ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η “χαρούμενη” δενδροφύτευση άφησε ένα θλιβερό τοπίο

Ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν δίνει καμία σημασία στο μεγαλύτερο εντός αστικού ιστού πάρκο που έχει στην ιδιοκτησία του. Μόνο ένα σύντομο “πέρασμα” έγινε τον περασμένο Μάιο για ένα event δενδροφύτευσης, που όμως άφησε πίσω του μεγάλη απογοήτευση, καθώς μερικούς μήνες μετά τα ξερά δεντράκια είναι περισσότερα από τα ζωντανά.

Όπως κι άλλες φορές έχουμε γράψει, όλη η προσπάθεια πρασινίσματος, καθαρισμού και διαχείρισης του πάρκου έχει μείνει στα χέρια μερικών εθελοντών. Πρόκειται για το Πάρκο Εθελοντισμού στο Δάσος (Βεργίνας και Μάνης). Βέβαια η δράση τους πέτυχε το αδιανόητο: Το Πάρκο περιλήφθηκε στον πίνακα των έργων της Διεθνούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Βαρκελώνης 2023!! Το πώς επιτεύχθηκε αυτό είναι μια μεγάλη “ιστορία”, περισσότερα δείτε εδώ Πάρκο Εθελοντισμού: Ο δρόμος για τη Διεθνή Μπιενάλε Τοπίου της Βαρκελώνης και εδώ  Στην Διεθνή Μπιενάλε Τοπίου Βαρκελώνης πάρκο στο Χαϊδάρι.

Σε αυτόν τον χώρο λοιπόν, ο Δήμος αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να κάνει μία δενδροφύτευση. Θα μπορούσε να είναι μια πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια ανάπτυξης του Πάρκου, αλλά δυστυχώς εξαντλήθηκε σε μια βιαστική επικοινωνιακή επιχείρηση. Ένα περιβαλλοντικό event, που κατέληξε να προκαλέσει βλάβες στο περιβάλλον! Περισσότερα εδώ: Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας δενδροφύτευσης.

Μετά από 7 μήνες, έμειναν πολύ λίγα από εκείνη τη δενδροφύτευση. Βασικά έμειναν οι ωραίες φωτογραφίες των επισήμων και λίγες δεκάδες κυπαρίσσια και θάμνοι από τα 200 που φύτεψαν. Τα περισσότερα ξεράθηκαν. Γι’ αυτό ευθύνεται ο Δήμος Χαϊδαρίου και η οργάνωση We4All.

Η "χαρούμενη" δενδροφύτευση άφησε ένα θλιβερό τοπίο 3

Η We4All έστελνε το καλοκαίρι ένα εργολαβικό συνεργείο για να ποτίζει τα δεντράκια, αλλά τόσο μικρά φυτά και μάλιστα φυτεμένα λίγο πριν το καλοκαίρι χρειάζονται σοβαρή φροντίδα. Όπως πιο συχνό πότισμα, αλλά και λάκκους για να μένει το νεράκι γύρω από τη ρίζα και όχι να κυλάει στην πλαγιά…

Η "χαρούμενη" δενδροφύτευση άφησε ένα θλιβερό τοπίο 5
Όλα ξεράθηκαν!

Όμως ευθύνη έχει και ο Δήμος Χαϊδαρίου. Μετά το event της δενδροφύτευσης, για το οποίο η Υπηρεσία Πρασίνου διαβεβαίωσε την εφημερίδα μας ότι δεν είχε ιδέα, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κέντρης υποσχέθηκε ότι θα έρθει επιτόπου για να επιληφθεί της κατάστασης. Δεν εμφανίστηκε ποτέ και δεν έκανε καμία ενέργεια ούτε για τα νεοφυτεμένα δενδρύλλια ούτε για το Πάρκο γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, είχε καλέσει τον γράφοντα στο γραφείο του και είχε δεσμευθεί ότι θα εγκαταστήσει σύστημα ποτίσματος στα δενδρύλλια, αλλά και ότι θα αναλάβει δράση για να καθαριστούν και άλλα σημεία του χώρου, που είναι ακόμη πνιγμένα στα μπάζα, για να αξιοποιηθούν και αυτά.

Από την “χαρούμενη” δενδροφύτευση του Μαΐου, λοιπόν, απέμειναν μερικές δεκάδες δεντράκια και θάμνοι. Οι εθελοντές του χώρου αισθανόμαστε την υποχρέωση να τα φροντίσουμε. Ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι θα πνιγούν μέσα στα χορτάρια που ψηλώνουν και στην επόμενη χορτοκοπή θα “θεριστούν” όλα. Γι’ αυτό βάζουμε στύλους επισήμανσης, ενώ παράλληλα ανοίγουμε λάκκους για να επωφεληθούν από τις βροχές του χειμώνα.

Άλλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η αντικατάσταση των ξεραμένων δενδρυλλίων στον κεντρικό δρόμο του Πάρκου, πάνω από τη μεγάλη πέτρινη πεζούλα. Ζητήσαμε τη βοήθεια του Διομήδειου Κήπου για κατάλληλους θάμνους και δέντρα και θα έχουμε μια καλή συνέχεια, όπως και άλλες φορές.

Η προσπάθεια καθαρισμού του πάρκου από επιφανειακά σκουπίδια και μπάζα σε ορισμένα σημεία του -κυρίως στην είσοδο από την οδό Κοτοπούλη- συνεχίζεται και έχουν συγκεντρωθεί ποσότητες μπάζων, την απομάκρυνση των οποίων πρέπει να κάνει η Υπηρεσία Καθαριότητας.

Ο νέος δήμαρχος, Μιχάλης Σελέκος, είπε στους εθελοντές ότι ο Δήμος θα συνδράμει την προσπάθειά τους να προχωρήσει και άλλα βήματα το Πάρκο Εθελοντισμού.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button