ΕΚΛΟΓΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/Γ. Παπαχαρίσης: “Επικοινωνιακά τρικ, ουσία μηδέν, γενική αδράνεια. Να χτίσουμε μια πόλη που θα εμπνέει τον πολίτη”

Ο Γιώργος Παπαχαρίσης, φαρμακοποιός – συγγραφέας, υποψήφιος με τον συνδυασμό “Ώρα Χαϊδάρι”, μιλάει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” για όσα τον κινητοποίησαν να πάρει μέρος στις εκλογές και όσα οραματίζεται για το Χαϊδάρι της καρδιάς του.

Κύριε Παπαχαρίση είστε κάτοικος Χαϊδαρίου 50 χρόνια τώρα, συνεπώς έχετε ζήσει πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, μέρες δόξας και μέρες απαξίωσης της πόλης μας. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε ενεγά με τα δημοτικά πράγματα αυτή την περίοδο;

Ακριβώς όπως το αναφέρετε. Μέρες δόξας και μέρες απαξίωσης. Το ζητούμενο ειναι σε ποια κατάσταση είμαστε τώρα, μάλλον στην δεύτερη. Στην ερώτησή σας για την ενεργό συμμετοχή μου, θα σας έλεγα ότι ανέκαθεν ενδιαφερόμουν για τα δρώμενα της πόλης. Υπήρχε ένα δίλημμα από μέρους μου αν θα συνέχιζα να συμμετέχω χωρίς παραταξιακή εμπλοκή, για να έχω την δυνατότητα στην λήψη και ενέργεια αποφάσεων. Η ειλικρινής διάθεση του Άρη Πανόπουλου και η επιμονή του στην σπουδαιοτήτα της συμμετοχής μου με έπεισε ότι άξιζε τον κόπο να ασχοληθώ πλέον ενεργά με την πόλη.

Υπήρξατε πρόεδρος στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δάσους Χαϊδαρίου, είστε πρόεδρος των Παλαιμάχων Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου και έχετε δραστηριοποιηθεί και στις άλλες ομάδες βετεράνων του της πόλης, με πολλές φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να κεφαλαιοποιήσετε αυτή σας τη δραστηριότητα;

Δεν ενεργώ ποτέ με κάποια σκοπιμότητα. Ό,τι πάντα πράττω, τόσο στον κοινωνικό τομέα όσο και στην εργασία μου, στις σχέσεις μου και σε όποια άλλη δραστηριότητα, είναι γιατί το θέλω και το αγαπώ. Και σε κάθε μου εκδήλωση θέλω πάντα να υπάρχει διαφάνεια χωρίς ούτε μια σκιά.

Όταν υπήρξα πρόεδρος στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δάσους Χαϊδαρίου εκτυπώναμε εφημερίδα από τις δράσεις μας και τις συνεδριάσεις στο σπίτι του αείμνηστου και πρωτεργάτη Δ. Γούτου και τα κοντέινερ που χρησιμοποιούσαμε ως γραφεία, με πρωτοβουλία μου. Στη συνέχεια καταλάβαμε και διαμορφώσαμε τα τωρινά γραφεία του Συλλόγου. Με την βοήθεια και άλλων συνεργατών τότε, όπως τους Δημήτρη Σούκη και Στράτο Καπετανίδη, δημιουργήσαμε βιβλιοθήκη. Με τον Αντώνη Διαλεκτάκη οργανώσαμε μαθήματα παραδοσιακών χορών. Δενδροφυτεύσαμε τρίγωνα στο Δάσος με την βοήθεια του τότε αντιδημάρχου Δ. Τσατσαμπά.

Η ίδρυση της ομάδας των Παλαίμαχων Δάφνης Δάσους Χαϊδαριου με συνεργάτες τον Π. Μπίτσιο και Π. Τσινέ αποσκοπούσε από την αρχή εκτός του αθλητικού τομέα της ομάδας μας και στην πρωτοβουλία πολλών εκδηλώσεων φιλανθρωπικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Δημιουργήσαμε Τράπεζα Αίματος, διοργανώσαμε σεμινάρια ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτών, σεμινάριο αθλητικής συμπεριφοράς, υιοθετήσαμε τη Γέφυρα Ζωής και διοργανώσαμε 4 αγώνες για την ενίσχυσή της, ενισχύσαμε το Χριστοδούλειο Ίδρυμα, ενισχύσαμε το κέντρο αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΚΕΑ/ΑΜΕΑ), ενισχύσαμε τον Σύλλογο Γονέων Παιδιων με Νεοπλάσματα, διοργανώσαμε αγώνα για το χειρουργείο της Σοφίας με την συνεργασία του Χαϊδαρι Σήμερα, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, το παιδί περπατάει κανονικά. Ενισχύσαμε αθλητές και οικογένειες που δεν είχαν την εύνοια της πολιτείας και του δήμου και είχαμε πολιτικό λόγο στα δρώμενα της πόλης. Αρκετά θα έλεγα για μια ομάδα βετεράνων.

