ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ελευσίνα: Η Λυδία Κονιόρδου απαγγέλει Σικελιανό – “Ιερά Οδό” στον λόφο του Ιερού της Δήμητρας

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πολύ πλούσιο σε παράδοση και πολιτισμό στην Ελευσίνα. Σήμερα 21/11 είναι η γιορτή της Παναγίας της Μεσισπορίτισσας και γιορτάζει το εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στον λόφο του Ιερού της Δήμητρας. Χτες πραγματοποιήθηκε ένα πανάρχαιο έθιμο, το Πολυσπόρι, που ενώνει στο πέρασμα του χρόνου με εκπληκτικό τρόπο τη λατρεία της Δήμητρας και της Παναγίας. Σήμερα η Λυδία Κονιόρδου θα απαγγείλει Σικελιανό, δινοντας πνοή στο αριστουργηματικό ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Ιερά Οδός».

Στις 20 Νοεμβρίου, την παραμονή των Εισοδίων της Παναγίας, οι γυναίκες της Ελευσίνας αναβιώνουν το έθιμο της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας στην ομώνυμης εκκλησίας στον λόφο του αρχαιολογικού χώρου. Μια συνήθεια που πηγάζει από την λατρεία της θεάς Δήμητρας και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, στο πρόσωπο της Παναγίας. Το υποβλητικό σκηνικό για τη «μυστηριακή τελετουργία» εκεί όπου λατρευόταν επί αιώνες η θεά Δήμητρα, αναβιώνει τους αρχαίους παγανιστικούς συμβολισμούς που απέκτησαν πλέον χριστιανικό περιεχόμενο χωρίς όμως, να χάσουν το βασικό νόημά τους, που είναι η επίκληση μιας προστάτιδας δύναμης για την καρποφορία της γης. Κάθε χρόνο γυναίκες, πηγαίνουν στάρια και άρτους στην εκκλησία για να πάρουν ευλογία. Μετά τη λειτουργία, οι προσκυνητές μοιράζονται τον ημίγλυκο άρτο και γεύονται το “πολυσπόρι”, την προσφορά “πανσπερμίας” προς την Παναγία. Έξω από την κεντρική είσοδο του αρχαιολογικού χώρου μέλη του Συλλόγου «Το Αδράχτι» έχουν ετοιμάσει και προσφέρουν σε όσους κατεβαίνουν από τον λόφο το πολυσπόρι, που προσομοιάζει στον αρχαίο “κυκεώνα”, προς τιμήν της Δήμητρας – Μητέρας Γης, δηλαδή ένα βραστό μίγμα δημητριακών, οσπρίων και καρυκευμάτων. Το έθιμο του πολυσπορίου ατόνησε και εγκαταλείφθηκε, ωστόσο ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας το «Αδράχτι», τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνει την αναβίωσή του και κατάφερε την ένταξή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την Κυριακή 21/11, ώρα 16.30, τα Λόγια του Ρολογιού φιλοξενούν μια σημαντική περφόρμανς. Το Μυστήριο 2 | Λόγια του Ρολογιού είναι μια σειρά πρωτότυπων ηχητικών περφόρμανς, ερμηνείες κειμένων-ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες, που διοργανώνει η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, υπό την καθοδήγηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Στην τρίτη, λοιπόν, έκδοση της δράσης η Λυδία Κονιόρδου θα πρωταγωνιστήσει σε μια ξεχωριστή απαγγελία στο μνημειώδες τοπόσημο της πόλης που δεσπόζει στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, ορατή από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου. 

Ελευσίνα: Η Λυδία Κονιόρδου απαγγέλει Σικελιανό - "Ιερά Οδό" στον λόφο του Ιερού της Δήμητρας 7

Θα δώσει πνοή στο αριστουργηματικό ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Ιερά Οδός», καθώς και σε αποσπάσματα από την «Ελευσίνια Διαθήκη» του. Στο πλαίσιο ενός μουσικού διαλόγου με τον συνθέτη Τάκη Φαραζή, θα αποκαλύψει πτυχές της ιστορίας αλλά και της μυθολογίας της αγαπημένης πόλης του ποιητή, της Ελευσίνας, και του εμβληματικού δρόμου που οδηγεί σε αυτήν. Τ

Την ίδια μέρα, στις 10.00 π.μ. η Ομάδα Ποδηλατική Ελευσίνα και η Ομάδα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Ελευσίνας διοργανώνουν ποδηλατική βόλτα με αφετηρία την Πλατεία Νερού, ενώ στις 12.00 θα ακολουθήσει Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Ποδήλατο και Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», στα Γραφεία της ΠΠΕ στον Παλαιό Σταθμό.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button