ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Η διπλή γιορτή των Κρητικών της πόλης μας – Φωτορεπορτάζ

 

Μια σημαντική εκδήλωση-θεσμό  διοργανώνει η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου κάθε Δεκέμβρη στα γραφεία του συλλόγου της. Με αυτόν τον τρόπο τιμάει δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία, όχι μόνο της Μεγαλονήσου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Πρόκειται για το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, που έγινε στις 9 Νοεμβρίου 1866 και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1913.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν για άλλη μια χρονιά μέλη, φίλοι και μικρά παιδιά. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πατήρ Ελευθέριος, εφημέριος στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας.

Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε η Σχολή Λύρας, όπου μικρά παιδιά έπαιξαν τραγούδια που υμνούν τους αγώνες των Κρητικών προγόνων τους. Την ευθύνη του τμήματος έχει για άλλη μια χρονιά ο πετυχημένος μουσικοδιδάσκαλος Γιώργος Δαγαλάκης, που κάθε χρόνο αναδεικνύει μια σειρά ταλαντούχων παιδιών στην κρητική μουσική. Κάποια μάλιστα από αυτά, ξεκίνησαν ήδη επαγγελματική καριέρα σε αυτό το αντικείμενο!

Απόστολος Χριστοδουλάκης: «Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε…»

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου, Απόστολος Χριστοδουλάκης, ανέφερε πως ο Σύλλογος από την ίδρυσή του  διοργανώνει όλο το χρόνο τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που προάγουν τον πολιτισμό. Πρόσθεσε πως οι επετειακές εκδηλώσεις γίνονται για να γνωρίζουν από πού προέρχονται, πως ενήργησαν οι πρόγονοι τους και να παραδειγματιστούν στη σημερινή εποχή.  Στάθηκε ιδιαίτερα σε κάποια ιστορικά σημεία, που τελέστηκαν  στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, αλλά και του αυτόνομου Κρητικού κράτους. «Εμείς οι Κρητικοί-Έλληνες συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να αυτοθυσιαζόμαστε με σθένος, μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα του 1940 και συνεχίζουμε», είπε χαρακτηριστικά και καταχειροκροτήθηκε.

Νίκος Καραγιάννης: «Χαίρομαι με τόσα παιδιά στην εκδήλωση»

Η διπλή γιορτή των Κρητικών της πόλης μας - Φωτορεπορτάζ 2

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραγιάννης τόνισε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν έχουν απλά ιστορικό χαρακτήρα. Μας διδάσκουν και τιμάνε τους νεκρούς του χθες και μας μαθαίνουν πώς πρέπει να στεκόμαστε στη ζωή. Γι’ αυτό και τις χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικές. Έκρινε πως αν κάτι πρέπει να αποτελεί δίδαγμα είναι πως ένας πολύ μικρός τόπος, όπως είναι η Κρήτη με τους λεβέντες μπροστά, τα έβαλε με έναν πανίσχυρο ζυγό και τα κατάφερε. Αποτελεί ένα σοβαρό δίδαγμα για το σήμερα, που λένε πως μια μικρή Ελλάδα  δεν μπορεί να τα καταφέρει. Ανέφερε ακόμα πως τα πρώτα χρόνια του νεοϊδρυόμενου ελληνικού κράτους πολλοί παλιοελλαδίτες δεν επιθυμούσαν την ένωση.

Τέλος θεώρησε ως σημαντική την παρουσία πολλών παιδιών στην εκδήλωση, που φορούσαν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και κάποια άλλα που φοιτούν στις μουσικές της σχολές. Έκρινε πως είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Εστίας, κάτι που πολλές φόρες φαίνεται ένα απλό ζήτημα. Γιατί αυτό μας κάνει όχι μόνο να θυμόμαστε εντονότερα τις ρίζες μας αλλά και να τις μεταδίδουμε.

Με ομιλία και οπτικό υλικό

Στη συνέχεια κλήθηκε ο Γιάννης Περράκης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς.  Ο πρόεδρος του Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου Αιγάλεω και δημοτικός σύμβουλος στην ίδια πόλη, μίλησε για το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Στο τέλος  δώρισε στον τοπικό μας σύλλογο,  μια γκραβούρα που απεικονίζει την Κρήτη.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Κρήτη – Πορεία προς την Ένωση 1821 –1913». Πρόκειται για μια παραγωγή του ιδρύματος ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που παρουσιάζει γνωστές και λιγότερο γνωστές πτυχές του Κρητικού Ζητήματος.

Η Εστία έχει ταλέντα

Ακολούθησε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Έπαιξαν οι μουσικοί: Αντώνης Διαλεκτάκης (λαούτο), Παναγιώτης Πρμηκήρης (κιθάρα), Γιώργος Δαγαλάκης (λύρα).

Το μικρό και το μεγάλο χορευτικό για άλλη μια χρονιά όχι μόνο κέρδισαν τις εντυπώσεις, αλλά ξεσήκωσαν το κοινό. Χόρεψαν οι Μπενιουδάκη Γεωργία, Βαμβακούλα Έφη, Τσακός Γιάννης, Παπαδογιάννης Μάνος, Κολίγρης Ηλίας, Πουλάκης Γιάννης, Πουλάκης Μάριος, Λαχανάς Απόστολος, Λαχανάς Αλέξανδρος, Χατζημαρινάκης Παναγιώτης, Κλώντζα Ειρήνη, Κλαδή Σοφία, Καπετανάκη Μαρία, Καραμανώλη Μαρία και Κολίγρης Γιάννης.

Σε όλα τα τραπέζια σερβιρίστηκε άφθονη τσικουδιά με εκλεκτούς μεζέδες. Και του εις άλλα με υγεία…

Πουλάκης ο πολυτάλαντος

Η διπλή γιορτή των Κρητικών της πόλης μας - Φωτορεπορτάζ 4

Αν και μαθητής Δημοτικού Σχολείου, έχει φανερώσει από νωρίς την καλλιτεχνική του φλέβα. Ο λόγος για τον Γιάννη Πουλάκη, που κλέβει την παράσταση όταν παίζει λύρα ή χορεύει στις εκδηλώσεις της Εστίας Κρητών. Στη συγκεκριμένη βραδιά ανέδειξε όμως και άλλη μια πτυχή του ταλέντου του, αυτή του ερμηνευτή. Το κοινό ενθουσιάστηκε, από τη μελωδική φωνή του. Ας κρατήσουμε αυτό το όνομα. Στης Εστία Κρητών μαθαίνει χορό και ο μικρότερος αδελφός του Μάριος, που εμφανίζεται κάθε φορά με το χορευτικό τμήμα.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Η διπλή γιορτή των Κρητικών της πόλης μας - Φωτορεπορτάζ 6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button