ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ακυρώθηκε η καφετέρια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Ώρα για σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της

Όπως είχαμε προβλέψει, η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ακύρωση του διαγωνισμού ενοικίασης καφέ (κυλικείο κατά τη διοίκηση, καφετέρια – εστιατόριο κατά τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού που η ίδια συνέταξε), οδηγήθηκε -ευτυχώς- σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου. Κι αν το παρελθόν την φυλάκιζε σε πολύ στενά όρια (κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο υπόγειο του Πύργου Παλατάκι), το παρόν είναι μειωτικό, αφού τα βιβλία της είναι εκτεθειμένα στη βροχή! Όσο για το μέλλον, διαφάνηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι θα μπορούσε να γίνει άξιο μιας πολιτισμένης πόλης. Γιατί, επιτέλους, έγινε σοβαρή συζήτηση για μια πνευματική οντότητα που σε άλλους Δήμους αποτελεί σημείο κεντρικού ενδιαφέροντος και γίνονται προσπάθειες πολύμορφης ανάπτυξής της, ώστε να καταστεί πόλος έλξης και εστία δημιουργικότητας και προόδου για τη νεολαία.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός με τα ασφυκτικά χρονικά όρια (προκηρύχτηκε στις 13 Απριλίου και επρόκειτο να διεξαχθεί χτες Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου), ακυρώθηκε σε μια έκτακτη συνεδρίαση που προκάλεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στις 27 Απριλίου. Έτσι το, μικρό έτσι κι αλλιώς για μια ολοκληρωμένη δημοτική βιβλιοθήκη, κτήριο παρέμεινε ακέραιο στη διάθεσή της για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Σε άλλη περίπτωση, περίπου 130 τετραγωνικά στεγασμένου χώρου και ένα μέρος του περιβάλλοντος χώρου θα διατίθονταν για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο περιεχόμενο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα μπούμε σε αυτές εδώ τις γραμμές, γιατί θα χρειαζόταν ένα τεράστιο κείμενο. Όμως υπάρχει διαθέσιμο το βίντεο με τις τοποθετήσεις του δημάρχου και των στελεχών του, όπως και της αντιπολίτευσης, και αξίζει τα σχηματίσετε προσωπική εικόνα από το “Χαϊδάρι Σήμερα TV”, είτε στο Υoutube είτε στο Facebook. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η πρώτη δημόσια, ζωντανή μετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου.

Πέρα όμως από τις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων, υπάρχει και η άποψη των ανθρώπων της ίδιας της Βιβλιοθήκης, την οποία το “Χαϊδάρι Σήμερα” έλαβε ιδιαίτερα υπόψη του για να διαμορφώσει τη δική του στάση, όπως εικονίστηκε εδώ: Για βιβλία μιλάμε, διάβολε…! Πού αλλού στον πλανήτη τα σκεπάζουν με νάιλον για τη βροχή, μέσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη; Το άρθρο αυτό ξεκινούσε με την γνώμη της κ. Χρυσάνθης Γιόξα, υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης: “Το κτήριο αυτό είναι κατάλληλο για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και δεν ξέρω κανένα καλύτερο στο Χαϊδάρι ούτε και πρότεινε κανένας κάποιο άλλο. Μακάρι να μην έμπαινε και η βροχή από τη στέγη, για να μπορούσαμε να κοιμηθούμε ήσυχοι το βράδυ ότι δεν τα καταστραφούν τα βιβλία…“.

Ποιο θα είναι, λοιπόν, το μέλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου; Τι μπορούμε να κάνουμε σαν τοπική κοινωνία για να την καθιερώσουμε σε “μελίσσι πολιτισμού” και κέντρο προαγωγής της νεολαίας της; Η εφημερίδα μας θα ανοίξει αυτή τη συζήτηση, ξεκινώντας από την ίδια τη Βιβλιοθήκη, δίνοντας το λόγο στους ανθρώπους της. Είμαστε ανοιχτοί σε όποιον άλλο θελήσει να συμμετέχει σε αυτό τον διάλογο.

