ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Δύο νέα Μουσεία στον ευρύτερο χώρο του Πύργου Παλατάκι

ΠΑΛΑΤΑΚΙ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Τα δύο νέα μουσεία το Λαογραφικό Μουσείο Χαϊδαρίου και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του Πύργου Παλατάκι. Θα δημιουργηθεί ένα κέντρο πολιτισμού – παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Τα δύο μουσεία, μαζί με το αρχιτεκτονικό αριστούργημα το Παλατάκι, θα συνθέσουν ένα νέο κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Σε έναν από τους πλέον ιστορικούς τόπους της Δυτικής Αττικής θα μπορεί κανείς να επισκέπτεται το Λαογραφικό Μουσείο στο κτίριο Γύζη αλλά και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο πρώην Cafe Ιστορικό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την δημιουργία των δύο μουσείων ώστε να αναδειχθεί το Παλατάκι και ο υπαίθριος χώρος του σε σπουδαίο σημείο Πολιτισμού, μοναδικό στη Δυτική Αττική!

Ο τόπος έχει ούτως ή άλλως ιστορική υπόσταση, ώστε να «απαιτεί» τρία μουσεία. Στο σημείο που το 1826, ο Καραϊσκάκης και ο Φαβιέρος αντιμετώπισαν τους Τούρκους του Κιουταχή, στον τόπο στον οποίο έγινε η μάχη του Χαϊδαρίου, εκεί που βρίσκεται το γνωστό σε όλους Παλατάκι, αναμένεται να φιλοξενηθούν τα δύο μουσεία.

Το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, θα στεγαστεί στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Παλατάκι. Στο κτίσμα που ήταν οι στάβλοι την εποχή του Όθωνα, ενώ τα τελευταία χρόνια στέγασε το αναψυκτήριο «To Ιστορικό». Για την δημιουργία του Μουσείου έχει εκπονηθεί μελέτη, με σύγχρονες μεθόδους διαδραστικής παρουσίασης των εκθεμάτων για να είναι ελκυστικό στη νέα γενιά. Έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση των έργων καθώς έχει ενταχθεί από το 2018 σε πρόγραμμα του ΑΣΔΑ.

Μεταξύ άλλων θα προβάλλονται η ηρωική στάση των κρατούμενων στο Μπλοκ 15 και εκθέματα που αφορούν την αντίσταση που ξεδιπλώθηκε εκείνο το διάστημα στην περιοχή μας.

Το Λαογραφικό στο κτίριο Νικολάου Γύζη

Δύο νέα Μουσεία στον ευρύτερο χώρο του Πύργου Παλατάκι 3

Το δεύτερο μουσείο είναι το Λαογραφικό Μουσείο και θα στεγαστεί στον χώρο του πάλαι ποτέ ξενώνα του Πύργου. Εκεί είχε ζήσει ανά διαστήματα ο γνωστός ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, ως φιλοξενούμενος του Νικολάου Νάζου, ιδιοκτήτης της έπαυλης από το 1865 έως και 1888 και μετέπειτα πεθερός του. Γι’ αυτόν φιλοτέχνησε τις «Τέσσερις Εποχές», που σώζονται τμηματικά έως σήμερα.

Στους τοίχους του Κτιρίου Νικολάου Γύζη αποτυπώνονται οι τέσσερις εποχές: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, με τον τελευταίο να λείπει, καθώς καταστράφηκε κατά τις δεκαετίες του νεοκλασικισμού. Το έργο αποκαλύπτει λεπτομέρειες του περιβάλλοντος χώρου την περίοδο που διέμενε σ’ αυτόν ο γνωστός ζωγράφος.

Το Λαογραφικό Μουσείο φιλοδοξούμε να φιλοξενήσει την ιστορία των ανθρώπων που πρωτοεγκαταστάθηκαν στο Χαϊδάρι. Φέρνοντας μαζί τους τον δικό τους ξεχωριστό πολιτισμό παραδόσεις και έθιμα από τις περιοχές που κατάγονταν καθώς και αρχεία που αναδεικνύουν την ομορφιά της πόλης μας μέσα από το πέρασμα των χρόνων.

Ανάδειξη ενός ιδιαίτερου σύγχρονου μνημείου – Το Παλατάκι, ιστορικό σύμβολο του Χαϊδαρίου

Δύο νέα Μουσεία στον ευρύτερο χώρο του Πύργου Παλατάκι 5

Το τρίτο μουσείο, είναι το ίδιο το Παλατάκι Χαϊδαρίου. Δηλαδή, το κυρίως πυργοειδές κτίσμα, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εκεί, έχουν γίνει εργασίες αναβάθμισης και αποκατάστασης του χώρου και θα στεγαστούν εκθέματα με θέμα τις χρήσεις του χώρου από παλιά μέχρι σήμερα.

Βασικό μέλημα του Δήμου αποτελεί η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ομορφιάς του κτιρίου. Θα γίνει με τις απαραίτητες εργασίες και κατάλληλο φωτισμό, καθώς εκτός των άλλων, το Παλατάκι αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Χαϊδάρι. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για την επιστροφή των σιντριβανιών που υπήρχαν στον περίβολο και δυστυχώς πουλήθηκαν το 1963 από τους τότε ιδιοκτήτες στο Δήμο Αθηναίων.

Πρόκειται για μια απαιτητική και ελπιδοφόρα προσπάθεια, που βρίσκει μεγάλη αποδοχή από το σύνολο των Χαϊδαριωτών. Αυτό που τα προηγούμενα χρόνια έλλειπε, ήταν η πολιτική πεποίθηση ότι τα ιστορικά μνημεία και οι Δημόσιοι χώροι δεν είναι πρωτίστως για εμπορική εκμετάλλευση, αλλά για να διαμορφώνονται εύστοχα και κατάλληλα ως χώροι που θα απολαμβάνουν οι Δημότες, υπηρεσίες Πολιτισμού- Ιστορικής Μνήμης, αναψυχής και διασκέδασης.

Έτσι, ξεκινάει με τις πρόσφατες αποφάσεις μια μεγάλη προσπάθεια να γίνει ο ευρύτερος χώρος στο Παλατάκι, σημείο Πολιτισμού για ολόκληρη τη Δυτική Αττική.

Ο πιο μεγάλος μας σύμμαχος είναι η προσφορά, η διάθεση και η υποστήριξη των χιλιάδων συμπολιτών μας, γι’ αυτό θα τα καταφέρουμε!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button