ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Πάρκο Νεολαίας – Μια πολύτιμη όαση στο Χαϊδάρι που αξίζει να προστατέψουμε

Μέτρα πρόληψης περαιτέρω καταστροφών και αποκατάστασης

Εν μέσω καύσωνα οι οάσεις δροσιάς είναι λίγες και εξαιρετικά πολύτιμες. Με δεδομένα ότι πρακτικά έχουμε χάσει τη θάλασσά μας (Σκαραμαγκάς), αυτό που μένει είναι οι πλατείες και τα πάρκα. Ας δούμε αναλυτικά τις παθογένειες σε ένα από αυτά. Πρόκειται για το Πάρκο Νεολαίας, που αναπτύχθηκε σε χώρο του Στρατοπέδου, σε επαφή με το ανατολικό Δάσος Χαϊδαρίου.

Χαϊδάρι Σήμερα Από την Αλβανία… στον Σκαραμαγκά! 1γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

1. Στο «Πάρκο», που παραχωρήθηκε «κατά χρήση» στο Δήμο Χαϊδαρίου, παρατηρούνται συχνές αποθέσεις μπάζων. Αυτό διευκολύνεται από τον παρανόμως ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί από την 3ης Σεπτεμβρίου στις αναδασώσεις.

Πάρκο Νεολαίας - Μια πολύτιμη όαση στο Χαϊδάρι που αξίζει να προστατέψουμε 3

2. Το αυθαίρετο και συνεπώς κατεδαφιστέο κτήριο της πρώην καφετέριας εντός αναδασωμένης περιοχής, συνιστά κίνδυνο λόγω της ετοιμόρροπης κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

3. Πρόσφατες εγκαταστάσεις κυψελών (μελίσσια), συχνά περιφραγμένων, δίπλα στα μονοπάτια, δημιουργούν κινδύνους για περιπατητές όλων των ηλικιών και τελικά τους διώχνουν από το πάρκο.

4. Η ύπαρξη σκαλοπατιών σε φαρδιά μονοπάτια θα δημιουργήσει εμπόδια σε περίπτωση πυρόσβεσης.

5. Το χρόνιο πρόβλημα βόσκησης, που έχει απασχολήσει και τον αθηναϊκό τύπο, συνεχίζεται με παρουσία κατσικιών που φτάνουν έως την 3ης Σεπτεμβρίου! Αφετηρία θεωρείται η Πετρούπολη και στο διάβα τους οι καταστροφές στις αναδασώσεις στο ορεινό τμήμα Στρατοπέδου – «Πάρκου» είναι σημαντικές. Τελευταία στο «Πάρκο» βόσκει κι ένα άλογο!

6. Ενώ ανορύχθηκε γεώτρηση, ήδη από την 1η φάση έργων (1992-93), ουδέποτε το «Πάρκο» αρδεύτηκε ή εξοπλίστηκε με λειτουργικό εξοπλισμό άρδευσης και πυρόσβεσης.

7. Η σταδιακή εγκατάλειψη των προηγούμενων ετών, κατέστησε το «πάρκο» αφιλόξενο για περιπατητές και παιδιά. Η χρήση δε από φιλόζωους ως χώρο ικανοποίησης φυσικών αναγκών των ζώων συντροφιάς τους επιδεινώνει το αίσθημα αποστροφής όσων επιθυμούν να χαρούν τη φύση.

Πάρκο Νεολαίας - Μια πολύτιμη όαση στο Χαϊδάρι που αξίζει να προστατέψουμε 5

Τι μπορεί να γίνει άμεσα;

  1. Δημιουργία εμποδίων για πρόσβαση αυτοκινήτων (π.χ. μπάρες και χαμηλά αναχώματα που να μην εμποδίζουν πυροσβεστικά). Δεν υπάρχει υποχρέωση του Δ. Χαϊδαρίου για διευκόλυνση τρίτων σε κίνηση με οχήματα στο δάσος. Αντιθέτως, η κίνηση οχημάτων σε δασικούς δρόμους απαγορεύεται.
  2. Αποξήλωση ετοιμόρροπων κατασκευών και περίφραξη κουφαριού καφετέριας. (Σε μια καλύτερα οργανωμένη λειτουργία του «Πάρκου» μπορεί να φιλοξενήσει πυροσβεστικό σταθμό ή/και δασοφυλάκιο, υπό την αρμόδια δασική υπηρεσία ή/και το δήμο).
  3. Απομάκρυνση των κυψελών μακριά από τα μονοπάτια. Στο παρελθόν υπήρχαν κυψέλες υψηλότερα (στις αναβαθμίδες) χωρίς προβλήματα. Η σημερινή κατάσταση μαρτυρά ιδιοκτησιακή νοοτροπία και προκαλεί τριβές, που ίσως οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

Η βελτίωση πρόσβασης για πυρόσβεση, η αντιμετώπιση βόσκησης, έλλειψης νερού, ρύπανσης από κατοικίδια απαιτούν συστηματική προσπάθεια.

Η βελτίωση του «οδικού» δικτύου για τις ανάγκες πυρόσβεσης μπορεί να γίνει και με αυτεπιστασία.

Η άρδευση απαιτεί χρήματα και την εμπειρία της Υπηρεσίας Πρασίνου.

Η βόσκηση αντιμετωπίζεται με συνεργασία όμορων δήμων, Στρατοπέδου, Δασαρχείου – Δασονομείου. Για το θέμα αυτό να επισημάνουμε πως βόσκηση υπό προϋποθέσεις φύλαξης, εναλλαγής διαδρομών και μακριά από αναδασώσεις (νεαρά δέντρα), μπορεί να έχει και θετικές επιδράσεις ως προς την αποτροπή πυρκαγιάς. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στη σημερινή Ελλάδα του «δώσε θάρρος…».!

Ως προς τα κατοικίδια που εξυπηρετούνται στο «Πάρκο» αλλά και άλλους χώρους της πόλης μας, απαιτείται επίμονη εφαρμογή του νόμου. Έως ότου καταστεί αυτό δυνατό, ο περιορισμός των διαδρομών για φιλόζωους σε υποτμήματα του «Πάρκου» μπορεί να δώσει μια ανακούφιση υπό την προϋπόθεση συνεννόησης και σεβασμού.

Οι προσπάθειες πρόληψης πυρκαγιών από πλευράς δήμου είναι γνωστές. Η χορτοκοπή είναι κρίσιμη και γι’ αυτό υπενθυμίζεται η δυνατότητα χορτοκοπής κατά λωρίδες («αντιπυρικές ζώνες»), ώστε να παρεμβαίνει η υπηρεσία σε περισσότερους χώρους στην αρχή της διαδικασίας και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την αποψίλωση.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button