ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Γιατί έκοψαν τα δέντρα στην ανάπλαση της Φαβιέρου;”

Το βασικό κομμάτι της ανακατασκευής της οδού Φαβιέρου φτάνει στο τέλος του και μένει η τοποθέτηση φωτιστικών και αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων κτλ). Το παρόν άρθρο όμως δεν έχει σκοπό να κάνει αποτίμηση της νέας κατάστασης σε αυτόν τον κεντρικό δρόμο της πόλης, αυτό θα γίνει όταν θα ολοκληρωθεί πλήρως.

Σήμερα θέλουμε να επικεντρώσουμε σε αυτό που δείχνει η φωτογραφία: Στις άδειες λακκούβες των δέντρων. Αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει όταν διαβάσαμε σχόλια αναγνωστών μας για κοπή των δέντρων που υπήρχαν κατά μήκος του δρόμου στη διάρκεια της ανάπλασης, την οποία άλλοι απέδωσαν στην “κακουργηματική” τακτική της Υπηρεσίας Πρασίνου και άλλοι σε πελατειακές πρακτικές όπως η “εξυπηρέτηση καταστηματαρχών”.

Τι έγινε λοιπόν και απέμειναν σχεδόν ορφανά από δέντρα τα πολύ φαρδύτερα πια πεζοδρόμια της ανανεωμένης Φαβιέρου, τώρα που μπορούν πολύ πιο άνετα να φιλοξενήσουν ψηλό πράσινο;

Η απάντηση ακούει στο όνομα “μουριές”. Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, χιλιάδες μουριές στην πόλη μας, όπως και σε όλη την Αθήνα, έχουν πληγεί από ξυλοφάγο έντομο, συγγενές αυτού που προκάλεσε την εκατόμβη των φοινίκων πριν από μερικά χρόνια, και οι περισσότερες έχουν ξεραθεί εντελώς. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο Χαϊδάρι το 2019 και έκτοτε εξαπλώνεται σταδιακά παντού, κατατρώγοντας εσωτερικά τα δέντρα και οδηγώντας τα στον αφανισμό. Σχετικός συναγερμός σήμανε σε όλους τους Δήμους του Λεκανοπεδίου αλλά αποτελεσματική αντιμετώπιση της αρρώστιας δεν βρέθηκε. (Αναλυτικά εδώ: Χαϊδάρι: 4.000 μουριές υπό την απειλή αλυσοπρίονου)

Καλά διαβάσατε αμέσως πιο πριν, στα πεζοδρόμια του Χαϊδαρίου βρίσκονται 4.000 μουριές! Και όπως δείχνει η πορεία της ασθένειας οι περισσότερες δεν θα τα καταφέρουν. Ανάμεσά τους και αυτές της οδού Φαβιέρου. Από ένα σημείο και μετά της εξέλιξης του έργου, επιλέχθηκε από τους αρμόδιους να απομακρυνθούν τα καταδικασμένα δέντρα, ώστε να αδειάσουν οι λάκκοι, πράγμα που ήταν εφικτό κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης, αλλιώς εκεί δεν μπορεί να γίνει άλλη φύτευση. Ομοίως κόβονται ίδια δέντρα σε παρόμοια κατάσταση σε όλη την έκταση της πόλης. Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα μείνουν ελάχιστες.

Στις ίδιες ακριβώς θέσεις στην οδό Φαβιέρου, θα φυτευτούν άλλα δέντρα. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, περιμένουν οι σωλήνες του αυτόματου ποτίσματος.

Κόπηκαν και ξεριζώθηκαν οι μουριές. Τα άλλα είδη δέντρων παρέμειναν στις θέσεις τους, γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος να απομακρυνθούν. Τώρα θα γίνουν νέες φυτεύσεις, για να αποκατασταθεί το πράσινο που λείπει. Δυστυχώς, η ζημιά στην πόλη μας είναι μεγάλη γιατί χάθηκαν πάρα πολλές μουριές”, μας είπε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πρασίνου.

"Γιατί έκοψαν τα δέντρα στην ανάπλαση της Φαβιέρου;" 3
Μουριά στη Φαβιέρου που δεν κόπηκε, ωστόσο και αυτή πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει. Πίσω της κουτσουπιά που δεν έχει πρόβλημα και θα συνεχίσει να προσφέρει τη σκιά της.
"Γιατί έκοψαν τα δέντρα στην ανάπλαση της Φαβιέρου;" 5
Παρέμβαση στο πεζοδρόμιο δίπλα στη Λ. Αθηνών. Οι φίκοι αυτοί είναι υγιείς και φυσικά παρέμειναν στη θέση τους.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button