ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ξεκινάει μεγάλο αποχετευτικό έργο σε Αφαία και Σκαραμαγκά – “Παράπλευρη ωφέλεια” του hot spot

Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά πρόσθεσε, ουσιαστικά, μια ολόκληρη πόλη 3.000 κατοίκων στο Χαϊδάρι. Μαζί έφερε αυξημένες απαιτήσεις σε καθαριότητα, αστυνόμευση κτλ. Μια πολύ κρίσιμη παράμετρος για τη σωστή λειτουργία της δομής είναι το αποχετευτικό σύστημα. Η αισιόδοξη πρόσφατη εξέλιξη, λοιπόν, είναι η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος, το οποίο μάλιστα θα εξυπηρετήσει και τις γύρω συνοικίες της Άνω και Κάτω Αφαίας, που σήμερα στερούνται αυτή τη σοβαρότατη αστική υποδομή.

Έτσι ο Χαϊδάρι λόγω της λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών, θα έχει ένα σημαντικό όφελος. Η έναρξη κατασκευής του αποχετευτικού έργου στη συγκεκριμένη δομή, θα σημάνει και την παράλληλη έναρξη του αποχετευτικού από την Άνω Αφαία και μέχρι το Θριάσιο Πεδίο. Το θέμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Χαϊδαρίου, Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και ΕΥΔΑΠ για αυτό το έργο, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 3 Απριλίου.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου στο παρελθόν είχε εγκρίνει μελέτη για τη μεταφορά των λυμάτων της Αφαίας στο Χαϊδάρι με αντλιοστάσια. Έργο πολυδάπανο στην κατασκευή και τη λειτουργία, του οποίου η χωροθέτηση απειλούσε με καταστροφή την αρχαία Ιερά Οδό.

Ωφελούμενοι χιλιάδες κάτοικοι

Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, ανέφερε πως, πριν έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προηγήθηκαν επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο και την ΕΥΔΑΠ. Ακολούθησε ενημέρωση από πλευράς δημοτικής αρχής στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και σε εκπροσώπους των εξωραϊστικών συλλόγων της Άνω και Κάτω Αφαίας-Σκαραμαγκά, αλλά και γενικότερα για το θέμα της διαχείρισης της αποχέτευσης. Η προοπτική είναι να συμπεριλάβει ο ίδιος αγωγός τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το Πολεμικό Ναυτικό (Παλάσκα), δύο χώρους που έχουν ήδη βιολογικό καθαρισμό. Όμως, κατά γενική ομολογία αυτός δεν καλύπτει κατά 100% τις ανάγκες τους και γιατί είναι πεπαλαιωμένος.

Χωρίς αποχέτευση Αφαία και Σκαραμαγκάς στον 21ο αιώνα

Η πρόταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και της ΕΥΔΑΠ, είναι να δημιουργηθεί ένα αποχετευτικό δίκτυο που θα χρηματοδοτηθεί από τους δύο φορείς και θα καλύψει το σύνολο των αναγκών. Θα καλύψει δηλαδή τον κεντρικό αγωγό, αλλά και τους δευτερογενείς και τριτογενείς αγωγούς, με σκοπό να μην πληρώσουν κανένα τίμημα οι κάτοικοι.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος τόνισε πως Αφαία και Σκαραμαγκάς είναι οι τελευταίες περιοχές της πόλης, στις οποίες δεν έχει μπει αποχέτευση. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει μελέτες για να συνδεθεί το αποχετευτικό δίκτυο με τον αγωγό που υπάρχει στο Δαφνί. Όμως το συγκεκριμένο έργο δεν έγινε ποτέ, γιατί υπήρχαν τεχνικές δυσκολίες αλλά και ενστάσεις από πολίτες. Το τελευταίο διάστημα σημειώνεται διάχυση των λυμάτων από τους βόθρους, λόγω αύξησης του πληθυσμού σε αυτές τις γειτονιές.

