ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

H ευρωπαϊκή “ναυμαχία” για τις κορβέτες, ο Προκοπίου και ο Σκαραμαγκάς

Το νέο ναυπηγικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, μετά τη συμφωνία με τους Γάλλους για την αγορά τριών φρεγατών FDI, αφορά τις κορβέτες, 4 ή 5 στον αριθμό. Δυστυχώς για την ελληνική οικονομία και απασχόληση, οι φρεγάτες θα “χτιστούν” όλες στη Γαλλία, γι’ αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να μην γίνει το ίδιο με τις κορβέτες. Διαφορετικά, ένα εξοπλιστικό κονδύλι της τάξης των 5 δισ. ευρώ συνολικά δεν θα αφήσει παρά πολύ λίγα στην εγχώρια βιομηχανία.

Το πρόγραμμα των κορβετών προσελκύει προτάσεις από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αγγλία και την Ιταλία. Όλοι οι “μνηστήρες” παραχωρούν ναυπηγικό έργο στην Ελλάδα, μέρος του ή ολόκληρο. Στο επίκεντρο των σχεδίων τους βρίσκεται ο Σκαραμαγκάς, πλην της ιταλικής Ficantieri, η οποία “φλερτάρει” με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να φτάσει στο Πολεμικό Ναυτικό η έγγραφη επικαιροποιημένη προσφορά των Γάλλων της Naval Group για τις κορβέτες Gowind, η οποία θα αφορά την κατασκευή πέντε πλοίων, με τα τρία από αυτά να χτίζονται στην Ελλάδα. Το συνολικό τους κόστος στον οποίο θα περιλαμβάνεται οπλισμός και υποστήριξη πλησιάζει το ποσό των 2 δις ευρώ που έχει στη διάθεσή του το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Νaval Group βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, νέο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να κλείσει το deal για κατασκευή των τριών Gowind στο ναυπηγείο της πόλης μας.

Επίσης, στα χέρια των Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα η προσφορά της Αγγλικής Babcock για την Type 31. Πρόκειται για πλοίο μήκους 140 μέτρων με πολύ μεγάλο εκτόπισμα, το οποίο πλησιάζει τους 7.000 τόνους. Οι Άγγλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να κατασκευάσουν στην Ελλάδα και τα τέσσερα πλοία με πιθανότερο ναυπηγείο αυτό του Σκαραμαγκά.

Στο κλίμα αισιοδοξίας για στρατιωτικές ναυπηγήσεις στον Σκαραμαγκά συμμετέχει και ο κ. Γιώργος Προκοπίου. Κατά το πρόσφατο ταξίδι του με την ελληνική πολιτική και επιχειρηματική αποστολή στη Σαουδική Αραβία ρωτήθηκε ποια είναι τα σχέδια του για το άμεσο μέλλον και αν σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ναυπήγησης πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό. «Ο Σκαραμαγκάς είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία. Έχει χτίσει τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, συντηρεί τον κυρίως Στόλο και θα μετατραπεί σε έναν κόμβο πολεμικών πλοίων και μέγκα-γιοτ ώστε τελικά να γίνει ανεξάρτητο και να μπορεί επενδύει με τα δικά του κεφαλαία», απάντησε.

Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο μήνα ο Γ. Προκοπίου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Λοριάν, και συζήτησε για πιθανή συνεργασία για τις κορβέτες, ενώ έχουν προηγηθεί δύο επισκέψεις Γάλλων στον Σκαραμαγκά.

H ευρωπαϊκή "ναυμαχία" για τις κορβέτες, ο Προκοπίου και ο Σκαραμαγκάς 2

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη ερώτηση τον περασμένο Ιούλιο, είχε απαντήσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι ναυπηγήσεις φρεγατών, ενώ την ίδια περίοδο δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου “φωτογράφιζαν” το ενδιαφέρον του για δημιουργία μεγάλης μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας στον Σκαραμαγκά. Και τα δύο “καρπούζια”, πάντως, δεν χωράνε στις εκεί εγκαταστάσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button