ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Επανέρχεται η ενοικίαση κυλικείου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, εν μέσω θέρους – 4 αναπάντητα ερωτήματα

Η διοίκηση του Δήμου φέρνει και πάλι προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την εκμίσθωση κυλικείου στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Όπως είναι γνωστό το ίδιο εγχείρημα ακυρώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. που προκάλεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στις 27 Απριλίου. Τότε το σχόλιο της εφημερίδας μας ήταν ότι “το, μικρό έτσι κι αλλιώς για μια ολοκληρωμένη δημοτική βιβλιοθήκη, κτήριο παρέμεινε ακέραιο στη διάθεσή της για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της”. Να όμως που εν μέσω θέρους το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο. Το πραγματικό πολιτικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι αν θα υπάρξουν απουσίες από τη συνεδρίαση της 29/7, πράγμα που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στο Δημοτικό Συμβούλιο ή εάν η διοίκηση Ντηνιακού θα καταφέρει να πείσει με άλλα επιχειρήματα.

Το υπό ενοικίαση ακίνητο είναι συνολικής επιφάνειας 130,61 τμ (εσωτερικός χώρος 67,87τμ, υποστηρικτικοί χώροι 62,74τμ) με δυνατότητα χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επιφάνειας 68,68 τμ. κατόπιν σχετικής άδειας του Δήμου.

Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν σε μια πόλη με Υποδομές πολιτισμού επαρχιακής κωμόπολης της δεκαετίας του ’70, να αποτελεί διακή πόθο του Δήμου η δημιουργία μιας ακόμη καφετέριας σε μια “καφετεριούπολη” σαν το Χαϊδάρι. Πόσο μάλλον όταν η υπάρχουσα Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει τρύπια στέγη.

Εδώ και δύο μήνες στείλαμε τα παρακάτω ερωτήματα στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού (τα κοινοποίησαμε και στο γραφείο Τύπου του Δήμου), σχετικά με το μέλλον της Βιβλιοθήκης, στα οποία δεν πήραμε απάντηση.

Προς αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Απασχόλησης, κ. Μάνο Πετούση

Κύριε αντιδήμαρχε,

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κτηριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Δεν ακούσαμε την άποψή σας, ως αρμόδιου αντιδήμαρχου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ούτε σε άλλη ευκαιρία. Θα θέλαμε λοιπόν να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις, που εύλογα ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη της πόλης μας, για έναν πνευματικό θεσμό που έχει παράγει πολύ σημαντικό έργο στο Χαϊδάρι, αν και ο Δήμος του διαθέτει διαχρονικά εξαιρετικά πενιχρά οικονομικά και υλικοτεχνικά μέσα:

1. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη σχετικά με την δημιουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με βάση τις προδιαγραφές που έθετε η προκήρυξη;

2. Πώς δικαιολογείτε ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού το γεγονός ότι, ενώ η στέγη είναι ελαττωματική και τα βιβλία εκτίθενται στο νερό της βροχής, η έλλειψη που αξιολογείται ως άμεσης κάλυψης από τη διοίκησή σας είναι η αυτή του κυλικείου – καφετέριας;

3. Υπάρχει προοπτική να στεγαστεί η Βιβλιοθήκη σε μεγαλύτερο – καταλληλότερο κτήριο; Ποιες σκέψεις υπάρχουν και τι ενέργειες γίνονται γι’ αυτό, με δεδομένη την μεγάλη εκτίμηση που έχουν οι υπηρεσίες της στους δημότες και ειδικά στους νέους; (6.500+ ενεργά μέλη, μεγάλη επισκεψιμότητα πριν τα μέτρα περιορισμού).

4. Μέχρι να βρεθεί νέο κτήριο: α) Έχουν παγώσει οι σκέψεις της δημοτικής αρχής για δημιουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ή πρόκειται να επανέλθετε στον διαγωνισμό; β) Θα επισκευαστεί η στέγη, ώστε να μην κινδυνεύουν τα βιβλία από τις καιρικές συνθήκες; γ) Θα αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι χώροι (που επρόκειτο να γίνουν καφέ) για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης (ενδεικτικά: παιδικό αναγνωστήριο, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αίθουσα προβολών, χώροι αποθήκευσης βιβλίων); Ποια από αυτές ή άλλες επιλογές προκρίνετε ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού;

Εδώ ολόκληρη η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την οποία ακυρώθηκε η εκοικίαση χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης,:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Ακυρώθηκε η καφετέρια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Ώρα για σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της // Για βιβλία μιλάμε, διάβολε…! Πού αλλού στον πλανήτη τα σκεπάζουν με νάιλον για τη βροχή, μέσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη;

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button