ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Προς “Χαϊδάρι Σήμερα”: Γιατί μας αποκαλείτε “Οικισμό Ρομά”;

Ο κ. Γιώργος Τσιματσίδης, δημοσιογράφος και κάτοικος Συνοικισμού Νεοκτίστων Ασπροπύργου, με επιστολή του στην εφημερίδα μας διαμαρτύρεται για τη χρήση εκ μέρους μας του όρου “Οικισμός Ρομά” για την περιοχή του, στο άρθρο μας “Τι έδειξαν τα σημερινά rapid test στη Δυτική Αττική”. Γράφει συγκεκριμένα:

Αγαπητό “Χαϊδάρι Σήμερα”.

Στις 20/12/2020 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας το άρθρο με τίτλο “Τι έδειξαν τα σημερινά rapid test στη Δυτική Αττική”.

Παρά το γεγονός πως στο σύνολό τους οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο είναι σωστές, σας εφιστώ την προσοχή σας και σας ζητώ να ανακαλέσετε τον όρο “Οικισμός Ρομά” για τον συνοικισμό των Νεοκτίστων Ασπροπύργου, στον οποίο αναφέρεστε, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί ανυπόστατο ψεύδος.

Ο Συνοικισμός των Νεοκτίστων Ασπροπύργου, στον οποίο είμαι κάτοικος από το 1986, αποτελείται από περίπου 2.000 μόνιμους κάτοικους, εκ των οποίων οι “Ρομά” δεν είναι ούτε 300…

Τα Νεόκτιστα είναι μια συνοικία η οποία δέχτηκε τους Ρομά, που μένουν διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της περιοχής εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία με την ασυλία της δημοτικής αρχής. Φυσικά, ποτέ κανείς δεν ρώτησε τους ευυπόληπτους κατοίκους της συνοικίας μας για αυτό.

Ο συνδυασμός ενός μικρού γεωγραφικά κομματιού χαρακτηρισμένου ως βιομηχανική ζώνη και της εικόνας ενός υποβαθμισμένου, για πολλούς, τοπίου της περιοχής, δημιουργούν σε όσους δεν γνωρίζουν τα Νεόκτιστα, την εντύπωση πως πρόκειται για οικισμό Ρομά, άβατο, καταυλισμό και διάφορα τέτοια “κοσμητικά επίθετα”, τα οποία δεν ευσταθούν και τα οποία είναι εύκολο να αποδοθούν σε άρθρα του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου αλλά και σε ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ, από δημοσιογράφους οι οποίοι δεν έχουν πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Το κακό είναι πως οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε πρώτα να κάνουν λίγη έρευνα πριν γράψουν ή να πουν κάτι σωστό.

Προς Θεού, δεν είμαι δικαστής να σας κατακρίνω. Ούτε θέλω να σας υποδείξω τα περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ωστόσο, η διπλή ιδιότητά μου ως δημοσιογράφου και κατοίκου της περιοχής, μου επιτρέπουν να σας ζητήσω να επανορθώσετε και να αναφέρετε στο εν λόγω άρθρο αλλά και σε κάθε νέο άρθρο που θα αφορά την συνοικία που ζω, ως Συνοικισμό Νεοκτίστων Ασπροπύργου και ποτέ ξανά ως Οικισμό Ρομά.

Θα σας προσκαλούσα μάλιστα να έρθετε και να σας ξεναγήσω στα Νεόκτιστα για να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική εικόνα των πραγμάτων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Καλοδεχούμενη η παρατήρηση του κ. Τσιματσίδη. “Απολογούμενοι” θα θέλαμε να πούμε ότι το άρθρο, στο οποίο αναφέρεται, αποτελεί αντιγραφή δελτίου Τύπου του ΕΟΔΥ, για την ορολογία του οποίου πράγματι δεν προβληματιστήκαμε. Οπότε ο επιστολογράφος μας έχει δίκιο.

Από την άλλη, θα μας επιτρέψει να μην θεωρούμε με την ίδια ένταση μειωτικό τον όρο “Οικισμός Ρομά”, για όπου αυτός θα ήταν σωστός να χρησιμοποιηθεί, διότι γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι οι Ρομά φορείς των “δαιμονικών” ιδιοτήτων που τους αποδίδει η εύκολα γενικεύουσα νοοτροπία της εποχής μας (δεν αναφερόμαστε στον συνομιλητή μας). Φυσικά δεν αρνούμαστε ότι παρατηρείται πράματι υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, αλλά υπάρχουν στους κόλπους αυτής ομάδας συνελλήνων αξιοπρεπείς άνθρωποι, που προσπαθούν με χίλιους κόπους να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Και όταν αυτό γίνεται μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικής περιθωριοποίησης, επιτρέπει δυο φορές τον όρο “ευυπόληπτος πολίτης”.

Σε κάθε περίπτωση, δεχόμαστε την πρόσκληση του κ. Τσιματσίδη για ένα οδοιπορικό στα Νεόκτιστα, από τα οποία το Χαϊδάρι απέχει σε ευθεία γραμμή μόλις ένα χιλιόμετρο. Άλλωστε μοιραζόμαστε το ίδιο όμορφο βουνό, το Ποικίλο. Και, σε κάποιο βαθμό, τα ίδια περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν σαν πηγή τη βιομηχανική ζώνη του Ασπροπύργου, στα οποία οι αναγνώστες γνωρίζουν ότι έχουμε αναφερθεί αμέτρητες φορές. Σε κάποιο από τα επόμενά μας άρθρα, λοιπόν, θα έχουμε πολλά να πούμε για τα Νεόκτιστα, με οδηγό έναν ντόπιο δημοσιογράφο.

ΥΓ. Πιστεύουμε ότι αξίζει να διαβαστεί αυτό το άρθρο: Ας μιλήσουμε για Ρομά – Γράφει αστυνομικός που έζησε τις “φαβέλες” της δυτικής Αττικής.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button