Τα μέλη αυτής της ομάδας είναι παιδιά με ήθος και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν ανιδιοτελώς. Το κυριότερο, είναι φίλοι μου, οικογένειά μου. Συμπορευόμαστε και συναποφασίζουμε σε όλα τα ζητήματα και δεν θα μπορούσα ποτέ να προδώσω την εμπιστοσύνη τους. Η σχέση μας βασιζέται στην αμοιβαιότητα.

Τι στοχεύετε να διαφοροποιήσετε στη δημοτική σκηνή;

Δεν γνωρίζω εκ των προτέρων τι θα κατάφερνα να κάνω. Το να δώσω υποσχέσεις χωρίς να καταφέρω να υλοποιήσω τίποτε, το έχουν κάνει πολλοί. Αλλα γι’ αυτό και η πολιτική σκηνή έχει απαξιωθεί τόσο. Ο κόσμος ακούει “συμμετοχή στα κοινά” και φεύγει μακριά. Θα έπρεπε όμως να ενδιαφέρεται και να μην απαξιώνει κάθε προσπάθεια, γιατί είναι ο δρόμος όπου κυκλοφορεί, το φως στην γειτονιά που δεν υπάρχει, η συγκοινωνία η οποία τον δυσκολεύει. Το παιδί του που πάει σε ελλιπές σχολείο. Μιλάω για την καθημερινότητα, δεν μιλάω για τα μεγάλα έργα που μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα πρέπει να διεκδικηθούν.

Η ένωση της πόλης μας με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου, το Μετρό ή άλλα μέσα σταθερής τροχιάς όπως το τραμ, οι επιπλέον αθλητικοί χώροι και η διαφύλαξη και βελτίωση των υπαρχόντων, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η αναβίωση και ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού, η τουριστική αναβάθμιση του Χαϊδαρίου (ο δεύτερος Δήμος μετά τον Δ. Αθηναίων σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, η πολιτιστική αναγέννηση της περιοχής που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων ασφαλείας, νέων πλατειών και παιδικών χαρών, η προστασία του μοναδικού κάλλους του Χαϊδαρίου και πλήθος άλλων δράσεων όπως η διεκδίκηση χώρων απο το Στρατόπεδο, η αποτροπή δημιουργίας μονάδας LNG.

Το Αττικό νοσοκομείο έχει 2.000 εργαζομένους, δέχεται 8.000 επισκέψεις ημερησίως και φιλοξενεί 750 ασθενείς. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το ΨΝΑ, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής και τον κυκλοφοριακό φόρτο εξαιτίας της σύνδεσης με την βιομηχανική ζώνη, αναρωτιέμαι: Είναι δυνατόν η πόλη μας να μην συνδέεται με Μετρό; Πρέπει να απαιτηθεί, να διεκδικηθεί. Είναι αδιανόητο.

Τι πιστεύετε ότι δεν έκανε η παρούσα δημοτική αρχή και στο οποίο εσείς θα διαφοροποιηθείτε;

Η παρούσα Δημοτική αρχή δεν είχε όραμα, δεν είχε έμπνευση. Δεν επιτέλεσε κανένα έργο, δεν ολοκλήρωσε τίποτε. Επικοινωνιακά τρικ και ουσία μηδέν. Αντιπλημμυρικά, δασοπροστασία, νέοι αθλητικοί χώροι, πολιτισμός, πλατείες, διεκδίκηση χώρων απολύτως τίποτε. Έργα βιτρίνα και πολλά ‘’θα’’ για την επόμενη πενταετία. Επί 2.5 χρόνια ο αθλητικός χώρος στο Αττικό Νοσοκομείο είναι κλειστός, επι δύο χρόνια δεν υπήρχε ζεστό νερό στο Αθλητικό Κέντρο Δάσους, επιπλέον από το πρόγραμμα που παρουσίασε στις προηγούμενες εκλογές δεν υλοποίησε τίποτε, εκτος απο παρουσία μακετών που ειχε υποσχέθεί, όπως η λειτουργία του βρεφονηποιακού σταθμού στο Δάσος, που θα λειτουργούσε το 2023. Αν έχετε δει κάποιο υλοποιημένο έργο που δεν έχω δει, πέστε μου πού;

