ΕΛΛΑΔΑ

“Εκείνη την ημέρα ούτε ένα ευρώ!” – οι καταναλωτές καλούνται να δείξουν τη δύναμή τους

Η Ελλάδα ακολουθεί το τα βήματα άλλων βαλκανικών χωρών. Κάλεσμα του ΙΝΚΑ για αποχή από οποιαδήποτε αγορά την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να μην πληρώσουμε εκείνη την ημέρα ούτε ένα ευρώ

Το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών καλεί σε αποχή από οποιαδήποτε αγορά την ερχόμενη Τετάρτη. «Εάν είναι δυνατόν να μην πληρώσουμε εκείνη την ημέρα ούτε ένα ευρώ σε τράπεζες, κράτος, νερό, ρεύμα, τηλέφωνα, καύσιμα, σούπερ μάρκετ, καφέ, εστιατόρια, εμπορική αγορά, ηλεκτρονικά καταστήματα και πουθενά ευρώ στην αγορά. Ας στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα πως αφεντικά της αγοράς είναι οι πολίτες καταναλωτές. Φτάνει πια με την κοροϊδία, την παραπλάνηση, την αισχροκέρδεια, την κερδοσκοπία», αναφέρει το ινστιτούτο, προσδοκώντας οι καταναλωτές να δείξουν τη δύναμή τους.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, σημειώνει πως «δεν πάει άλλο. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, θυμωμένος, εκνευρισμένος. Τα λεφτά δεν φτάνουν να βγάλει το δεύτερο 15ήμερο του μήνα. Κάθε μέρα είναι και χειρότερη. Τα στοιχεία για πληθωρισμό 3,1% τον Γενάρη από 2,9% τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι είναι ψέματα τα αφηγήματα της κυβέρνησης ότι σταθεροποιούνται οι τιμές ή του ΙΕΛΚΑ ότι έχουμε πτώση. Εχουμε βαρεθεί να ακούμε ψέματα.

»Μεταφέρουμε τον παλμό της κοινωνίας και των καταναλωτών, οι οποίοι απαιτούν να παρθούν μέτρα. Να νεκρώσει η αγορά για να στείλουμε μήνυμα ότι τα αφεντικά στην αγορά δεν είναι οι επιχειρηματίες, οι τράπεζες και όλα τα καρτέλ και ότι “μέχρι εδώ”. Η κυβέρνηση να πάρει θέση υπέρ του μποϊκοτάζ και όχι εναντίον γιατί ο στόχος είναι να πέσουν οι τιμές», υποστήριξε.

Το καταναλωτικό κίνημα από την πλευρά του καλείται να αποδείξει ότι… υπάρχει.

θυμηθείτε μποϊκοτάζ στις 19 Φεβρουαρίου

Σε άλλες χώρες έγινε

Τον τελευταίο μήνα τα μποϊκοτάζ σε σούπερ μάρκετ κέρδισαν έδαφος στα Βαλκάνια, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνονται το εργαλείο για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων με στόχο την διαμαρτυρία για την αύξηση τιμών και την επιδείνωση του κόστους ζωής.

Η αρχή έγινε στις 24 Ιανουάριου από την Κροατία μέσω μιας διαδικτυακής πρωτοβουλίας με την ονομασία «Αλό, Επιθεωρητή», που γρήγορα αγκαλιάστηκε από καταναλωτικές ενώσεις, σωματεία και κόμματα. Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση πρόσθεσε 40 είδη σε κατάλογο προϊόντων με ανώτατες τιμές, που μέχρι τότε περιείχε 30. Αλλά καταστήματα αλυσίδων όπως Lidl, Eurospin και DM έμειναν άδεια. Στην πρώτη μόλις εβδομάδα οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ καταβαραθρώθηκαν κατά 53%, σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές της χώρας, η οποία καταγράφει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη (5%).

Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι εκστρατείες εξαπλώθηκαν στη Βουλγαρία, στο Κόσοβο και άλλα κράτη. Σύμφωνα με το Euractiv, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 30% ή και περισσότερο. Η σερβική ένωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών «Efektiva» κήρυξε μονοήμερο μποϊκοτάζ πέντε μεγάλων σούπερ μάρκετ στις 31 Ιανουαρίου και πενθήμερο από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο τζίρος των μεγάλων αλυσίδων λιανικής μειώθηκε στις 7 και 8 Φεβρουαρίου μετά το κάλεσμα της οργάνωσης «Bojcot u BiH». Τις ίδιες μέρες πλήθος πολιτών δεν έκανε ψώνια στο Μαυροβούνιο.

Οπως μετέδωσε το BIRN, στη Βόρεια Μακεδονία οι εκκλήσεις υποστηρίχθηκαν από την Ενωση Καταναλωτών και στις 31 Ιανουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου τα σούπερ μάρκετ της γείτονος ήταν μισοάδεια.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x