ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γιώργος Κώττης: Η δυτική Αθήνα χρειάζεται πολιτική βούληση και χρήμα για αειφόρο ανάπτυξη

Το Χαϊδάρι Σήμερα αγαπά τον μετριοπαθή πολιτικό λόγο, που στοχεύει στο περιεχόμενο αντί στην εντυπωσιοθηρία. “Με το κιάλι” ψάχνουμε να βρούμε τέτοια κομματικά στελέχη, σε μια εποχή στην οποία βασιλεύουν οι υπερβολές, οι εξαλλοσύνες και η προσβολή του αντιπάλου. Γι’ αυτό μάς είναι ευχάριστο που δημοσιεύουμε σήμερα τη συνέντευξη του κ. Γιώργου Κώττη, προέδρου της Β5 Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όπου υπάγεται και η κομματική οργάνωση του Χαϊδαρίου.

ο Γ. Κώττης είναι οικονομολόγος και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Μιλά στον Γιώργο Παπαπαναγιώτου για τα προβλήματα “της πίσω αυλής” του Λεκανοπεδίου, για δράσεις έξω από την κομματική πεπατημένη, καθώς και την εκλογική προοπτική του κόμματός του.

– Κύριε Κώττη πώς αξιολογείτε τη δυναμική της Ν.Δ στα δυτικά προάστια και ποια μηνύματα παίρνετε από τον απλό κόσμο;

ΓΚ: Ο απλός κόσμος δυτικά του Κηφισού, κατά κύριο λόγο, αποτελεί εργατόκοσμο οριακού εισοδήματος, που πλήττεται καίρια από τη σύνθετη κρίση, κρίση που επιδεινώνει παραπέρα τα από δεκαετίες σωρευμένα προβλήματα στην περιοχή. Οι προεκλογικές πλάνες, δημαγωγικές ψευδουποσχέσεις της σημερινής καθολικά αποτυχημένης συγκυβέρνησης, γρήγορα έδωσαν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα. Οι απλοί άνθρωποι δεν αντέχουν πλέον άλλο, επιστρέφουν δυναμικά βλέποντας ότι η ΝΔ, ιστορικά κατεξοχήν λαϊκό κόμμα, είναι η μόνη εγγυήτρια δύναμη που θέλει και μπορεί να δρομολογήσει ασφαλή διέξοδο. Τα μηνύματα είναι κραυγαλέα και σαφή: Ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ το συντομότερο δυνατό.

– Πολλοί υποστηρίζουν πως ενδεχομένη «πρωτιά» της ΝΔ στα δυτικά προάστια είναι ικανή να της ξεκλειδώσει την αυτοδυναμία. Οι ΔΗΜ.Τ.Ο Ν.Δ Δυτικής Αθήνας είναι έτοιμες να δώσουν την εκλογική μάχη και πότε την τοποθετείτε εσείς χρονικά;

ΓΚ: Επιθυμητή η αυτοδυναμία και τη στοχεύουμε. Στόχος εφικτός και κατά τις δημοσκοπικές έρευνες. Μόνο που στην εποχή μας, και κατ΄εντολή λαού, κρίνονται αναγκαίοι και αποτελεσματικοί οι σχηματισμοί συνεργασιών, με ισχυρά και μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη να λειτουργούν έτσι από δεκαετίες και να μεγαλουργούν. Ακόμη και στην περίπτωση καθαρής ισχυρής αυτοδυναμίας, κρίνεται αναγκαία η επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων, καθόσον τα σημερινά προβλήματα απαιτούν ολοκληρωμένους εθνικούς σχεδιασμούς και στρατηγικές, ώστε σύμπαν το πολιτικό προσωπικό να τεθεί στην υπηρέτηση της εθνικής μας επιδίωξης για επιστροφή της πατρίδας μας στην κανονικότητα. Η Δυτική Αθήνα, η Β΄ Αθηνών ευρύτερα, αποτελεί διαχρονικά βαρόμετρο στις εκλογικές αναμετρήσεις, με βαρύνοντα και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος της λαϊκής εντολής. Είμαστε καθόλα έτοιμοι για τη δημοκρατική εκλογική μάχη όποτε και αν δοθεί. Η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Εκτίμησή μου ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει να εξαντλήσει τη θητεία.

– Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε από τη Β5 ΝΟΔΕ μια σειρά δράσεων, πέρα από τις συνήθεις κομματικές. Θα θέλαμε να κάνετε ένα σύντομο απολογισμό και να μας ενημερώσετε για τις δραστηριότητες που δρομολογείτε.

ΓΚ: Καιρό τώρα, από την πρώτη μου θητεία, νομαρχιακή, τοπικές, στελέχη, μέλη και φίλοι αναλάβαμε μια προσπάθεια, όπως και καταστατικά σαν τοπικές οργανώσεις οφείλουμε, να έρθουμε άμεσα και κοντά στη βάση της κοινωνίας των πολιτών που πολλαπλώς δοκιμάζονται. Στις διακριτές προτεραιότητές μας οι ευαίσθητες και οι ευάλωτες ομάδες, οι αδύναμοι, οι πάσχοντες, οι έχοντες ανάγκη, όπως και θέματα και αντικείμενα ευρύτερου κοινωνικού ανθρωπιστικού πολιτισμικού χαρακτήρα καθολικού ενδιαφέροντος. Η πολύ καλή συνεργασία μας με την Εκκλησία, τους φορείς, τις τοπικές αρχές, τους χορηγούς και συνεισφέροντες, και η ανταπόκριση του κόσμου παράγει το έργο. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που στηρίζουν την ανθρώπινη δράση μας.