Το θέμα βέβαια είναι ευρύτερο και αφορά συνολικά τις πολιτιστικές υποδομές στην πόλη μας. Δυστυχώς το Χαϊδάρι υστερεί τραγικά στον τομέα του Πολιτισμού, κυρίως σε χώρους, όσο και σε παραγωγικές δομές. Περισσότερα στο άρθρο (2016): Υποδομές πολιτισμού επαρχιακής κωμόπολης, της δεκαετίας του ’70, όπου γίνεται μία σύγκριση με τη γειτονική Αγία Βαρβάρα. Απογοητευτική αλλά πολύ αποκαλυπτική της πραγματικής μας κατάστασής μας! Οπότε το να μιλάμε πάλι για καφετέριες του Δήμου στο Χαϊδάρι, είναι καταθλιπτικό.

Εδώ νεότερη ανακοίνωση του Δήμου, μετά τη συζήτηση για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Δήμος Χαϊδαρίου 

Η μιζέρια και η στασιμότητα δεν ταιριάζουν στο Χαϊδάρι

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Μ. Τρίτη 27/4 αποδείχθηκε ξεκάθαρα ποιός ενδιαφέρεται για την πρόοδο της πόλης μας και ποιός όχι. Η αγωνία που έχουν οι κκ. Σελέκος , Θεοφίλης, Τοκατλίδη να μην γίνει τίποτα καλό στο Χαϊδάρι αυτά τα χρόνια, παρέσυρε το ΔΣ στο να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τη μίσθωση ενός μικρού χώρου για καφέ δίπλα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τιμωρούν έτσι ποιόν; Τους συμπολίτες μας που επισκέπτονται την Βιβλιοθήκη, στερώντας τους τη μικρή άνεση ενός διαλείμματος στη μελέτη.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στάση που κράτησαν ο κ. Θεοφίλης και η κα Τοκατλίδη. Ταυτίστηκαν πλήρως, όπως άλλωστε κάνουν σε όλες τις συνεδριάσεις του ΔΣ, με τις θέσεις του κ. Σελέκου, σε πλήρη αντίθεση όπως πάντα με τις «φιλελεύθερες» απόψεις τους και με το «ιδεολογικό» πρόσημό τους.

Οι προφάσεις που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση ώστε να μην δημιουργηθεί ένα μικρό καφέ στον αχρησιμοποίητο χώρο δίπλα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν αντέχουν σε σοβαρή συζήτηση. Καμία ενόχληση δεν θα προκληθεί στην Βιβλιοθήκη. Αντίθετα θα διευκολυνθούν οι επισκέπτες της και έτσι θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική. Ενώ παράλληλα θα ζωντανέψει όλη η Πλατεία Δημοκρατίας, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.

Η διακήρυξη του διαγωνισμού για την μίσθωση περιλάμβανε σειρά από όρους και περιορισμούς για την κατοχύρωση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Επιπρόσθετα αυτών, έχει ήδη αποφασιστεί ότι δεν επιτρέπεται στους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης να εισέρχονται σε αυτήν με καφέδες ή οποιοδήποτε τρόφιμο.

Η εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Βιβλιοθήκης και της Πλατείας με τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου αποτελούσε και αποτελεί αίτημα που εκφράζουν όλο και περισσότεροι δημότες. Πολλοί από αυτούς αναπολούν τη λειτουργία του Αιθρίου, που ήταν αγαπημένο σημείο αναψυχής των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα οικογενειών με μικρά παιδιά.Στο προχθεσινό ΔΣ δεν έγινε μια ειλικρινής και καλόπιστη συζήτηση για όλα αυτά. Αντίθετα μάλιστα, αναδείχθηκε το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθησαν οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Η δυνατότητα της αντιπολίτευσης να παρεμποδίζει την εφαρμογή του σχεδίου της εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής. Και αυτό μάλιστα χωρίς να προτείνει ο,τιδήποτε άλλο στη θέση του.Οι συμπολίτες μας εξέλεξαν την Δημοτική Αρχή για να υλοποιήσει το έργο της και θα την κρίνουν με βάση αυτό στις προσεχείς εκλογές. Όταν όμως η Δημοτική Αρχή παρεμποδίζεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, οι δημότες θα κρίνουν και την αντιπολίτευση για την μηδενιστική αυτή στάση της. Η στείρα άρνηση που εκδηλώνεται κατά τις ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, παράγει μόνον στασιμότητα για τον Δήμο.

