ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δικαστική διαμάχη Ντηνιακού – Καπετανίδη για ανώνυμες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι, ενώ το Χαϊδάρι μπήκε στην τροχιά των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2019, είναι ακόμη ανοιχτή μια ποινική υπόθεση της εκλογικής διαδικασίας του 2014!

Δικαστική διαμάχη Ντηνιακού - Καπετανίδη για ανώνυμες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο 1Μιλάμε για τη δικαστική διαμάχη Βαγγέλη Ντηνιακού και της πλευράς Καπετανίδη. Αφορά ανώνυμη δημοσίευση εκείνων των ημερών στο διαδίκτυο, την οποία η παράταξη του Βαγγέλη Ντηνιακού θεώρησε συκοφαντική. Υπεβλήθη μήνυση κατ’ αγνώστων από τον θιγόμενο Βαγγέλη Ντηνιακό και διεξήχθη έρευνα από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Πράγματι βρέθηκε ο υπολογιστής από τον οποίο έγινε η ανάρτηση και έτσι η υπόθεση οδηγήθηκε στο ακροατήριο. Σημειώνουμε ότι επρόκειτο για μια τοπική εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από σκληρές ανώνυμες επιθέσεις στο διαδίκτυο, προερχόμενες από διάφορες πλευρές. Ωστόσο τότε κάποιοι πίστευαν ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν ασχολείται παρά μόνο με κακουργηματικές υποθέσεις… 

Η δίκη επρόκειτο να γίνει στις 10 Ιανουαρίου, μετά από δύο αναβολές, μία που είχε ζητηθεί από την πλευρά Καπετανίδη και μία δεύτερη λόγω αποχής των δικηγόρων. Το πρωί της 10ης Ιανουαρίου, λοιπόν, στο Ζ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στο κτήριο 5 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το “ΧΣ” παραβρέθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης της επίμαχης ανάρτησης στο blog της ιστοσελίδας zougla.gr., διαδικτυακό τόπο ανοιχτό στο κοινό, όπου μπορεί να γράφει ο καθένας. Το κείμενο αυτό να θυμίσουμε ότι είχε αναρτήθηκε περίπου 48 ώρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών. Κατόπιν εκτυπώθηκε σε εκατοντάδες αντίτυπα, που πετάχτηκαν από αγνώστους έξω από τα εκλογικά τμήματα, ξημερώματα των εκλογών.

Τι βρήκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Το κείμενο έθιγε τον ίδιο τον Βαγγέλη Ντηνιακό, αλλά αναφερόταν και σε διάφορα περιστατικά για τον ίδιο και τον πατέρα του, όσο ήταν δήμαρχος. Ο κ. Βαγγέλης Ντηνιακός χαρακτήρισε τότε το κείμενο αυτό ως ακραία συκοφαντικό. Γι’ αυτό το λόγο υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, μετά από έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν το ηλεκτρονικό ίχνος και διαπίστωσαν πως η σύνδεση ανήκε στον κ. Βαγγέλη Καπετανίδη. Σε εκείνη την προεκλογική περίοδο ο πατέρας του κατηγορούμενου, Στράτος Καπετανίδης, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Όραμα Δημιουργίας» του Ηρακλή Δρούλια.

Μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας, η κατηγορία που βαρύνει τον νεαρό Καπετανίδη είναι το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Για το ίδιο αδίκημα με ξεχωριστή δικογραφία, κατόπιν νέων στοιχείων και δικονομικών ενεργειών της πλευράς Ντηνιακού, ως κατηγορούμενος παραπέμφθηκε και ο πατέρας του Στράτος Καπετανίδης.

Δίκη… “κατόπιν εορτής”

Χτες επρόκειτο να διεξαχθούν και οι δύο δίκες ξεχωριστά με διαδοχικά νούμερα 31 και 32. Όμως, λόγω παρέλευσης ωραρίου, η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ανακοίνωσε τη μετάθεσή τους σε νέα ημερομηνία. Η πλευρά του Βαγγέλη Ντηνιακού, μέσω του δικηγόρου του, ζήτησε να οριστεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου, λόγω της σπουδαιότητάς της ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στο Χαϊδάρι. Μίλησε μάλιστα για την ιδιαίτερη χροιά της, που αφορά την αποκατάσταση της φήμης του θιγόμενου. Αντίθετα ο συνήγορος των κατηγορουμένων υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος να τύχει ειδικής μεταχείρισης σε σχέση με τις υπόλοιπες αναβαλόμενες δίκες.

Σημειωτέον ότι οι προηγούμενες υποθέσεις που αναβλήθηκαν, μετατέθηκαν για το ερχόμενο καλοκαίρι. Τελικά το δικαστήριο όρισε νέα ημερομηνία την 26η Ιουνίου.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής είναι ο ποινικολόγος Αναστάσιος Μακρής. Συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι ο δικηγόρος, τέως οικονομικός εισαγγελέας, Σπύρος Μουζακίτης. Ως μάρτυρας κατηγορίας έχει προταθεί ο δημοσιογράφος Πάρης Κουρτζίδης, ενώ ως μάρτυρας υπεράσπισης ο πρώην διευθυντής του Δήμου Χαϊδαρίου, Νώντας Σταμάτης.

