ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Βουβή διαμαρτυρία και στο Δαφνί: “Θα ενδιαφερθεί η Πολιτεία;”

Η λέξη “ζημιές” δεν κατάφερε να μπει στην ατζέντα του σεισμού της 19ης Ιουλίου, πλην μερικών φωτογραφιών από καταρρεύσεις τοίχων ακατοίκητων κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας και ένα τζάμι ου έσπασε στη Βουλή. Τα χιλιάδες σπίτια, με μικρές ή μεγαλύτερες βλάβες, στη δυτική Αθήνα, έμειναν εκτός της “κεντρικής” ειδησεογραφίας, αλλά δυστυχώς και του ενδιαφέροντος των νεοεκλεγέντων βουλευτών της περιοχής μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει δήλωση στελέχους της κυβέρνησης για βοήθεια στην αποκατάσταση των ζημιών -ούτε καν για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, μια και οι αιτήσεις για αυτοψία έχουν ξεπεράσει τις 1.500 (!), αλλά αντίδραση από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχει. 

Κλίμα βουβής διαμαρτυρίας συναντήσαμε στο Δαφνί, στο οποίο συνεχίσαμε το οδοιπορικό μας για να μιλήσουμε με ανθρώπους που αντικρίζουν στα σπίτια τους τα σημάδια του σεισμού. Οι άνθρωποι με ζημιές στις οικοδομές τους είναι πολύ προβληματισμένοι, αλλά δεν βλέπουν φως, αν και εδώ πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. 

«Ρήγμα στην κολόνα»

Η ώρα ήταν λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, όταν συναντήσαμε την κ. Σοφία, που μένει στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά. Μας σταμάτησε η ίδια στο δρόμο, ρωτώντας με αγωνία αν είμαστε από κάποιο δημόσιο φορέα. Αφού της εξηγήσαμε το λόγο της επίσκεψής μας στη γειτονιά της, θέλησε να μας μιλήσει. “Την προηγούμενη Παρασκευή έλειπα για διακοπές στο νησί μου. Μετά από αυτά που άκουσα αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω για να δω σε ποια κατάσταση είναι το σπίτι μου. Όταν μπήκα, μου “κόπηκαν τα πόδια”. Είδα μια τεράστια ρωγμή ανάμεσα στο σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα. Αμέσως μετά διαπίστωσα ότι υπέστη ρήγμα και μια κολόνα στο διάδρομο του διαμερίσματος μου. Περιμένω άμεση λύση από το Δήμο και την Πολιτεία. Άραγε θα δοθούν άτοκα επισκευαστικά δάνεια για αυτό το σκοπό, όπως το 1999;” αναρωτήθηκε φανερά προβληματισμένη, καθώς τα οικονομικά είναι πολύ “σφιχτά”. 

Ασφαλώς κανένας δεν θέλει να μένει μέσα σε ένα σπίτι σε τέτοια κατάσταση για μήνες ή χρόνια… 

“Έγιναν ρωγμές, προσπάθησα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου”

Αρκετές είναι οι ζημιές και στην οδό Βυζαντίου. Ένοικος της πολυκατοικίας που βρίσκεται στον αριθμό 10, μας μετέφερε τον τρόμο που έζησε με την οικογένειά του στη διάρκεια της σεισμικής δόνησης. “Έχω ξαναζήσει την εμπειρία στους σεισμούς του 1999, στο ίδιο διαμέρισμα. Στους τοίχους έγιναν ρωγμές. Προσπάθησα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου και δευτερόλεπτα μετά κατέβηκα τις σκάλες μαζί με την οικογένειά μου και βγήκαμε έξω. Εκεί συνάντησα και άλλους γείτονες που είχαν μαζευτεί κάτω από ένα μεγάλο πεύκο σε διπλανό οικόπεδο. Ήταν όλοι τους αναστατωμένοι από το ισχυρό τράνταγμα. Περιμένουμε τα μεικτά συνεργεία για να ελέγξουν την οικοδομή και να καταγράψουν τις ζημιές”, μας είπε.

Από την πολυκατοικία της οδού Βυζαντίου 10.

«Έλειπαν σχεδόν όλοι»

Λίγα μέτρα πιο πάνω, στον αριθμό 19 σε διαμέρισμα πολυκατοικίας η κυρία Μαρία μας έδειξε, μεταξύ άλλων, ρωγμές στον τοίχο του σαλονιού της, αλλά και στους διαδρόμους των ορόφων. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το τράνταγμα, παρά τον αρχικό πανικό, ανέκτησε την ψυχραιμία της τόσο εκείνη όσο και η μητέρα της, που μένει μαζί της και φροντίζει τον ανήμπορο σύζυγο της. “Φωνές δεν ακούστηκαν στη δική μας πολυκατοικία, γιατί όλοι σχεδόν οι ένοικοι απουσίαζαν”, είπε, γεγονός που μεγάλωσε τον φόβο. Κατά τα άλλα τηλεφώνησε στο Δήμο και περιμένει τους πολιτικούς μηχανικούς να κάνουν αυτοψία για την κατάσταση του κτηρίου.

Βλέποντας εικόνες σαν την παρακάτω φοβάται και περιμένει τη γνώμη των ειδικών.

Βουβή διαμαρτυρία και στο Δαφνί: "Θα ενδιαφερθεί η Πολιτεία;" 3

«Θα ενδιαφερθεί η Πολιτεία;»

Λίγα λεπτά πριν ο κ. Περικλής, που μένει στην ίδια πολυκατοικία, μας παρουσίασε τα τραύματα που άφησε ο σεισμός. “Οι ρωγμές είναι εμφανείς στην είσοδο της πολυκατοικίας. Στο διαμέρισμα μου υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην τοιχοποιία, ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια. Τα μάρμαρα στο ισόγειο ξηλώθηκαν. Οι ζημιές πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, για να μην υπάρξουν επιπλέον προβλήματα. Θα ενδιαφερθεί η Πολιτεία;”, αναρωτιέται.

Και ο κ. Περικλής έλειπε την ώρα του σεισμού: “Εμείς βρισκόμασταν στα Βίλια. Επιστρέψαμε την επόμενη μέρα και αντικρίσαμε τα σημάδια του Εγκέλαδου”. 

Βουβή διαμαρτυρία και στο Δαφνί: "Θα ενδιαφερθεί η Πολιτεία;" 5
Ο Εγκέλαδος στο σαλόνι…

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

ΥΓ. Ο αναγνώστης μας κ. Yannis Chrysinis, σημειώνει σε σχόλιό του: Παιδιά, το υπουργείο στους Αμπελοκήπους έχει πλήρη άγνοια. Δεν γνωρίζει ούτε σε πόσα κτίρια έχει κατατεθεί αίτημα για έλεγχο, ούτε πόσα έχουν ελεγχθεί ούτε πόσο χρόνο θα κρατήσει ο έλεγχος. Επίσημη σημερινή ενημέρωση μετά από επίσκεψη μου στο σχετικό τμήμα. Επίσης πόσα συνεργεία έχει διαθέσει το υπουργείο γνωρίζεται; καλύτερα να μην μάθετε. Προσπαθούν να το κουκουλώσουν για να μην μαθευτεί πιο έξω από το χωριό μας και τα ρίχνουν όλα τα βάρη στον Δήμο που δεν έχει τα αντίστοιχα άτομα για να κάνουν επισκέψεις στα κτίρια. Όσο δεν τα λένε μεταξύ τους παλαιός και νέος Δήμαρχος και δεν υπάρχει συντονισμός (εαν τους ενδιαφέρει ο τόπος τους) τόσο εμείς θα περιμένουμε.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button