ολοκληρωμένης διαχείρισης μίας κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι η πρόληψη, η ετοιμότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός, πριν εκδηλωθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης πυρκαγιάς, με στόχο την αποτροπή της στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας. Η διενέργεια τέτοιων ασκήσεων συνιστά ασφαλή μέθοδο για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη συνακόλουθη επιτυχή επικοινωνία και συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.

Την Άσκηση άνοιξε με χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Πατούλης ο οποίος δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πρόληψη που είναι το πιο ισχυρό μας «όπλο» απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ο συντονισμός και η εκπαίδευση είναι τα κλειδιά για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις κρίσεις και να προστατεύουμε τους πολίτες και τις πόλεις μας. Εμείς δεν αρκούμαστε σε ευχολόγια αλλά επενδύουμε στην πρόληψη με πράξεις». Ακολούθησε καλωσόρισμα του  Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Α. Λεωτσάκου, τονίζοντας: «Άλλο ο σχεδιασμός επί χάρτου και άλλο πραγματική άσκηση ετοιμότητας για το συντονισμό όλου του μηχανισμού πυροπροστασίας με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δασών μας.». Την κήρυξη έναρξης της Άσκησης έδωσε ο Δρ. Νίκος Πασσάς, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Μεγάλη άσκηση για δασική πυρκαγιά σε Ποικίλο - Αιγάλεω 5

Μετά το πέρας της Άσκησης αποτυπώθηκε το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των συμμετεχόντων, λόγω του μεγάλου βαθμού συμμετοχής των φορέων Πολιτικής Προστασίας και του προσωπικού, όπως και του επαγγελματισμού, που επέδειξαν και της καλής γνώσης του αντικειμένου που είχαν να διαχειριστούν. Επίσης, σημειώθηκε η σημαντικότητα της διενέργειας αυτής της πρωτοβουλίας για πρώτη φορά στη χωρική αρμοδιότητα της ΠΕ του Δυτικού Τομέα Αθηνών και του πολύτιμου ρόλου των ΣμηΕΑ στην υποβοήθηση του έργου της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Οι συμμετέχοντες στην Άσκηση που τίμησαν με την παρουσία τους την όλη διενέργεια ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, η  Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πειραιώς κ. Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Πασσάς, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Ιωάννης Γκίκας, ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας, η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Καλλιόπη Καρδαμίτση, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αιγάλεω κ. Χρήστος Αρβανίτης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγ. Βαρβάρας κ. Θεόδωρος Βασιλάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κορυδαλλού κ. Μιχάλης Ευθυμιάδης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χαϊδαρίου κ. Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού κ. Δημήτρης Βαβλαδέλης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Περιστερίου κ. Μαίρη Τσιώτα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης κ. Φώτης Χριστόπουλος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Νατάσα Παναγοπούλου, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο Αντιπύραρχος Διοικητής ΠΕΠΥΔ Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτρης Πατράκης, ο Ταξίαρχος Διοικητής ΔΙΠΥ Αθηνών κ. Αθανάσιος Χατζόπουλος, ο Πύραρχος Διοικητής του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού κ. Πέτρος Μπούγιας, ο Αντιπύραρχος Διοικητής του 2ου  Πυροσβεστικού Σταθμού κ. Νίκος Μπαλαούρας, ο Διοικητής Τροχαίας Περιστερίου κ. Νίκος Γκουτζούρης, ο Α΄ Αστυνόμος ΕΛΑΣ κ. Σπυρίδων Νταλής, η Υπαρχιφύλακας ΕΛΑΣ κ. Μαρία Λάππα, ο Υπαστυνόμος Α΄ ΕΛΑΣ κ. Γρηγόρης Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος του Δήμου Παπάγου-Χολαργού κ. Χρήστος Πετράκης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου κ. Ευστάθιος Κυριάκης και εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Νικόλαος Καψιμαλάκος. Όσον αφορά στους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις που έλαβαν μέρος ήταν η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, η Εθελοντική Ομάδα Δράση, η ΛΕΦΕΔ Αττικής, η Δασική Υπηρεσία, η ΕΕΕΔΕΑ, η ΕΟΠΠ και η ΟΕΔΔ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button