ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δεν είναι κρατήρας ηφαιστείου, αλλά καίει ασταμάτητα δίπλα στο Ποικίλο – Τι είναι;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε μια φωτιά έκαψε μέρος του βουνού μας και απείλησε το υπόλοιπο, τις ίδιες μέρες που καιγόταν η Βαρυμπόμπη και η Εύβοια. Η πρώτη εκδοχή τότε ήταν ότι η φωτιά ξεκίνησε από ένα αναμμένο καντήλι στο Κοιμητήριο της Πετρούπολης. Όμως δεν ήταν έτσι.

Ο Θωμάς Μπιζάς για λογαριασμό του “Δυτικού Μετώπου” μίλησε τότε την έναρξη της ψωτιάς από τον παλιό ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά η καταγγελία δεν πήρε τις διαστάσεις που άρμοζε σε μια τέτοια εκδοχή, στην οποία υπάρχει κρατική ευθύνη και ταυτόχρονα μια ακόμη απόδειξη της βαριάς και μόνιμης υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής. Όχι μόνο γιατί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις παλιές σκουπιδοεστίες, αλλά γιατί ετοιμάζονται κι άλλες. “Το κύκλωμα, το μόνο που το ενδιαφέρει, είναι να συνεχίσει να κερδοσκοπεί ανενόχλητο στη Δυτική Αττική. Αυτοί να κερδίζουν και εμείς οι άλλοι να… Συμπληρώστε μόνοι σας ότι θέλετε.”, έγραφε ο Θ. Μπιζάς.

Είναι πολύ κατατοπιστική η σημερινή ανάρτηση του Γιώργου Βηλαρά, που αποδεικνύει ξεκάθαρα πια ότι δεν έφταιγε το “καντήλι της γιαγιάς”. Και ότι η απειλή είναι εκεί και καίει ασταμάτητα.

Giorgos Vilaras

Δεν είναι κρατήρας ηφαιστείου, αλλά καίει ασταμάτητα δίπλα στο Ποικίλο - Τι είναι; 3

Tον Αύγουστο κάηκε μέρος του Ποικίλου με μια φωτιά που πέρασε την περιφερειακή Αιγάλεω, κατέκαψε το λατομείο Μουσαμά και απείλησε την Πετρούπολη.

Πριν το πόρισμα της πυροσβεστικής, επίσημα χείλη πολιτικών και δημοσιογράφων μιλούσαν για φωτιά που ξεκίνησε από το κοιμητήριο Άνω Λιοσίων -και όχι από τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Δεν βρήκα λογική σ΄ αυτόν τον ισχυρισμό όμως δεν είχα και κάτι διαφορετικό να αντιτείνω.

Οι φωτογραφίες που αναρτώ είναι σημερινές, σε μια κρύα μέρα και απεικονίζουν τον ΧΥΤΑ Φυλής. Στα όρια του νεκροταφείου Άνω Λιοσίων.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι καίγεται σε χώρο που δεν υπάρχει καύσιμη ύλη, δεν υπάρχει κυκλοφορία ανθρώπων και περικλείεται από καμένη γη;

Θα το αφήσουν έτσι;

Στα σχόλια της ίδιας ανάρτησης επισημαίνεται ότι μάλλον πρόκειται για το μεθάνιο που παράγεται από την αποδόμηση των οργανικών υλικών που θάφτηκαν κάποτε εκεί. Επίσης, ότι τέτοιου είδους φωτιές καίνε για χρόνια.

Είναι ώρα οι αρμόδιοι φορείς του κράτους να πάρουν θέση και να απαντήσουν τι πρόκειται να κάνουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα (το οποίο ασφαλώς τους είναι γνωστό, αλλά ποιούν την νήσσαν, προποιούμενοι ότι δεν καταλαβαίνουν…).

Εδώ η καλοκαιρινή, επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Πετρούπολης, που αναπαρήγε τη “θεωρία του καντηλιού”: Μαίνεται η φωτιά στο Ποικίλο Ορος πίσω από την Πετρούπολη – Αιτία ένα καντήλι.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button