Επένδυση – γίγας της Εκκλησίας στο Σχιστό: 3.000 στρέμματα, 800 εκατ. ευρώ!
Η Εκκλησία της Ελλάδος επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση έκτασης 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό τα οποία της ανήκουν. Δρομολογείται έπειτα από πολλά χρόνια μια επένδυση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία θα συνδεθεί με την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά.
Πριν από λίγο καιρό ιδρύθηκε η εταιρεία “Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ”, με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία, και ήδη έχει έρθει σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο, θα αναλάβει την ανάπτυξη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα απαιτηθεί για την αξιοποίηση της έκτασης.
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντιπρόεδρος ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Φαρμάκης, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Θαν. Χριστόπουλος, και μέλη τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Ανδριόπουλο, τον κ. Σωτήρη Μπερσίμη και τον ελληνοαμερικανό Χρ. Μαραφάτσο.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της “Σχιστό ΑΕ” είναι ο «σχεδιασμός, η κατασκευή, η ανάπτυξη, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και η παροχή συναφών υπηρεσιών και ιδίως η εκτέλεση κάθε δραστηριότητας σχετικής με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Κτήματος Σχιστού / Σκαραμαγκά σε όλη του την έκταση».
Στους σκοπούς της «Σχιστό ΑΕ» περιλαμβάνεται και «η επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής και η πολεοδομική τακτοποίηση της ζώνης αμφίπλευρα της Λεωφόρου Σχιστού με διεύρυνση των ορίων της και αξιοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης για παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης ή η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφόρτωσης απορριμμάτων».
Περιλαμβάνεται επίσης «ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκμετάλλευση αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές δια της δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. (σ.σ. βιομηχανικής περιοχής) προς εξυπηρέτηση της ανάπτυξης του Λιμένος Πειραιώς» αλλά και δραστηριότητες που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) ή από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (;).
Η εξέλιξη στο Σχιστό έρχεται οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας τον Απρίλιο του 2014 με νόμο της κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά. Ένα από τα “φιλέτα” της εταιρείας αυτής είναι το μεγάλο οικόπεδο των 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό.
Η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας δεν είχε την κατάληξη που επιθυμούσε η ιεραρχία και η τότε κυβέρνηση καθώς στην ουσία «μπήκε στον πάγο» επί ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον είναι πως κάποια στιγμή επιχειρήθηκε η «ανάστασή» της με τη συνδρομή Ελληνοαμερικανών και διεθνών εταιρειών συμβούλων. Τότε μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο και ο Μιχάλης Καρλούτσος, γνωστός για τη σχέση του με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τη μετέπειτα εμπλοκή του, ως σύμβουλος της Hard Rock, με την άδεια καζίνο στο Ελληνικό.
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, τώρα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα αναλάβει να αξιοποιήσει την τεράστια έκταση στο Σχιστό συμμετέχει ένας άλλος Ελληνοαμερικανός. Πρόκειται για τον Χρήστο Μαραφάτσο από το Μέριλαντ που δηλώνει σύμβουλος επενδύσεων και real estate. Μεταξύ άλλων, υπήρξε και ιδρυτής χονδρεμπορικής εταιρείας τροφίμων, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν στην επικαιρότητα λόγω των στενότατων σχέσεων με το επιτελείο του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η εταιρεία για την αξιοποίηση του ακινήτου στο Σχιστό ιδρύθηκε στα τέλη του 2021 και αμέσως ανέθεσε στη μονάδα επιτάχυνσης έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει το σχέδιο χωροθέτησης της μεγάλης επένδυσης που μπορεί να φτάσει και τα 800 εκατ. ευρώ. Η νέα χωροθέτηση είναι απαραίτητη, καθώς το ακίνητο αντιμετώπιζε επί χρόνια προβλήματα και υπήρχε διαμάχη, με δικαστική πτυχή, με το ελληνικό Δημόσιο για τμήμα που θεωρείται δασικό.
Ο κ. Ιερώνυμος είχε από την πρώτη στιγμή επιχειρήσει να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία. Μάλιστα έχει γράψει και βιβλίο («Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου») στο οποίο υποστηρίζει πως «το 96% αυτής της περιουσίας σχεδόν λεηλατήθηκε ή εξυπηρέτησε μερικούς “καταφερτζήδες και τσαρλατάνους” που δυστυχώς καπηλεύθηκαν τα ιερά», ενώ «διασώζεται μόνον το 4% αυτής της περιουσίας».
Ο συμπολίτης Κίμων Φουντούλης επισημαίνει τρία ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν σχετικά με το εν λόγω πρότζεκτ:
- Νοτίως νεκροταφείου λειτουργούσε χωματερή με μπάζα άγνωστης σύστασης φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.
- Η Μονή Κλειστών εμφάνιζε ως ιδιοκτησία της το σύνολο του δάσους Σκαραμαγκά πέριξ των νεροτσουλήθρων.
- Η περιοχή ανατολικά και δυτικά της Λ. Σχιστού είναι χαρακτηρισμένη ως ΖΩΝΗ Α’ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.