ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εμβόλια: Χάσμα στην εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ βόρειας και δυτικής Αττικής

Απόσταση… εμβολιαστική χωρίζει τη Δυτική Αττική από τον κεντρικό και τον βόρειο τομέα Αθηνών. Στον Δυτική Αθήνα οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν ξεπερνούν το 40% και στη Δυτική Αττική το 26%, ενώ στον κεντρικό και βόρειο τομέα Αθηνών η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 60% και το 67% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη Δυτική Αττική αποτυπώνεται η μειωμένη προστασία και συλλογική ανοσία, καθώς όπως είπε από την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων φαίνεται πως ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων.

Ένα δυναμικό «τεστ σύγκρουσης» κορωνοϊού και πολιτών βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα με τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την ταχύτητα των εμβολιασμών στις κατά τόπους «δοκιμές». Η σύγκρουση είναι σφοδρή όταν ο κορωνοϊός αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα συναντώντας ανεμβολίαστους πολίτες, με τους τελευταίους να μολύνονται και να εκδηλώνουν σοβαρή νόσο, συνεπώς να χρειάζονται νοσηλεία. Αντίθετα, όπου οι εμβολιασμοί διενεργούνται με μεγάλη ταχύτητα ο κορωνοϊός βρίσκει…τείχος ανοσίας, με τους πολίτες να βγαίνουν στην πλειονότητά τους με μικρές αμυχές από το «crash test» με τον κορωνοϊό.

Η επίπτωση της επιδημίας στους πολίτες άνω των 55 χρόνων

«Η εικόνα σχηματίζεται πια καθαρά: όπου υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Καταγράφεται μια γραμμική σχέση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 55 χρόνων» επισήμανε η κ. κυρία Παπαευαγγέλου.

Ανέφερε ενδεικτικά την επίπτωση της επιδημίας σε δύο Περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σε κλοιό περιοριστικών μέτρων λόγω της ανόδου των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού και η οποία διαφοροποιείται σημαντικά λόγω του ποσοστού εμβολιασμένων πολιτών.

«Στην Πιερία και την Αργολίδα διαπιστώνεται υψηλό ιικό φορτίο. Ωστόσο, στην Πιερία καταγράφεται σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 χρόνων, τα οποία έχουν και αυξημένες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Στην Πιερία η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι στο 45,6% ενώ στην Αργολίδα οι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν φτάσει το 58%. Το τείχος ανοσίας στην Αργολίδα προφανώς προστατεύει περισσότερο τον πληθυσμό, ενώ είναι σαφές πως από την «εισβολή» του κορωνοϊού θα απειληθούν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 50 χρόνων. Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της βορείου Ελλάδας -ενδεικτικά η Πιερία έχει 45,6%, η Πέλλα 46%, η Κοζάνη 45%, το Κιλκίς 42%, η Δράμα 41%, η Ξάνθη 43%, οι Σέρρες 39%. Σε καλύτερη εμβολιαστική κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με ποσοστό εμβολιασμένων 51%, η Χαλκιδική με 51%, τα Γρεβενά με 50%.

Γενικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τις τελευταίες ημέρες το 53% των νέων κρουσμάτων αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 35 χρόνων -ποσοστό που μαρτυρά εμβολιαστική στασιμότητα στις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες και ανησυχεί τους ειδικούς.

Τόσο η κυρία Παπαευαγγέλου όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα απηύθυναν έκκληση για εμβολιασμό προς τα άτομα ιδίως αυτών των ηλικιών ώστε να θωρακίσουν τον εαυτό τους και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

Χαρακτήρισαν μάλιστα δυσοίωνη αυτήν τη στασιμότητα γιατί θα οδηγήσει σε νοσηλείες και θανάτους στον ανεμβολίαστο αλλά και τον ευάλωτο πληθυσμό. Και ανέφεραν το παράδειγμα των νέων ηλικίας 18-24 χρόνων που έχουν καλύψει μεγάλη εμβολιαστική απόσταση κατά τις τελευταίες εβδομάδες (έχει εμβολιαστεί το 48%) προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να επιστρέψουν στις σχολές τους και στη ζωή τους.

Με στοιχεία από το protothema.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button