Η γιορτή του Κλήδωνα στο Χαϊδάρι
Ο Σύνδεσμος Νεοφωκαίων Χαϊδαρίου στα 90 χρόνια λειτουργίας του είναι πολύτιμη κιβωτός της ελληνικής παράδοσης, που έφεραν οι πρόγονοί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες. Έτσι και φέτος αναβίωσε το έθιμο του κλύδωνα, το οποίο τηρούσαν πιστά οι παλιοί την παραμονή της γιορτής της γεννήσεως του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Λέγεται πως το έθιμο αυτό έχει ρίζες από την αρχαιότητα. Κληδών ονομαζόταν το μαντικό σημάδι και της προφητείας κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής. Σύμφωνα με ορισμένους, η λέξη «Κλήδωνας» προέρχεται από τη λέξη κλειδί, που ανοίγει και κλείνει το κουτί τη τύχης. Η τήρηση του εθίμου, όπως γινότανε στη Μικρά Ασία, αναβίωσε και φέτος.
Με σατυρικά και προφητικά τετράστιχα
Η κ. Ελένη Σαρρή-Κούμπου στο ρόλο της υδροφόρου μαζί με δύο μικρά κορίτσια του συλλόγου έφεραν το «αμίλητο» νερό. Στη συνέχεια ξεκίνησαν να μαζεύουν από τους παριστάμενους διάφορα μικροαντικείμενα, τα λεγόμενα «ριζικάρια». Τα τοποθέτησαν στο πήλινο δοχείο με το αμίλητο νερό. Αφού το σκέπασαν με ένα κόκκινο πανί, ξεκίνησαν να βγαίνουν ένα-ένα. Ο κάτοχος του κάθε αντικειμένου περίμενε με ανυπομονησία να ακούσει το τετράστιχο που θα του απευθύνουν. Τα πειράγματα και τα αστεία μεταξύ των παρευρισκομένων έδιναν και έπαιρναν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιάννης Βελέντζας, και η γραμματέας κ. Ευαγγελία Κανταρτζή.
Μερικά σατυρικά τετράστιχα που απαγγέλθηκαν:
Έφυγες κι έγιναν σωρός / Τα πιάτα στην κουζίνα / Τα ρούχα μου είναι άπλυτα / Και εγώ ψοφώ της πείνας.
Της μαύρης κότας τα φτερά / Στη γη να τιναχθούνε / Και της κακιάς γειτόνισσας / Τα μάτια να της βγούνε.
Μου έλεγαν οι φίλοι μου / Πως ήσουνα μπαμπέσα / Εμένα λες πως αγαπάς Και άλλον βάζεις μέσα.
Με τις φωτιές του Άι Γιαννιού / Είδα την ομορφιά σου / Και είπα να πέσω να καώ / Μέσα στην αγκαλιά σου.
Φεγγάρι όταν θα τη δεις / Δώσε τη διεύθυνση μου / Από τη Φώκαια να τις πεις / Είναι η καταγωγή μου.
Θα ήσουνα της γειτονιάς / Μοναδικό στολίδι / Αν σου έπαιρνε τη γλώσσα σου / Λιγάκι το ψαλίδι.
Παρουσίασαν το νέο κωμικό μονόπρακτο
Το ερασιτεχνικό δίδυμο του γέλιου, Αντώνης Γιαννόπουλος και Κώστας Χατζηγεωργίου, παρουσίασαν για δεύτερη φορά το νέο θεατρικό μονόπρακτο της Μαίρης Χατζηγεωργίου. Πρόκειται για τη βουκολική κωμωδία «Η δύναμη της αγάπης». Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Χατζηγεωργίου. Σύμφωνα με το σενάριο, ένας βλάχος στα γεράματά του εκλέγεται βουλευτής. Με μοναδικό του «όπλο» το νέο του αξίωμα, πιστεύει πως θα καταφέρει να πείσει την κοπέλα που χρόνια αγαπά και πλέον έχει σιτέψει, να τον παντρευτεί. Της προβάλει τα βουλευτικά του προνόμια, τον υψηλό μισθό του και τη μελλοντική του θέση ως υπουργού. Εκείνη όμως έχει κάνει ήδη σχέση με έναν νεαρό, που δουλεύει περιστασιακά ως διανομέας και αμείβεται με την ώρα. Τελικά η έξυπνη βλαχοπούλα αποφασίζει να παντρευτεί το βουλευτή, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει εξωσυζυγική σχέση με τον νεαρό. Μάλιστα για τον ενόψει γάμο τους, του θέτει ως όρο το διορισμό του νέου. Τα γέλια ήταν ασταμάτητα και ο κόσμος δεν σταμάτησε να επικροτεί για πολλοστή φορά, το ταλέντο των δύο πρωταγωνιστών.
Για το «κακό» μάτι
Η ώρα για το άναμμα της φωτιάς έφτασε. Τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο και οι φωτιές άρχισαν να φουντώνουν. Μικροί και μεγάλοι –σύμφωνα με το έθιμο- πήδηξαν τρεις φορές πάνω από τις φωτιές για να διώξουν το «κακό». Η βραδιά έκλεισε (με τι άλλο), με τραγούδι και χορό.
Εικόνες Αγίων
Με την ευκαιρία της λήξης της χρονιάς, στην αίθουσα του συλλόγου λειτούργησε έκθεση του τμήματος Αγιογραφίας. Οι μαθητές που παρακολούθησαν φέτος τα μαθήματα και εξέθεσαν τις δημιουργίες τους ήταν: Αργυρούλα Ναγγίνη, Κωνσταντίνα Γαλάνη, Μαίρη Στράντζου, Βαγγέλης Πέππας, Γιάννης Βροντάνης, Παγώνα Ηλιοπούλου, Ελένη Μήτσου, Ελένη Κατσιμπρή και Φιλίτσα Χατζημπεκιάρη. Την ευθύνη λειτουργίας του τμήματος και τη διδασκαλία είχε η εικαστικός Καίτη Χατζημπεκιάρη. Τα έργα δεν ήταν για πώληση.