Το Υπουργείο δαπανά ετησίως 700.000 ευρώ για εκκενώσεις βόθρων

Το ζήτημα μπήκε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής σε σχέση με τη διαβίωση των 2.500 προσφύγων, αφού το πρόβλημα είναι ορατό και πολλές φορές υπάρχει διάχυση των λυμάτων και μέσα στους οικίσκους. Από την άλλη το κράτος δαπανά περίπου 700.000 ευρώ το χρόνο, για εκκενώσεις των βόθρων της δομής!

Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος, το Υπουργείο σκέφτηκε να κάνει πρόταση στο Δήμο Χαϊδαρίου για μια τριμερή προγραμματική σύμβαση, με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

Σε συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κώστα Ξυνογαλά, ο δήμαρχος έβαλε ζήτημα κατά πόσο η υλοποίηση αυτού του έργου, θα μονιμοποιήσει τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στην περιοχή μας. Επιθυμία της δημοτικής αρχής είναι αυτοί οι συνάνθρωποι μας να πάρουν σύντομα ταξιδιωτικά έγγραφα στα χέρια τους ή να μεταφερθούν σε σπίτια, όπου θα έχουν μια κανονική ζωή ή να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όταν θα τελειώσουν οι πόλεμοι.

«Το έργο στο παραλιακό μέτωπο θα μείνει για πάντα»

Ακόμα ανέφερε ο δήμαρχος, επιθυμία του Δήμου μας είναι η κατάργηση αυτής της δομής αφού πρώτα τακτοποιηθούν οι πρόσφυγες. Έτσι θα μπορέσει να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο και να δοθεί στο Δήμο. Σε μια τέτοια περίπτωση και η πιο ήπια χρήση αυτής της έκτασης, προϋποθέτει αποχέτευση, που θα εξυπηρετήσει τη λειτουργία του χώρου. Ακόμα θεώρησε ως όφελος ότι τα νοικοκυριά της περιοχής δεν θα πληρώσουν κάτι από την τσέπη τους, κάτι που δεν γίνεται πουθενά

Κώστας Ξυνογαλάς:«Η μεγάλη ευκαιρία για το Χαϊδάρι»

Ο κ. Κώστας Ξυνογαλάς

Εκ μέρους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησε ο συνδημότης μας Κώστας Ξυνογαλάς. Διευκρίνισε πως τα χρήματα θα δοθούν από δύο οργανισμούς που ασχολούνται με το μεταναστευτικό ξεπερνούν τα 1.200.000 ευρώ. Όταν έπεσε στο τραπέζι αυτή η ιδέα, ο κ. Ξυνογαλάς σκέφτηκε πως θα μπορούσαν αυτές οι υποδομές να ωφελήσουν γενικότερα το Χαϊδάρι. Για αυτό το λόγο ξεκίνησε η συζήτηση με την ΕΥΔΑΠ.

Σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα βιολογικό καθαρισμό που θα ξεκινάει από τον Σκαραμαγκά και θα φτάνει μέχρι το Θριάσιο Πεδίο. Παράλληλα να υπάρχει σύνδεση με την Αφαία και το Παλάσκα, που να μπορεί να δέχεται όλα τα λύματα.

Με προϋπολογισμό άνω των 6.000.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Ξυνογαλά, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, η ευθύνη της κατάρτισης των μελετών είναι της ΕΥΔΑΠ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα είναι ο ανάδοχος. Κατά την εκτίμησή του το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2019, από την στιγμή που πάρει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ έχει εξασφαλίσει το κονδύλι των 5.000.000 ευρώ, χρήματα προερχόμενα από το ΕΣΠΑ και θα προχωρήσει στη διαδικασία σύνδεσης των υπόλοιπων περιοχών. Κάτι που θα έχει όμως ευρπύτερο χρονικό ορίζοντα. Πάντως, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ξυνογαλά, τα δύο έργα θα ξεκινήσουν παράλληλα. Επίσης όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, οι κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νερό των λυμάτων, αφού θα τουλάχιστον κατάλληλο για πότισμα. Ακολούθησαν σύντομες ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους και αμέσως μετά οι τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων.

Οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός υποστήριξε πως δεν θα μπορούσαν να είναι αρνητικοί σε αυτό το έργο. Δεν μπορούν όμως να είναι σίγουροι πως τα δύο αυτά έργα θα προσχωρήσουν και θα υλοποιηθούν απόλυτα. Ζήτησε να απαλειφθεί από την προγραμματική σύμβαση η λέξη «μελλοντικά», που αναφέρεται τρεις φορές, ώστε ερμηνευτικά να αποδειχθεί πως το ένα έργο συναρτάται με το άλλο. “Αναρωτιέμαι, αν δεν υπήρχε εκεί το hot spot, θα ξεκινούσε ποτέ το αποχετευτικό της Αφαίας”, κατέληξε.
Χαϊδάρι Σήμερα "Πέπλο σιωπής στα 3.500.000 που χρωστούν μεγαλοοφειλέτες στον Δήμο" 2Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος θεώρησε πως αυτό το έργο έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και 40 χρόνια. Στο παρελθόν είχαν γίνει μελέτες από τον ΑΣΔΑ, αλλά το έργο απεντάχθηκε και απορρίφτηκε. Τόνισε πως είναι αισιόδοξος από την ενημέρωση που είχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και από αυτά που διάβασε. Πιστεύει πως τα τεχνικά ζητήματα που μπαίνουν θα λυθούν και θα είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για το Χαϊδάρι. Καταλήγοντας είπε πως είναι ευτύχημα που ο συνδημότης μας Δημήτρης Βίτσας είναι υπουργός και ενδιαφέρεται και για την πόλη μας.

Χαϊδάρι Σήμερα Πρόταση δημιουργίας νέας οδικής εξόδου για το ανατολικό Δάσος 5Ο Ηρακλής Δρούλιας υπενθύμισε πως το αποχετευτικό Αφαίας- Σκαραμαγκά ήταν ένα από τα έργα που χρόνια όλοι τους έβαζαν σε προτεραιότητα. Από την άλλη η παράταξή του είχε βάλει επιφυλάξεις για την επιλογή του χώρου για τη λειτουργία του hot spot, όπως και για τη μονιμότητα της κατάστασης. Το υπό κατασκευή έργο θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της περιοχής και θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και των προσφύγων. Κλείνοντας ισχυρίστηκε πως αν υπολόγιζαν όλα αυτά τα χρόνια το κόστος μεταφοράς των λυμάτων σε αυτές τις περιοχές, το έργο θα είχε καλύψει ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο το δυτικό τμήμα της «Κάλιο αργά παρά ποτέ», σχολίασε.

Σελέκος: «Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να ξεκινήσει από το 1994»

Στο κλείσιμό του ο δήμαρχος θέλησε να δώσει εξηγήσεις για τον όρο «μελλοντικά», ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει το ρόλο του συνηγόρου του υπουργείου ή της ΕΥΔΑΠ. Η σύμβαση αναγράφει ότι θα καταστεί το έργο άμεσα υλοποιήσιμο, δεδομένου του γεγονότος πως η ΕΥΔΑΠ πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού από τη νομοθεσία κανένα σπίτι δεν επιτρέπεται σήμερα να μην έχει βόθρο. Αυτό είναι κάτι που την “καίει”. Στη συνέχεια υπέδειξε πως η σύμβαση αναφέρει τα δύο στάδια: του καταληκτικού αγωγού και του αντλιοστασίου και στη συνέχεια το σύνολο του δικτύου.

Υπογράμμισε πως η κατάσταση με τα λύματα μέσα στη Δομή Σκαραμαγκά δεν τιμούσε κανέναν. Υπενθύμισε όμως πως όταν το 1994 η Αφαία μπήκε στο σχέδιο πόλης, έπρεπε να είχε γίνει και το αποχετευτικό. «Ψάξτε να βρείτε ποιοι έχουν ευθύνες για αυτό. Όπως δεν έγιναν τότε και τα έργα υποδομής στο Άνω Δάσος, αφού έλεγαν πως έχουν να καλύψουν άλλες τρύπες», κατέληξε ο δήμαρχος. Το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε ομόφωνα θετική ψήφο για την έναρξη κατασκευής του έργου.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button