ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Ο κρίσιμος παράγοντας του χρόνου

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ασθενείς με καρκίνο μπορεί να περιμένουν μέχρι και πέντε μήνες για πάρουν τα αποτελέσματα της βιοψίας τους.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προς τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά και Αιγαίου, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο Παθολογοανατομικό, το Κυτταρολογικό, αλλά και το Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι καρκινοπαθείς καθυστερούν να ξεκινήσουν την θεραπεία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τους τη ζωή. Και καθώς όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία για τον καρκίνο, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή, αυτό σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να στοιχίσουν και ανθρώπινες ζωές.

Οι ελλείψεις στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, στο Παθολογοανατομικό τμήμα, το οποίο αναλαμβάνει πάνω από 15.000 βιοψίες το χρόνο, λειτουργεί μόνο με 3 μόνιμους γιατρούς και 1 επικουρικό σε σύνολο 5 οργανικών θέσεων.

Λόγω, του όγκου των περιστατικών, έχει γίνει αίτημα για αύξηση των οργανικών θέσεων στις 7, ώστε να αποφεύγονται οι επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των βιοψιών, που μπορεί να φτάσουν τους 5 μήνες.

Το Κυτταρολογικό τμήμα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας απειλείται με κλείσιμο καθώς ο μοναδικός μόνιμος γιατρός συνταξιοδοτείται σε 2 μήνες, ενώ στο Ακτινολογικό τμήμα, η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί πρόβλημα και στην τακτική εφημερία του νοσοκομείου, αλλά και στις εφημερίες, στις οποίες η συμβολή του απεικονιστικού ελέγχου είναι απαραίτητη.

Στο τμήμα υπερήχων υπηρετούν 3 μόνιμοι γιατροί, ενώ υπηρετούσαν 8, στο τμήμα αξονικού τομογράφου 5, ενώ ήταν 12 και στο κλασικό ακτινολογικό μόνο 2 μόνιμοι γιατροί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περιστολή της τακτικής λειτουργίας του αξονικού τομογράφου, στον οποίο πλέον δεν γίνονται εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς (οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα), τις καθυστερήσεις στην εφημερία αλλά και στην πραγματοποίηση εξετάσεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς και φυσικά την εξουθένωση του προσωπικού.

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί άμεση στελέχωση και των 3 τμημάτων στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το Γενικό Κρατικό Νίκαιας δέχθηκε το 2022 τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών στα Επείγοντα (103.781 περιστατικά).

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button