ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Έργα και ημέρες” στα δημοτικά αναψυκτήρια του Χαϊδαρίου – “Πιπεράτες” αποκαλύψεις

Ασφαλώς δεν είναι το Χαϊδάρι ο μόνος δήμος που “φλέρταρε” αναπτυξιακά με καφετέριες και εστιατόρια σε περίοπτα σημεία της πόλης. Η επιλογές αυτού του τύπου ήταν γενικευμένες στις εποχές των παχέων αγελάδων”, όταν οι πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις ήταν “terra incognita”. Τελικά δημιούργησαν σοβαρά “παρατράγουδα”, όπως πχ στο “Πάνθεον” της γειτονικής Αγίας Βαρβάρας.

Τη συζήτηση για τα δικά μας δημοτικά αναψυκτήρια στο Δημοτικό Συμβούλιο (13 Οκτωβρίου 2017) προκάλεσε ο Δημήτρης Τσατσαμπάς και ακολούθησε ένα μπαράζ καταγγελιών, που θεωρούμε ότι αξίζει να διαβάσει ο πολίτης.

Ο Δ. Τσατσαμπάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος σε “επιχειρήσεις του Δήμου (σσ. επί δημαρχίας Ντηνιακού) που με την κατασκευή τους και μόνο δημιούργησαν κινητικότητα της τοπικής οικονομίας, εργάστηκαν άνθρωποι για την κατασκευή τους αλλά και για τη λειτουργία τους και οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να γευτούν την αναψυχή”. Έβαλε λοιπόν το θέμα ότι, ενώ έδιναν σημαντικά έσοδα στο Δήμο, στη διάρκεια των επόμενων διοικήσεων εγκαταλείφθηκαν. Το 2007, όταν ανέλαβε η διοίκηση Μαραβέλια, τα νοίκιασε σε ιδιώτες, ωστόσο λίγοι επιτηδευματίες ήταν συνεπείς στην πληρωμή των μισθωμάτων και κάποιοι από αυτούς τα εγκατέλειψαν αφήνοντας «φέσια» στο Δήμο. Όμως η προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως κατήγγειλε ο Δ. Τσατσαμπάς, δεν προχώρησε σε νομικές ενέργειες για την είσπραξή τους. Από την άλλη, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται η διοίκηση Σελέκου να προχωράει το θέμα δικαστικά, αλλά ούτε και υλοποιεί την προεκλογική εξαγγελία της για αξιοποίηση από τον ίδιο το Δήμο.

Περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση των δημοτικών αναψυκτηρίων για να έχει συνολική εικόνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Γιορτή κινδυνεύει να χαθεί. Το Τουριστικό Περίπτερο στον Σκαραμαγκά έχει μετεξελιχτεί σε πάρκινγκ για νταλίκες, ενώ  η ιδιοκτησία του δεν πληρώνει τα ενοίκια. Το αναψυκτήριο στο Πάρκο Νεολαίας έχει διαλυθεί κυριολεκτικά. Το Ιστορικό έχει εγκαταλειφθεί και ο Δήμος δεν εισπράττει νοίκια. Στο Αίθριο υπάρχει συνεχής αλλαγή ιδιοκτητών.

Έκλεισε την τοποθέτησή του ρωτώντας τη σημερινή διοίκηση του Δήμου: «Τι πρόκειται να κάνετε, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι προεκλογικές σας εξαγγελίες για αξιοποίησή τους από τον ίδιο το Δήμο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο νομίζετε πως είναι  προς όφελος της πόλης. Η σημερινή πορεία τους μόνο εις βάρος των πολιτών είναι».

Πάνος Μοσχονάς: «Περιμένουμε την ολοκλήρωση του διαχειριστικού έλεγχου»

Ως δικαίωση της σημερινής δημοτικής αρχής, που προχώρησε σε διαχειριστικό έλεγχο, έκρινε την καταγγελία του κ. Τσατσαμπά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πάνος Μοσχονάς. Μάλιστα ενημέρωσε πως ο διαχειριστικός έλεγχος έχει ολοκληρωθεί σε δυο δημοτικά ακίνητα και ολοκληρώνεται σε ένα τρίτο, γεγονός που θα βοηθήσει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για όσα έγιναν στο παρελθόν. Πρόσθεσε πως τα ακίνητα αυτά σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση, από ό,τι παραλήφθηκαν. Σύντομα θα έρθει στα χέρια του Δήμου το πόρισμα των Ελεγκτών και μπορέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα ολοκληρωμένα. Για το λόγο αυτό ο κ. Μοσχονάς συνέστησε υπομονή. 