Στα πέντε χρόνια που πέρασαν επιχειρήσαμε ενδεικτικά δράσεις σχετικά με:

 • τις υποδομές και την καθημερινότητα των πολιτών, αναπτυξιακή πρόταση για τη Δυτική Αθήνα
 • κοινωνική πρόνοια, αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή
 • διανομή ειδών βασικής ανάγκης σε έχοντες ανάγκη, πολύτεκνους, ιερούς ναούς, ιδρύματα
 • θέματα προστασίας του πολίτη, της γυναίκας, του παιδιού
 • θέματα υγείας, προληπτικής ιατρικής, παιδείας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, περιβάλλοντος
 • ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού
 • το εργασιακό, το μεταναστευτικό, την οικονομία, επιχειρηματικότητα, λειτουργία αγοράς, κ.ά.

Στις τρέχουσες δραστηριότητές μας προγραμματίζουμε δράσεις για

 • το κάπνισμα, τον καρκίνο του μαστού, τον διαβήτη
 • την αιμοδοσία
 • τα τροχαία ατυχήματα
 • παρεμβάσεις μας για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική
Από την πρόσφατη δενδροφύτευση της Β5 ΝΟΔΕ στον Διομήδειο Κήπο.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήσατε, με μεγάλη συμμετοχή, δεντροφύτευση στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Να θεωρήσουμε ότι το κόμμα σας έχει κάνει στροφή προς την οικολογία;

 ΓΚ: Καθαρά και ξάστερα. Δεν είναι θέμα κόμματος. Η μονοπώληση περιβαλλοντικής οικολογικής ευαισθησίας από συγκεκριμένους χώρους δεν περνάει σήμερα. Το περιβαλλοντικό οικοσύστημα μέσα στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι είναι βασικός παράγοντας ποιότητας ζωής, έχει ανάγκη τη φροντίδα, την στήριξη, την προστασία, την αποκατάσταση, την αειφόρο διαχείριση. Όταν τα αδηφάγα, ορμητικά νερά της βροχής κατέβηκαν από το γυμνό και καμένο βουνό στη Μάντρα και τη Ν. Πέραμο δεν ξεχώρισαν κομματικές ταμπέλες και ιδεολογίες. Οι περιβαλλοντικές δράσεις συγκαταλέγονται σταθερά στους προγραμματισμούς μας.

– Χιλιάδες Έλληνες αναμένουν τις επόμενες ημέρες το Κοινωνικό Μέρισμα. Πιστεύετε πως η κίνηση αυτή θα δώσει ανάσα στα φτωχά νοικοκυριά, ενόψει των εορτών;

ΓΚ: Οτιδήποτε θα στήριζε τους φτωχούς Έλληνες δίνει ανάσα, έστω και μικροελάχιστη. Καλοδεχούμενη καταρχήν η κίνηση. Μόνο που η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν γίνεται με αναδιανομές αυτού του τύπου. Ας μη γελιόμαστε. Οι δουλειές θα φέρουν τη λύση, στις δουλειές στοχεύει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

 • Έχετε ξεκινήσει την προετοιμασία για τις αυτοδοικητικές εκλογές του 2019; Θα υπάρξουν γαλάζια χρίσματα και κατά πόσο θα παίξουν ρόλο στελέχη της που στο πρόσφατο παρελθόν έκοψαν το νήμα στον αυτοδιοικητικό στίβο;

ΓΚ: Όλος ο μηχανισμός της ΝΔ είναι καθόλα έτοιμος για κάθε εκλογική αναμέτρηση, και για τις αυτοδιοικητικές. Στόχος του σχεδίου της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η καθολικού αποκεντρωτικού χαρακτήρα και ευρωπαϊκών προδιαγραφών μετεξέλιξη των ΟΤΑ. Με βάση το στόχο αυτό θα κριθούν οι άξιοι και ικανοί για την υλοποίησή του.

– Πώς εκτιμάτε το φαινόμενο της καταστροφικής πλημμύρας στη Δυτική Αττική; Τι φταίει; Τι πρέπει να γίνει;

ΓΚ: Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα αποτελούν την “πίσω αυλή” του κλεινού άστεως. Διαχρονικά και σταθερά θύματα φυσικών καταστροφών. Το τι φταίει είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. Στο πέρασμα των δεκαετιών τα λάθη, οι ολιγωρίες, η εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία αλλά και οι συνειδητές επιλογές συνέθεσαν και διόγκωσαν ένα πολυσύνθετο οικονομικό – κοινωνικό – ανθρωπιστικό – μεταναστευτικό – χωροθετικό, πολεοδομικό – περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τι πρέπει να γίνει; Ας μην υποκρινόμαστε πλέον άλλο. Χρειάζεται βούληση. Και χρήματα. Για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης του δυτικά του ποταμού τμήματος του Λεκανοπεδίου, με άμεση προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button