ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ένα Χαϊδάρι… σαν μικρή επαρχιακή πόλη – Το πρόβλημα της τοπικής αγοράς

γράφει ο Βαγγέλης Ντηνιακός

……………………………………………………….

Περπατώντας στους ημιφωτισμένους εμπορικούς δρόμους της πόλης μας, που ακόμη και τώρα στις γιορτινές μέρες δεν διακρίνονται από ζωντάνια και κίνηση, με διακατέχουν επίμονα ορισμένες σκέψεις: “Η τοπική αγορά δεν είναι αγελάδα για άρμεγμα, αλλά ραχοκοκαλιά της πόλης. Δικαιούται φροντίδα και πόρους για τη στήριξη και την ανάπτυξή της. Από τον καταστηματάρχη δεν μπορεί ο Δήμος όλο να απαιτεί, αλλά πρέπει και να του προσφέρει”.

Τα φωτάκια προκαλούν τους φτωχούς;

Κατανοώ ότι υπάρχει ανταγωνισμός από μεγαλύτερες αγορές και εμπορικά κέντρα, όπως και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αλλά έγινε από τον Δήμο ό,τι χρειάζεται, έτσι ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις η δική μας αγορά μεγαλύτερο, κατά το δυνατό, μερίδιο της γιορτινής δαπάνης των νοικοκυριών της πόλης μας; Η απάντησή μου είναι ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ περισσότερα, και ασφαλώς με ποιοτικότερες επιλογές. Εννοείται και χωρίς την αντιαισθητική εικόνα των σκουπιδιών παντού!

Η δημοτική αρχή,για μια ακόμη φορά, κατάφερε να μάς εκπλήξει δυσάρεστα. Από τη μια δήλωνε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν την καλούσαμε να αφυπνιστεί, ότι “τα φωτάκια προκαλούν τους φτωχούς” και από την άλλη έτρεχε τελευταία στιγμή να στήσει ένα χριστουγεννιάτικο χωριό (γεμάτο πλαστικό) στο Δημαρχείο. Το πιο αστείο: Έριξε γιρλάντες πάνω σε ένα δέντρο, επίσης στην πλατεία Δημαρχείου, για να παραστήσει ότι “έκανε τελετή ανάμματος του χριστουγεννιάτικου δέντρου”! Ίσως τελικά να μην παίζουν με τη νοημοσύνη μας… Απλά τόσο μπορούν, τόσο φτάνει η αισθητική τους! 

Δεν θα επικαλεστώ τη σύγκριση με τη γιορτινή εικόνα γειτονικών Δήμων. Αλλά δεν είναι πια και τόσο δύσκολο και ακριβό να στήσουμε και να στολίσουμε μερικά αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα σε πλατείες της πόλης! Ή να βάλουμε όμορφες γιρλάντες με λαμπιόνια στους δρόμους, που τις βλέπει κανείς ακόμη και σε χωριά! Ή να οργανώσουμε σε διάφορα σημεία εκδηλώσεις και συναυλίες, τις οποίες οι Χαϊδαριώτες αναγκάζονται να παρακολουθήσουν αλλού τούτες τις μέρες.

Συμπέρασμα: Η σημερινή δημοτική αρχή βλέπει τον στολισμό και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σαν “γκλαμουριά” αντί για δικαίωμα του δημότη και χέρι στήριξης στα χειμαζόμενα καταστήματα. Ό,τι κάνει με “μισή καρδιά” είναι μίζερο και οφείλεται στην πίεση της κοινής γνώμης του Χαϊδαρίου.

Λόγια χωρίς πράξεις

Ο μεγάλος χαμένος αυτής της πολιτικής αποτυχίας είναι η τοπική αγορά. Τα γιορτινά ψώνια, μια ετήσια διαδικασία για τα αγαπημένα πρόσωπα, προϋποθέτουν θετικό περιβάλλον και ψυχολογία. Το έχει ανάγκη ο καθένας, αλλά δεν το έχουμε στο Χαϊδάρι. Η βόλτα στην αγορά, με τα παιδιά στο χέρι, χρειάζεται στολίδια, φώτα, μουσική και χαρούμενη διάθεση. Λείπουν όλα από τους δρόμους μας! Κι αν τελικά ο δημότης αναζητήσει “σε άλλες πολιτείες” τη γιορτινή διάθεση, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο τα μαγαζιά, αλλά ούτε και να μετακομίσουν μαζικά στην πλατεία Δημαρχείου.

Τελικά, ενώ ο μαγαζάτορας πληρώνει πολλά μέσα από τα δημοτικά τέλη, δεν παίρνει πίσω τίποτα. Είναι μόνο μια αγελάδα για άρμεγμα. Εδώ έρχεται να “κολλήσει” η εξοργιστική συνθηματολογία του κ. Σελέκου, που λέει ότι πρέπει να καταργηθούν εντελώς τα δημοτικά τέλη. Αλλά από την άλλη, καμιά μείωσή τους δεν κάνει. Και χωρίς να κοκκινίζει, μέχρι να γίνει αυτό (;) δεν επιστρέφει στην υπερφορολογημένη αγορά ούτε ευρώ! Πολιτική συμπεριφορά γεμάτη υποκρισία και αναλγησία…

Τοπική αγορά, ώρα για δράση!

Το “Χαϊδάρι Ξανά” είναι αποφασισμένο από την πρώτη κιόλας χρονιά να μεταμορφώσει τη γιορτινή εικόνα της πόλης, γιατί είναι ανάγκη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τα καταστήματα. Δεν θα αφεθεί στους ίδιους τους μαγαζάτορες η ευθύνη και το κόστος να ομορφαίνουν κάποιες γωνιές. Γνωρίζουμε καλά ότι λύσεις καλαίσθητες και οικονομικά εφικτές υπάρχουν και θα τις εφαρμόσουμε.

Γενικότερα, θα στηρίξουμε ουσιαστικά την οικονομική ραχοκοκαλιά της πόλης, δηλαδή την τοπική αγορά, γιατί η σημαντική συνεισφορά της στο δημοτικό ταμείο οφείλει να είναι ανταποδοτική.

Μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να πετύχει πολλά.

– Με συνεργασία φορέων και εμπορικού συλλόγου -όχι κομματικά δέσμιου.

– Με σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας και μάρκετινγκ.

– Με ριζική βελτίωση της καθαριότητας.

– Με νέες υποδομές (δημοτική συγκοινωνία, πεζοδρόμια, πεζοδρόμους ), που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις μέσα στο Χαϊδάρι.

Πιστεύουμε βαθιά ότι το Χαϊδάρι είναι από τις ομορφότερες πόλεις, έχει πολύ νέο κόσμο και μπορεί να ξαναγίνει τόπος ελκυστικός. Τόπος προορισμού, όπως ήταν κάποτε, και ακόμη περισσότερο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Βαγγέλης Ντηνιακός: Δημοτική Συγκοινωνία για μια ανθρώπινη πόλη

“Σοκολατένια Χριστούγεννα” – Το “Χαϊδάρι Ξανά” σε γιορτινή διάθεση

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button