Μιχάλης Σελέκος: «Και βιασμός της φύσης»

Το χρόνο πίσω γύρισε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, παίρνοντας το λόγο για να ανπαντήσει στον Δ. Τσατσαμπά. Υπενθύμισε στον πρώην αντιδήμαρχο πως επί εποχής  Ντηνιακού το Δημαρχείο στεγαζόταν σε μισθωμένο ακίνητο, όπως και πολλές άλλες δημοτικές υπηρεσίες και δεν γίνονταν έργα υποδομής στο Χαϊδάρι, όπως παιδικοί σταθμοί. Αντίθετα χτίζονταν αναψυκτήρια στα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Έκανε λόγο και για οικολογική καταστροφή, εξ αιτίας της δημιουργίας τους. Συγκεκριμένα, είπε, καταστράφηκε ένα δασάκι στο κέντρο της πόλης, ενώ στον Προφήτη Ηλία έγινε «βιασμός» της φύσης. Υπενθύμισε πως πρόταση της παράταξής του ήταν να δημιουργηθεί ένα μικρό παραδοσιακό καφενείο. «Είδατε τι έγινε στον Προφήτη Ηλία, αλλά και στο Θεαθήναι που χτίστηκε χωρίς άδεια και βέβαια στο Τουριστικό Περίπτερο Σκαραμγκά», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε την τοποθέτηση του: “Έγιναν  δημοτικές επιχειρήσεις που «έμπαιναν μέσα» πολλά εκατομμύρια δραχμές. Μάλιστα “ταυτοποίησαν” και δημοτικούς υπαλλήλους, που ήταν υπεύθυνοι για αυτό.

Μετέτρεψαν το Ιστορικό σε μπαρ

Η επόμενη διοίκηση Μαραβέλια τα έδωσε σε ιδιώτες. Σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο, για τα “φιλέτα” παρατηρήθηκαν διαδικασίες με άγονους διαγωνισμούς και υπήρξε περίπτωση που πέρασε ακίνητο στα χέρια του τρίτου πλειοδότη! Μέχρι σήμερα πολλοί από τους ενοικιαστές χρωστάνε εκατομμύρια στο Δήμο. Έκανε λόγο ακόμα και για παραβιάσεις πολεοδομικών όρων, όταν τα 50 τ.μ. που εκμισθώνονταν γίνονταν 800 τ.μ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε πως το Ιστορικό μετατράπηκε σε  μπαρ και είχε βγάλει καντίνα στον περιβάλλοντα χώρο, δίπλα στο Παλατάκι, με την ανοχή της διοίκησης Μαραβέλια.

Έτσι θα προχωρήσουμε

Στη συνέχεια πέρασε στη σημερινή κατάσταση των δημοτικών αναψυκτηρίων. Υποστήριξε πως η καφετέρια στον Προφήτη Ηλία, το Αίθριο και η Γιορτή πληρώνουν κανονικά τα ενοίκια τους και δεν χρωστάνε στο Δήμο. Με το Τουριστικό Περίπτερο Σκαραμαγκά ο Δήμος βρίσκεται στα δικαστήρια. Το Ιστορικό θα γίνει, όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ενώ στο  Θεαθήναι δεν μπορεί να γίνει τίποτε, γιατί δεν υπάρχει άδεια.

«Και έξοδα φιλοξενίας…»

Έκλεισε την απάντηση του εξαπολύοντας κεραυνούς, εναντίον της προηγούμενης διοίκησης. «Για να δούμε λοιπόν τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια, με τις περίφημες επενδύσεις και ποιοι καρπώθηκαν αυτό το όφελος. Πρόκειται για συγκεκριμένους επιχειρηματίες που “αλώνιζαν και αλωνίζουν” την πόλη μας. Τους δόθηκαν “φιλέτα” και δεν έδιναν δραχμή. Σε αυτούς κάποιοι πήγαιναν προεκλογικά ολόκληρες στρατιές και τις τραπέζωναν. Εκμεταλλεύονταν την περιουσία του Δήμου προς ίδιο όφελος. Ήταν τα περίφημα έξοδα φιλοξενίας τότε…».

Συμπερασματικά…

Το τοπικό αναπτυξιακό μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών “ξεφούσκωσε”, με τη βοήθεια και της κρίσης. Η συνολική εικόνα δείχνει ότι η ανάπτυξη δημοτικών αναψυκτηρίων δεν πρόσθεσε πολλά στην οικονομία της πόλης, πέρα από χρέη. Όμως όχι μόνο αυτά, όπως φάνηκε στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι σοβαρές καταγγελίες και τα “πιπεράτα” περιστατικά σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών καταστημάτων ασφαλώς προβληματίζουν βαθιά τον σκεπτόμενο δημότη. Ας είναι αυτός ο προβληματισμός η αφετηρία για την εκπόνηση του επόμενου αναπτυξιακού μοντέλου του Χαϊδαρίου, αν βέβαια ενδιαφέρονται οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις να ξεφύγουν από τα “δεσμά” της συγκυρίας και των μικρών οριζόντων. Ιδέες και προτάσεις από άτομα και παρατάξεις υπάρχουν, μένει να εξελιχθούν σε κοινά αποδεκτό όραμα για τη πόλη. 

 

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x