ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικό χρήμα για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου: Το γράψαμε για πλάκα, γίνεται στ’ αλήθεια!

Σε σατιρικό μας κείμενο πριν από μερικά χρόνια γράψαμε ότι, αφού το ελληνικό κράτος στάθηκε ανίκανο επί 60 χρόνια να φτιάξει Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15, δηλαδή σε έναν από τους πιο σημαντικούς τόπους μαρτυρίου στην Ευρώπη, θα το κάνουν οι Γερμανοί! Πού να το φανταστούμε ότι η γελοιογραφική υπερβολή θα έβρισκε επαφή με την πραγματική ζωή…

Λοιπόν γυρνάμε στο 2013, που μοιάζει έναν αιώνα μακριά μας, με την ταχύτητα που κινείται ο κόσμος πια. Ήταν μια χρονιά βαθύτατης ύφεσης και απελπισίας, στην πιο γκρίζα εποχή της “δημοσιονομικής προσαρμογής” -δεν λέμε τη λέξη “μνημόνια” που ξυπνά μνήμες ηρωικών εποχών σε νεοφιλελεύθερους υπερθεματιστές και συριζαίους αγανακτισμένους. Τότε γράψαμε τον σατιρικό Καζαμία 2013, με κεντρική ιδέα ότι το Χαϊδάρι βρίσκει τους τρόπους (τάχα μου) να συντρίψει την κρίση. Κάπου εκεί… βρήκε πρωταγωνιστική θέση ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ στο φανταστικό αναπτυξιακό πρότζεκτ του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου – Μπλοκ 15. Ο Φούχτελ ήταν υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, επιφορτισμένος με την ευθύνη της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας (τι να έγινε αυτή η ψυχή;). Σε κάποιο αναπτυξιακό συνέδριο τον είχε γνωρίσει ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας, που “το είχε” με τα ευρωπαϊκά θέματα, και… να τι προέκυψε από τη φαντασία μας:

“Ο δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας καλεί τον καλό του φίλο Χανς Φούχτελ να εγκατασταθεί στο Παλατάκι. Οι Χαϊδαριώτες αντιλαμβάνονται πως ισχύει αυτό που λένε ότι “αν δεν πας εσύ να συναντήσεις το πεπρωμένο σου, θα έρθει αυτό να σε βρει”. Συγκινημένος ο δήμαρχος δωρίζει στον Φούχτελ το χρυσό κλειδί της πόλης και μαζί το “Μπλοκ 15” στο Στρατόπεδο, μπας οι Γερμανοί, με την παροιμιώδη αποτελεσματικότητά τους, χτίσουν επιτέλους το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Αυτοδικαίως ο Κώστας Φωτεινάκης χρίζεται πρόεδρος των “Friends of Monumenta” και η Siemens μπαίνει μεγάλος χορηγός τού νέου Μουσείου. Ο (ολίγον συμπολίτης μας*) Κώστας Μητσοτάκης κατασυγκινείται και χαρίζει την επάργυρη καραβάνα του από την Αντίσταση, καθώς και έναν τιμημένο λεμονοστίφτη (κειμήλιο από την χρυσή εποχή της Ντόρας). 5.000.000 Γερμανοί προσκυνητές έρχονται στο Μουσείο για να θυμηθούν τα κατορθώματα των παππούδων τους και τα έσοδα σώζουν τα οικονομικά του Δήμου. Με νέα κουράγια ο Φούχτελ φουλάρει τη δουλειά του για το καλό της Ελλάδας.”

Ολόκληρος ο “Καζαμίας 2013 – Το Χαϊδάρι Συντρίβει την κρίση”, που αναδείχτηκε απίστευτα προφητικός και σε άλλες περιπτώσεις, ΕΔΩ.

Αυτά το 2013. Σήμερα αντί για το γκροτέσκο αστείο με τον Φούχτελ έχουμε το αληθινό πρότζεκτ με το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον”, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Δεν μπορούμε να ακόμη να σχηματίσουμε άποψη για το περιεχόμενο και το πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της μάλλον απρόοπτης συμμετοχής, αλλά σίγουρα πέφτουμε από τα σύννεφα με την μαντεψιά μας. Αντίθετα, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να προχωρήσει μόνο του μια σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικότητας του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, σαν Άουσβιτς των Βαλκανίων… Χρειάζεται τον “Γερμανό του” ακόμα και σ’ αυτό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Μπλοκ 15: Τρισδιάστατη ιστορική οπτικοποίηση – Χρηματοδοτεί το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον” // Νέα αντίδραση σε γερμανική χρηματοδότηση έργου “οπτικοποίησης” στο Μπλοκ 15 // Το στρατόπεδο-μουσείο του Άουσβιτς και η πρόταση ανάδειξης για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

* Για όσους δεν το γνωρίζουν: Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει περιουσία στο Χαϊδάρι, κληρονομιά της αείμνηστης Μαρίκας Μητσοτάκη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button