Όλες οι γειτονιές εγκαταλελειμμένες. Η Γρηγορούσα, ο τόπος που μεγάλωσα, η Αστυθέα, το κέντρο η Αφαία, τα Κουνέλια, το Δάσος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Αι Γιώργης, το Δαφνί. Πέστε μου ένα τελειωμένο έργο ή την προοπτική ενός έργου. Πολιτιστικοί φανφαρονισμοί και πράσινα άλογα με βραζιλιάνες χορεύτριες. Κόψιμο δένδρων ανεξέλεγκτα και παράνομα. Μια γενική αδράνεια.

Δημοτικό Συμβούλιο με ύβρεις και διαπληκτισμούς. Δημοτικοί σύμβουλοι άφωνοι χωρίς πρωτοβουλίες, ενταγμένοι σε κομματικά πλαίσια, προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες.

Πρεπει να πρεσβεύσουμε ένα νέο ήθος. Μια νέα αρχή, μια νεα εκκίνηση. Όσοι είναι υποψήφιοι σύμβουλοι ή οι παρατάξεις δεν είναι αντίπαλοι να τους κατατροπώσουμε. Είναι μονάδες που οφείλουμε να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης.

Η αντίθεση με τη σημερινή αρχή είναι χαώδης. Κατήργησε τις συναντήσεις με τους πολίτες. Η επικοινωνία γινόταν μέσω facebook. Αν τολμούσες να διαμαρτυρηθείς σου την ‘’έπεφταν’’ όλοι οι σύμβουλοι ότι κάνεις λάθος που υποστήριζες αυτή τη θέση. Αν είναι δυνατόν. Μιλάμε για εκφοβισμό της κοινωνίας. Με τηλέφωνα σε προσωπικό επίπεδο και επίθεση με ύβρεις, αν εξέφραζες μια διαφορετική άποψη σε επίπεδο νομικής δίωξης. Θα αφήσουμε όλα αυτα να περάσουν;

Σε προσωπικό επίπεδο τι θα περιμένατε;

Θα ήθελα να σας πω οτι δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία να υλοποιήσω. Συντάχθηκα με τον Άρη Πανόπουλο, που θεωρώ πολύ έντιμο, προσήνη και ειλικρινή άνθρωπο, με σκοπό να αλλάξουμε τον αέρα της πόλης. Στη διαδρομή μου δεν ανέχθηκα σκιές και αν οι πολίτες δείξουν την εμπιστοσύνη στην παράταξη ‘’ΩΡΑ ΧΑΪΔΑΡΙ’’ και την εμπιστοσύνη τους στο προσωπό μου, αρχικά θα κλείσουμε τα στεγανά κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Θα ειναι ξεκάθαρο πως δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε θα σκεφτεί κάτι τέτοιο. Θα παραδεχθώ τον Δήμαρχο που δεν πάει 20 μέρες πριν τις εκλογές περιοδείες με φωτογραφίες και να μας πει πόσο ωραία πράγματα έκανε αλλά αυτόν που την επόμενη μέρα, αφού βγει Δήμαρχος να ειναι στις γειτονιές μας, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ακόμη και αυτών που δεν τον πίστευαν.

Έχω όνειρα, ρομαντισμό, μεράκι και ευαισθησία ώστε να δούμε πολύ σύντομα μια πολύ διαφορετική πόλη από το τέλμα όπου έχει βυθιστεί σχεδόν μια εικοσαετία, υπενθυμίζοντας ότι η αυριανή μέρα των εκλογών θα είναι μια μέρα συνεργασίας και ένωσης με όλες τις παρατάξεις, με όλους τους πολίτες.

Κι αυτη ειναι μια ευχή για όλους που εκθέτουν τον εαυτό τους στη λαϊκή διαβούλευση. Καλή επιτυχία σε όλους όσους μετέχουν, σε όλους όσους λάβουν το χρίσμα. Μακριά από ιδιοτέλειες, μικροσυμφέροντα, ανηθικότητες. Να χτίσουμε μια πόλη που θα σέβεται τον πολίτη, που θα τον εμπνέει να προσφέρει. Να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και τους υγιώς σκεπτόμενους σε πρωτοβουλίες και δράσεις σε μια πόλη που θα αξίζει να ζεις, όπως είναι το Χαϊδαρι.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button