ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νέα αντίδραση σε γερμανική χρηματοδότηση έργου “οπτικοποίησης” στο Μπλοκ 15

Ομολογουμένως δεν έχει την κερδίσει δημοσιότητα που της αξίζει η σχεδιαζόμενη παρέμβαση στο Μπλοκ 15 και πιο συγκεκριμένα “το πρωτότυπο έργο εικονικής περιήγησης, που έρχεται να ζωντανέψει την ιστορία τού Μπλοκ 15” και αυτό είναι απορίας άξιον. Μέχρι τώρα κανένας επίσημος φορέας, τοπικός ή κρατικός, δεν έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση (τουλάχιστον από όσο έχει πέσει στην αντίληψή μας) ούτε ζητήθηκε η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, όπως κατήγγειλε ο Κώστας Ασπρογέρακας. Οι μέχρι τώρα αναφορές στο έργο προέρχονται μόνο από αντιδράσεις του αριστερού χώρου, που τάσσονται αντίθετοι χρηματοδότηση του έργου από το γερμανικό κράτος.

Η εφημερίδα μας εντόπισε και αναδημοσίευσε σχετικό άρθρο (Μπλοκ 15: Τρισδιάστατη ιστορική οπτικοποίηση – Χρηματοδοτεί το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον”) από την εφημερίδα Lifo.

Το παράρτημα Χαϊδαρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) έστειλε στην εφημερίδα μας επιστολή της προς τον Δήμο Χαϊδαρίου, στην οποία καταγγέλλει την εκπόνηση του έργου αυτού στο Μπλοκ 15, στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, με πόρους προερχόμενους από το “Ελληνογερμανικό ταμείο για το Μέλλον”. “Λειτουργεί υπονομευτικά στον αγώνα του λαού μας για τη διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλονται στη χώρα μας σαν ελάχιστη υποχρέωση. Αλλά και γιατί λειτουργεί ως ένας από τους μοχλούς αναθεώρησης της Ιστορίας“, αναφέρει.

Πιο αναλυτικά:

Προς τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου,

Η Ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Τοπική Διοίκηση σε αγαστή συνεργασία με το Γερμανικό κράτος, αξιοποιούν το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και τη χρηματοδόμηση που παρέχει μέσω του Γερμανικού ΥΠΕΞ του οποίου αποτελεί επιτελείο, παρεμβαίνοντας σε ζητήματα Ιστορίας και ιστορικών μνημείων της χώρας μας από την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και των ναζιστικών εγκλημάτων με διπλό στόχο. Αφενός να υπονομεύσουν τη διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων τις οποίες οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν διεκδικούν και οι Γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν. Και αφετέρου να φέρουν την Ιστορία και την Ιστορική μνήμη στα μέτρα των σημερινών πολιτικών επιδιώξεων των δύο αστικών τάξεων, παρεμβαίνοντας στην Ιστορία του Β’ παγκοσμίου πολέμου με μεθοδολογία που ανοίγει το δρόμο της αναθεώρησής της. Έτσι σύμφωνα με την ιστοσελίδα αυτού του Ταμείου του Γερμανικού ΥΠΕΞ «Η Γερμανία θέλει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάλυση της κοινής μας ιστορίας. Με πόρους του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» θα ενισχυθούν και θα προωθηθούν η επιστημονική και καλλιτεχνική ενασχόληση με τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας». Η Γερμανία στοχεύει να δείξει ότι επουλώνει τα ναζιστικά εγκλήματα με χρηματοδότηση έργων απ’ αυτό το Ταμείο.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στα πλαίσια αυτά με τη στήριξη του δήμου Χαϊδαρίου, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και άλλων προγραμματίζεται ένα αντίστοιχο έργο στο Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Το ιστορικό περιεχόμενο που θα δώσουν προϊδεάζει για τον προσανατολισμό του από τους συμμετέχοντες στη δημιουργία του. Για παράδειγμα η υπεύθυνη ιστορικής και αρχειακής έρευνας του είναι η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει να διδάξει την Ιστορία του Β’ παγκοσμίου πολέμου στα σχολεία με μια αντιεπιστημονική μέθοδο που στηρίζεται μόνο σε μαρτυρίες ναζιστών και Ελλήνων που έζησαν την ναζιστική κατοχή στη χώρα μας. Μέθοδος που μπορεί να οδηγεί και σε άμβλυνση της ιστορικής μνήμης απέναντι στο ναζισμό και τα εγκλήματά του και σε διαστρέβλωση της πραγματικής ιστορίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, Γερμανία-Ελλάδα πρέπει να επεξεργαστούν μαζί την «κοινή τους ιστορία» των τελευταίων 200 ετών με σκοπό μια κοινή ελληνογερμανική ιστορική μνήμη και συνείδηση, άρα και για τα εγκλήματα πολέμου των ναζί, που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό τον στόχο σχεδιάζουν διάφορα επιστημονικά συμπόσια και ερευνητικά προγράμματα, παρεμβάσεις σε ιστορικά μνημεία σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση.

Η επιδίωξη να επιδράσουν στην ιστορική μνήμη του λαού μας, ώστε αυτά τα εγκλήματα να δικαιολογηθούν λόγω πολέμου ή και να ξεχαστούν από τις νεότερες κυρίως γενιές, φαίνεται σαν συστατικό στοιχείο της πολιτικής των μονοπωλίων και των κρατών τους σε συνθήκες τεράστιας όξυνσης των  ανταγωνισμών, οικονομικής κρίσης και πολέμων στην ευρύτερη περιοχή μας. Όπως και από τη συμμετοχή της Ελληνικής κυβέρνησης στην  δράση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, ή σε στρατιωτικές ασκήσεις πολεμικής προετοιμασίας με κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς.

Όλα αυτά τα σχετικά με το έργο για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου με τη χρηματοδότηση μάλιστα του Γερμανικού κράτους, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό και τα θύματα που έδωσε για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους ναζί κατακτητές. Πολύ περισσότερο για το συγκεκριμένο Στρατόπεδο, σύμβολο της Αντίστασης και ηρωικής πάλης του αδάμαστου Ελληνικού λαού και της νεολαίας του απέναντι στους εγκληματίες κατοχικούς ναζί κατακτητές, το οποίο έχει επίσης διπλό συμβολισμό μαζί με το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αφού σε αυτό εκτελέστηκαν 200 Κομμουνιστές κρατούμενοι του Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου.

Απαιτούμε να σταματήσει κάθε σχέση με το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», που λειτουργεί υπονομευτικά στον αγώνα του λαού μας για τη διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλονται στη χώρα μας σαν ελάχιστη υποχρέωση. Αλλά και γιατί λειτουργεί ως ένας από τους μοχλούς αναθεώρησης της Ιστορίας. Έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο η κυβέρνηση όσο και η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου που στηρίζουν τη γερμανική παρέμβαση στο Μνημείο Σύμβολο του Ελληνικού λαού το οποίο θα έπρεπε με κρατική χρηματοδότηση να αναδειχτεί πραγματικό σύμβολο της λαϊκής πάλης κατά των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων και των ντόπιων συνεργατών τους, ως μια από της αθάνατες ψηφίδες του τιτάνιου λαϊκού αγώνα με επικεφαλής το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ που έγραψαν το Έπος της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης και ως τέτοιο να αποδοθεί στο λαό και στη νεολαία μας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button