ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γιατί αργούν οι έλεγχοι στα σεισμόπληκτα σπίτια – Τι μπορούν να περιμένουν οι δικαιούχοι

Δραματική κι αιφνιδιαστική για πολλούς, αλλά αναμενόμενη με την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα στο Χαϊδάρι είναι η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να ζητήσει να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των βλαβών που προκάλεσε σε οικοδομές ο σεισμός της 19ης Ιουλίου.

Αποκαλυπτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι σε ελέγχους που έγιναν σε 425 οικίες, με ρι στιγμής, έχουν κριθεί ως ακατοίκητες οι 42, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 10%! Σημαντικές είναι οι υλικές ζημιές σε μεγάλο ποσοστό από τις υπόλοιπες. Ωστόσο η ολοκλήρωση των ελέγχων, που θα δείξει το ηρες μέγεθος του προβλήματος, αργεί και πολύ απέχει από το να θεωρείται ικανοποιητική η ανταπόκριση του μηχανισμού.
Για αυτό το σημαντικό ζήτημα το «Χαϊδάρι Σήμερα» απευθύνθηκε στον Διδάκτορα Πολιτικό Μηχανικό με ειδίκευση στα δομοστατικά, δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Καρατζαφέρη. Υποστήριξε πως δεν υπάρχουν σπίτια στο Χαϊδάρι που να έχουν χαρακτηριστεί ως κόκκινα ή κίτρινα. Μέχρι στιγμής χαρακτηρίζονται ως κατοικήσιμα και μη κατοικήσιμα. Τους τελικούς «χρωματισμούς» θα πάρουν τα μη κατοικήσιμα από το Υπουργείο Υποδομών, όταν θα κάνει τη δεύτερη αυτοψία. Πιστεύει πως επειδή γνωρίζει καλά την περιοχή μας, δεν θα υπάρξει «κόκκινο» σπίτι στο Χαϊδάρι, κάτι που σημαίνει κατεδαφιστέο.

“Ετσι θα ολοκληρωθεί η καταγραφή στο Χαϊδάρι”

Με τον ρυθμό που γίνονται σήμερα οι έλεγχοι, ίσως χρειαστεί ακόμη και πάνω από ένας μήνας για να γίνει αυτοψία σε όλες τις πληγείσες οικοδομές, πράγμα που προκαλεί την σφοδρή αντίδραση των ιδιοκτητών. Κατά την άποψη του κ. Καρατζαφέρη το Υπουργείο πρέπει να στείλει περισσότερες επιτροπές, γιατί αυτές που έχουν έρθει μέχρι στιγμής είναι πολύ λίγες. Κατά τον κ. Καρατζαφέρη καθημερινά χρειάζονται τουλάχιστον 10-15 συνεργεία, που το καθένα θα κάνει 20-30 καταγραφές. Έτσι σε μία εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κατά τα άλλα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Χαϊδάρι Ξανά» δεν μπορεί να πει πως ο μηχανισμός του Δήμου δεν λειτούργησε σωστά. Κινήθηκε όμως στους ίδιους ρυθμούς, όπως γίνετε στα πέντε χρόνια της σημερινής και απερχόμενης διοίκησης.

Ζητήσαμε την πολιτική του άποψη για το αν το κράτος θα δείξει αυτή τη φορά το κοινωνικό του πρόσωπο.

“Να γιατί δεν επισκευάστηκαν σωστά τα σπίτια από το σεισμό του 1999”

– Η σημερινή κυβέρνηση πιστεύεις πως θα πάρει κάποια κοινωνικά μέτρα, υπέρ των σεισμόπληκτων της πόλης μας;
Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Να ρωτήσετε την κυβέρνηση. Αυτό που γνωρίζω είναι, πως η Υπηρεσία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών έχει συγκεκριμένες διαδικασίες που εφαρμόζει σε αυτού του είδους τα γεγονότα. Αυτές εφάρμοσε στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, στους μεγάλους σεισμούς της Κεφαλλονιάς και της Μυτιλήνης, σε πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Τέτοια δραματικά γεγονότα συμβαίνουν κάθε 2-3 μήνες. Υπάρχουν κάποιες αυτοματοποιημένες διαδικασίες και αποζημιώσεις που δίνει το κράτος, σε τέτοιες περιπτώσεις. Συνήθως όμως τα λεφτά που παίρνει ο δικαιούχος, είναι πολύ λιγότερα από το κόστος των ζημιών που υπέστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1999 μετά το μεγάλο σεισμό της Αθήνας, παρότι η χώρα μας ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, τα χρήματα που πήρε ο κόσμος ήταν λίγα. Για αυτό το λόγο πάρα πολλά σπίτια που χτυπήθηκαν από το σεισμό εκείνη την εποχή, δεν επισκευάστηκαν σωστά. Αν η σημερινή κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει κάτι παραπάνω για τους σεισμοπαθείς της 19ης Ιουλίου, θα το δούμε σύντομα…

Σχετικά δημοσιεύματα

“Να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Χαϊδάρι” Δεκάδες μέχρι στιγμής τα ακατοίκητα σπίτια!

Βουβή διαμαρτυρία και στο Δαφνί: “Θα ενδιαφερθεί η Πολιτεία;”

“Ξέρω, να κόψουμε το λαιμό μας!” – “Μούγκα” για αποζημιώσεις


Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button