Πέρα από όλα τα άλλα, η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. Πόσο πρόχειρα και χωρίς κανένα σχεδιασμό έγινε η μεταφορά της Βιβλιοθήκης στον χώρο του Αίθριου από την Διοίκηση του κ. Σελέκου. Ως αντιπολίτευση τότε, είχαμε επισημάνει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και είχαμε καταγγείλει την βιαστική μεταφορά της Βιβλιοθήκης.

Ο κ. Σελέκος όμως ενδιαφερόταν κυρίως για την πραγματοποίηση μιας φιέστας με αφορμή τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης. Μέσα στον προεκλογικό πυρετό του, έβαλε σε περιπέτειες την ιστορική Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, μεταφέροντάς την σε έναν χώρο σχεδιασμένο αποκλειστικά για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνει τώρα δεν πείθουν κανέναν.Αλλά δεν ήταν η πρόχειρη απόφαση για την μεταφορά της Βιβλιοθήκης το μόνο πρόβλημα που κληροδότησε στον Δήμο η Διοίκηση του κ. Σελέκου. Ήταν επίσης η πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Καθαριότητα. Τα πολλά έργα που χάθηκαν τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης Διοίκησης λόγω έλλειψης προετοιμασίας. Η κακή οικονομική κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τον Δήμο λόγω της διόγκωσης του μισθολογικού κόστους. Η πλήρης ανυπαρξία παρεμβάσεων για την συντήρηση των βασικών υποδομών της πόλης.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, η πόλη αλλάζει καθημερινά.

Λειτουργούν ήδη δυο γραμμές Δημοτικής Συγκοινωνίας που συνδέουν το Αττικό Νοσοκομείο και το Δάσος με το Κέντρο Χαϊδαρίου και τον Σταθμό Αγία Μαρίνα του Μετρό.Με την αναβάθμιση της Καθαριότητας και του Πράσινου έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα της καθημερινής ζωής σε κάθε γειτονιά της πόλης.

Ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται σύντομα οι εργασίες για την ανακατασκευή συνολικά 28 Παιδικών Χαρών.Νέα έργα προϋπολογισμού άνω των 10 εκατομμυρίων Ευρώ έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις με ώριμες μελέτες. Κάποια από αυτά μάλιστα θα δημοπρατηθούν τους επόμενους μήνες.

Η απαξίωση του έργου της Δημοτικής Αρχής με την παραπληροφόρηση και τα ψέματα, ακόμη και η προσπάθεια να μπουν εμπόδια σε αυτό το έργο και στην πρόοδο της πόλης μας, είναι ο δρόμος που έχουν επιλέξει ο κ. Σελέκος και οι ευκαιριακοί σύμμαχοί του. Απελπισμένα προσπαθούν το Χαϊδάρι να παραμείνει εγκλωβισμένο στην στασιμότητα, ώστε να αποφύγουν να απολογηθούν στους δημότες για την δική τους αποτυχία.

Έχει ήδη κριθεί ότι δεν το καταφέρνουν. Το Χαϊδάρι προχωράει μπροστά και μάλιστα με όλο και ταχύτερους ρυθμούς. Αφήνουμε πίσω μας τη μιζέρια και την αδράνεια. Μαζί με την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων, κάνουμε το Χαϊδάρι ξανά μια πόλη που ξεχωρίζει σε όλη την Αττική.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button