ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ηλεκτρικό λεωφορείο;

Μια “χαρμόσυνη” είδηση, που ωστόσο και με την πρώτη ματιά φαινόταν “τραβηγμένη από τα μαλλιά”, δημοσίευσε χτες Δευτέρα το σύνολο σχεδόν του ηλεκτρονικού Τύπου. Αφορούσε την παρουσίαση ηλεκτρικού λεωφορείου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με γελαστές φωτογραφίες της υπουργού Παιδείας στο τιμόνι του. Μόνο που το “κλου” της είδησης, δηλαδή ότι το “νέο ηλεκτρικό λεωφορείο δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής” απλά… δεν υπάρχει.

Για παράδειγμα, το “Πρώτο Θέμα” έγραψε χτες: “Η Νίκη Κεραμέως εγκαινίασε το νέο ηλεκτρικό λεωφορείο, που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, κάνοντας μια μικρή βόλτα στο Γκάζι, στο πλαίσιο του Eco-Fest 2020, μιας διοργάνωσης αφιερωμένης στις πράσινες πόλεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ηλεκτροκίνηση, στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι.”

Το ίδιο ακριβώς λάθος, άγνωστο πώς και γιατί, έκαναν πολλά ακόμη μεγάλα και έγκυρα Μέσα -πάντως όχι όλα.

Δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ηλεκτρικό λεωφορείο; 3

Εμφανώς όμως, η εικόνα ενός τόσο άρτιου οχήματος, βγαλμένου από κανονική γραμμή παραγωγής, σαφώς δεν μπορούσε με τίποτε να παραπέμπει σε ερευνητική εργασία Πανεπιστημίου, ακόμη και αμερικανικού! Τι συνέβαινε στην πραγματικότητα, λοιπόν; Απλά, το συγκεκριμένο όχημα αποτελεί προμήθεια του ΠΑΔΑ, το αγόρασε. Στις 13 Ιουνίου 2019 έγινε η διακήρυξη “Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού, για την ανάδειξη αναδόχου και τη σύναψη σύμβασης προμήθειας Εκπαιδευτικού Ηλεκτρικού Λεωφορείου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έναντι 250.000 ευρώ”. Στις 12 Νοεμβρίου 2019 κατακυρώθηκε η προμήθεια του ηλεκτρικού λεωφορείου, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με πιστώσεις που που είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό είναι όλο… Άλλωστε έτσι παρουσιάστηκε η είδηση και στην ιστοσελίδα του ίδιου του ΠΑΔΑ, άλλο αν “ξεστράτισε”.

Επειδή, λοιπόν, η παρουσίαση του ηλεκτρικού λεωφορείου αναμεταδόθηκε πανελληνίως με λάθος περιεχόμενο και δημιούργησε εσφαλμένες εντυπώσεις, όφειλαν η διοίκηση του ΠΑΔΑ και το Υπ. παιδείας να προβούν σε μια “ανακοινοποίηση στο ορθό”.

Υπάρχει όμως μια αξιόλογη δράση από τη μεριά του Ιδρύματος, σε σχέση με το νέο του ηλεκτρικό λεωφορείο. Για την κίνησή του θα αξιοποιηθούν οι πειραματικές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρές ανεμογεννήτριες) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς επίσης και οι αντίστοιχοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίοι τελούν υπό αναβάθμιση.

Πάντως το ΠΑΔΑ συμμετέχει στο Eco-Fest 2020 με άλλο πρωτότυπο όχημα, προϊόν της εργασίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, με το όνομα “Όρκα”. Αναλυτικά:

Το ΠΑΔΑ συμμετέχει δυναμικά στο ECO- FEST στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button