ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Έπνιξαν” το μεγάλο έργο αποχέτευσης του Σκαραμαγκά – Επιστροφή σε αμφιλεγόμενη πρόταση

Ένα σημαντικό έργο υποδομής, που θα έλυνε χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες κατοίκους του Χαϊδαρίου, εξαγγέλθηκε πανηγυρικά από την κεντρική πολιτική σκηνή πριν 1,5 χρόνο, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ και τώρα πια αποδεικνύεται ότι έχει εγκαταλειφθεί. Πρόκειται για το αποχετευτικό δίκτυο Σκαραμαγκά, προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, που αρχικό στόχο είχε την εξυπηρέτηση των περίπου 2.500 φιλοξενουμένων προσφύγων της Δομής Σκαραμαγκά με τελικό προορισμό των αγωγών το εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού στην παραλία Ασπροπύργου. Παράλληλα όμως και ανταποδοτικά για την πόλη μας, θα ωφελούσε και όλα τα νοικοκυριά στην Άνω και Κάτω Αφαία, που θα συνδέονταν στο ίδιο δίκτυο. Έτσι τώρα η δημοτική αρχή είναι αναγκασμένη να αναζητά άλλες λύσεις, μία από τις οποίες έρχεται από το παρελθόν, αλλά χρειάζεται να εξεταστεί πολύ προσεκτικά.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση της κατασκευής του αγωγού προς τον Βιολογικό Καθαρισμό Ασπροπύργου προχώρησε αρκετά και μάλιστα είχε υπογραφεί τότε τριμερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Χαϊδαρίου. Να σημειωθεί επίσης πως οι συγκεκριμένες περιοχές του Χαϊδαρίου σήμερα, στον 21ο αιώνα, στερούνται αυτή τη σοβαρότατη αστική υποδομή και έχουν βόθρους.

Το έργο «χάθηκε στο δρόμο»

Στις 3 Απριλίου 2019, δηλαδή τρεις μήνες πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το  θέμα είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου και είχε εγκριθεί ομόφωνα. Από τη θέση της αντιπολίτευσης πάντως ο δημοτικός σύμβουλος και σημερινός αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Καρατζαφέρης, είχε πει στους κατοίκους που παρευρίσκονταν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ότι, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, θα έχουν αποχέτευση στα σπίτια τους σε πέντε χρόνια και όχι σε έξι μήνες όπως είχε εξαγγείλει η τότε κυβέρνηση.

Από τότε πέρασε 1,5 έτος και σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, τον οποίο ρώτησε σχετικά η εφημερίδα μας, το έργο έχει σιγήσει. Όταν ανέλαβε η διοίκηση Ντηνιακού, επικοινώνησε επανειλημμένα με την  ΕΥΔΑΠ, στελέχη της οποίας δήλωσαν πλήρη άγνοια για το θέμα και είπαν πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχετική διεργασία.  

Ποιο έργο δρομολογεί στη θέση του ο Δήμος   

Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, η δημοτική αρχή σκέφτηκε, όπως μας είπε ο κ. Καρατζαφέρης, να ενεργοποιήσει μια παλαιότερη μελέτη, του 2012, που υπάρχει στον Δήμο, προκειμένου να δώσει λύση σε αυτό το  χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει να μεταφέρονται τα λύματα της περιοχής, με αγωγό και αντλιοστάσιο, στην αποχέτευση του Δαφνιού.

Μάλιστα πριν από περίπου ένα μήνα, σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, συζήτησαν για  ενδεχόμενη δρομολόγηση του έργου αυτού. Ο κ. Πατούλης είδε με καλό μάτι την επικείμενη ένταξή του στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Παράλληλα έχουν γίνει κινήσεις από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Πάντως για την συγκεκριμένη μελέτη υπάρχουν αντιρρήσεις, κυρίως λόγω του ότι είναι πολύ πιθανό ο αγωγός προς Δαφνί να “πέσει πάνω” στην αρχαία Ιερά Οδό, με ό,τι θα συνεπάγεται αυτό για την ολοκλήρωση, αλλά και για το τελικό κόστος του έργου (βλέπε περισσότερα: SOS. Αγωγός αποχέτευσης πάνω στην αρχαία Ιερά Οδό!)

“Μεγαλεπήβολο σχέδιο που όμως δεν προχώρησε”

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» ρώτησε τον κ. Καρατζαφέρη αν αποδίδει τη ματαίωση του έργου στην αλλαγή κυβέρνησης. Μας απάντησε:

“Πιθανότατα ναι. Ήταν στο πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης και είχαν γίνει συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες. Άλλωστε στα χρόνια λειτουργίας της Δομής η ενδεχόμενη κατασκευή του θα είχε αποσβέσει τα χρήματα που δαπανώνται ετησίως για τις εκκενώσεις βόθρων. Παράλληλα θα ήταν επωφελές για το Δημόσιο, γιατί ο βιολογικός καθαρισμός του Ασπροπύργου και η ΕΥΔΑΠ θα είχαν πάψει να πληρώνουν πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξ αιτίας του μειωμένου αριθμού αποβλήτων που επεξεργάζονται.

“Υπάρχει σκέψη στο έργο που σκέφτεστε εσείς να ενταχθεί και το Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά;”, τον ρωτήσαμε. “Τυχόν επικαιροποίηση της μελέτης με την επέκταση του δικτύου στο hot spot, θα σήμαινε τεράστια καθυστέρηση. Για να γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο χρειάζονται μελέτες. Αυτό που εξαγγέλθηκε το 2019, ήταν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που όμως δεν προχώρησε”.

“Όλα ήταν έτοιμα” 

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» επικοινώνησε και με τον συμπολίτη Κώστα Ξυνογαλά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα. Ο κ. Ξυνογαλάς είχε χειριστεί το 2019 την υπόθεση του αποχετευτικού του Σκαραμαγκά εκ μέρους του Υπουργείου. Του ζητήσαμε να μας πει τι γνωρίζει για την πορεία του έργου.

Απάντησε πως η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έκανε ό,τι προβλεπόταν προκειμένου να προχωρήσει το εν λόγω έργο και η σύμβαση έφτασε για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όμως μέχρι σήμερα, παρότι ενδιαφέρθηκε να μάθει για την εξέλιξή της, δεν έχει πάρει κάποια απάντηση.

Τα σχέδια και ο προγραμματισμός, σύμφωνα με τον κ. Ξυνογαλά, ήταν έτοιμα και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε δεχτεί να το χρηματοδοτήσει, ενώ οι συνδέσεις των νοικοκυριών της περιοχής με τον αγωγό θα γίνονταν δωρεάν.

Ο κ. Ξυνογαλάς εκτιμά πως το ετήσιος κόστος εκκενώσεων βόθρων του Κέντρου Φιλοξενίας Σκαραμαγκά σήμερα υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ, χρήματα πάντως που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά έρχονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν παύει όμως να αποτελεί και ένα σοβαρό ζήτημα υγιεινής, γιατί οι βόθροι ξεχειλίζουν ακόμα και μέσα στους οικίσκους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: Ξεκινάει μεγάλο αποχετευτικό έργο σε Αφαία και Σκαραμαγκά – “Παράπλευρη ωφέλεια” του hot spot // Αλήθειες για την αποχέτευση Σκαραμαγκά // Αγωγός αποχέτευσης πάνω στην αρχαία Ιερά Οδό! Τεράστιο ρίσκο για το τοπίο και την ανάπτυξη της πόλης

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button