Σπύρος Μουζακίτης:«Δεν υπάρχει πολιτικός χαρακτήρας»

Δικαστική διαμάχη Ντηνιακού - Καπετανίδη για ανώνυμες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο 3

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» έθεσε στον συνήγορο των κατηγορουμένων, κ. Σπύρο Μουζακίτη, ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση:

– Κ. Μουζακίτη, κατά την άποψή σας οι σημερινές δίκες έχουν πολιτικό ή μόνο ποινικό χαρακτήρα;

Κατά τη γνώμη μου οι δύο δίκες που δεν διεξήχθησαν σήμερα, δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Είναι μία υπόθεση στην οποία κάποιος συμπολίτης μας απλώς εξέφρασε τη γνώμη του για έναν υποψήφιο δήμαρχο. Εκτός αυτού είναι αμφίβολο ότι η συγκεκριμένη άποψη εξεφράσθη από κάποιον από τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι και το αρνούνται.

– Εκτιμάτε ότι σε περίπτωση που εκδικαζόταν οι υποθέσεις θα υπήρχε πολιτικός αντίκτυπος στο Χαϊδάρι;

Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι δικηγόρος. Θεωρώ αυτά που αναγράφονται στο κατηγορητήριο ότι δεν είναι γεγονότα. Δεν στοιχειοθετούν την πράξη της συκοφαντικής δυσφήμισης, όπως περιγράφεται στον ποινικό κώδικα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η εκδίκαση τους θα επηρέαζε τις πολιτικές εξελίξεις στην πόλη σας.

Δίκη με πολιτική χροιά

Η συγκεκριμένη υπόθεση για την παράταξη «Χαϊδάρι Ξανά» του Βαγγέλη Ντηνιακού έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Και αυτό διότι το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής το 2014 κρίθηκε “στο νήμα” για τους τρεις πρώτους συνδυασμούς.

Θέσαμε ερωτήματα και στον δικηγόρο της πλευράς Ντηνιακού, κ. Αναστάσιο Μακρή.

Κύριε Μακρή, θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη δίκη έχει και πολιτικό περιεχόμενο, εκτός από το καθαρά ποινικό;

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μία δίκη με προέχουσα «πολιτική χροιά». Τούτο για δύο λόγους: Αφενός γιατί τα κίνητρα των κατηγορουμένων, σφοδρών πολιτικών πολέμιων του Βαγγέλη Ντηνιακού, ήσαν αμιγώς πολιτικά. Δηλαδή το να πληγεί προεκλογικά, μέσω ανερμάτιστων συκοφαντιών, στις δημαρχιακές εκλογές του έτους 2014, πράγμα που και έγινε. Αλλά και γιατί οι εγκληματικές τους ενέργειες  ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιδίωξη ενός πολιτικού αποτελέσματος. 

Και αφετέρου γιατί καλείται αυτή η δίκη, ίσως πιο επίκαιρα από ποτέ εν όψει προεκλογικής περιόδου -και εδώ έγκειται η σημασία της-, να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα. Το αν τελικά -και κατά πόσον- τα δημόσια πρόσωπα, καθολικής ή περιορισμένης εμβέλειας, είναι υποχρεωμένα να ανέχονται όχι μια απλώς αιχμηρή κριτική για τις πράξεις ή παραλείψεις τους, αλλά να δέχονται αηθέστατες συκοφαντικές επιθέσεις. 

Εκτιμάτε ότι αν έβγαινε σήμερα η απόφαση, θα επηρέαζε τις πολιτικές εξελίξεις στο Χαϊδάρι;

Το μόνον βέβαιον είναι ότι θα αποκαθίστατο η αλήθεια και, κατ’ επέκτασην, η τρωθείσα φήμη και υπόληψη του Βαγγέλη Ντηνιακού από αυτήν την ακραία και αηθέστατη εις βάρος του συκοφαντική επίθεση. 

Αν, περαιτέρω, υπό τον όρο «πολιτικές εξελίξεις» νοείται, μεταξύ άλλων, και η επιτυχημένη προεκλογική πορεία του κ. Ντηνιακού, επιτρέψατέ μου να πως ότι για αυτήν έχει φροντίσει η επιτυχημένη πορεία του μέχρι σήμερα στα κοινά ως αντιπολίτευση. Η απόφαση απλώς θα αποτελούσε επιβεβαίωση του καλού προσώπου που επέδειξε και επιδεικνύει και το οποίο κάποιοι ματαίως προσπάθησαν να σπιλώσουν. 

Παράδειγμα προς αποφυγήν

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ελπίζει η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας να γίνει με ανταλλαγή επιχειρημάτων και βασισμένη σε θέσεις και προτάσεις. Η αναμέτρηση του 2014 με τις ακρότητές της να γίνει σε όλους παράδειγμα προς αποφυγήν. 

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button