Δ. Μπουρίκος: ”Δυτική Αττική – Θεσμικές, Αναπτυξιακές και Κοινωνικές Όψεις”
Το νέο του σύγγραμμα παρουσίασε ο Δημήτρης Μπουρίκος με τίτλο: Δυτική Αττική – Θεσμικές, Αναπτυξιακές και Κοινωνικές Όψεις.
Σε μια εποχή έντονων χωρικών ανισοτήτων, η Δυτική Αττική προβάλει εδώ και δεκαετίες ως η περιοχή- παράδειγμα του μη βιώσιμου μεταπολεμικού προτύπου ανάπτυξης της χώρας και πεδίο ανάδειξης ακραίων περιβαλλοντικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Το ανά χείρας πόνημα αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης σημαντικών πτυχών της χωρικής ατζέντας της Δυτικής Αττικής με έμφαση κυρίως στο θεσμικό πεδίο και στο πεδίο των ευρύτερων κοινωνικών θεμάτων με χρήση των εργαλείων της κοινοτικής εργασίας, της κοινωνικής εργασίας με την κοινότητα και του κοινωνικού σχεδιασμού.
Ο Δημήτρης Η. Μπουρίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι του Δυτικού Τομέα Αθηνών με καταγωγή από το Γύθειο του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Είναι υπ. Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, πολιτικός επιστήμονας- κοινωνικός λειτουργός, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο πεδίο της ευρωπαϊκής ενοποίησης
Φιλοδοξία του παρόντος πονήματος είναι να αναδείξει σημαντικές πτυχές της χωρικής ατζέντας της Δυτικής Αττικής με έμφαση κυρίως στο θεσμικό πεδίο και στο πεδίο των ευρύτερων κοινωνικών θεμάτων (κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, ισότητα των φύλων, νεολαία, δια βίου μάθηση, δημόσια υγεία) από τη σκοπιά της κοινοτικής εργασίας και της κοινωνικής εργασίας με την κοινότητα.
Με αυτό το σκεπτικό, συγκεντρώθηκαν άρθρα, εισηγήσεις και μελέτες του γράφοντος της περιόδου 2014-2019 για επιμέρους ζητήματα της Δυτικής Αττικής.
Η περιοχή της Δυτικής Αττικής αποτελεί το χωρικό πεδίο συμπύκνωσης της δυναμικής και των επιπτώσεων της παραγωγικής και κοινωνικής αναδιάρθρωσης που συντελείται στη χώρα μας από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Αποβιομηχάνιση, άναρχη οικιστική ανάπτυξη, φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση, διάσπαση της κοινωνικής συνοχής, άνοδος της ακροδεξιάς ατζέντας, εκλογική παρουσία του νεοναζιστικού μορφώματος, ακραία περιβαλλοντική υποβάθμιση και υπονόμευση της βιωσιμότητας, αδυναμία προστασίας των όποιων υπαρκτών πλουτοπαραγωγικών πόρων στη βάση της αειφορίας, κοινωνικοί και χωρικοί διαχωρισμοί, ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Η χρεοκοπία της χώρας απλώς επιτάχυνε με τρομακτικό ρυθμό όλες αυτές τις δυνάμεις, αφήνοντας τεράστια ελλείμματα υποδομών, κοινωνικών δομών και απασχόλησης για τη Δυτική Αττική αλλά και εμπεδώνοντας ακόμα περισσότερο την αντίληψη ότι η Δυτική Αττική αποτελεί την «πίσω αυλή» όλης της Αττικής και ως εκ τούτου εκεί πρέπει και να παραμείνουν και να συγκεντρωθούν οχλούσες δραστηριότητες με τεράστιο αρνητικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στο παρόν πόνημα, η Δυτική Αττική ταυτίζεται χωρικά με την περιοχή της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής (1994-2010) και νυν Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής (2010-) της Περιφέρειας Αττικής που περιλαμβάνει τις επιμέρους περιφέρειες των καλλικρατικών Δήμων Μεγαρέων, Μάνδρας- Ειδυλλίας, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Φυλής. Στη δημόσια σφαίρα, ως «Δυτική Αττική» τιτλοφορείται και αναφέρεται συνήθως το σύνολο της περιοχής δυτικά του Κηφισού ποταμού/Εθνικής Οδού Αθήνας- Λαμίας, τη «δυτική όχθη» της Αττικής.
Το βιβλίο προλογίζει ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου
”Μπορεί λοιπόν η Δυτική Αττική να υποβιβάστηκε διοικητικά για άλλη μια φορά, οι άνθρωποί της όμως είναι εδώ να μας θυμίζουν ότι έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, και ότι αξίζει να αγωνιστούμε για αυτό. Το βιβλίο εκφράζει, ακριβώς αυτή την αγωνία αλλά και δημιουργική υπόσχεση!
Πιστεύω δε πως αξίζει διπλά να αγωνιστούμε για την Δυτική Αττική, έχοντας συνεργάτες σαν τον Δημήτρη Μπουρίκο, στον οποίο αναγνώρισα τρία αδιαχώρητα στοιχεία: Επιστημονική κατάρτιση υψηλού επιπέδου, ξεκάθαρες απόψεις στήριξης των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, προσωπικότητα που αναζητά πάντοτε την βαθύτερη ουσία των προβλημάτων. Γι’ αυτό και ήταν δική μου η τιμή που έτυχε να γνωρίσω έναν τέτοιο άνθρωπο, και μάλιστα ως συνεργάτη μου στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, αφού όλη η κοινωνική πολιτική της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στηρίχτηκε στις δίκες του γνώσεις. Ως φίλος του δε πλέον, θέλω να του ευχηθώ, μέχρι την συγγραφή του επόμενου, να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του.”
και ο Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας- Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, κ. Χ. Ασημόπουλος
Η περιοχή της Δυτικής Αττικής, αν και συγκεντρώνει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας και αποτελεί πεδίο και στόχο ποικίλων αρνητικών στερεοτύπων, δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της συστηματικής έρευνας και μελέτης στο πεδίο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το παρόν σύγγραμμα του Δημήτρη Μπουρίκου. Με την ευρύτητα των θεμάτων που πραγματεύεται, αλλά και τη μελετητική ματιά του συγγραφέα, που αφενός συνδυάζει σπουδές στην κοινωνική εργασία, την πολιτική επιστήμη και τη δημόσια διοίκηση και αφετέρου εμπειρία στο πεδίο και βιωματική σχέση με την περιοχή, αποτελεί μια συμβολή για την κατανόηση ζητημάτων της περιοχής, της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και την ανάδειξη μεθοδολογικών εργαλείων και επιλογών για την παρέμβαση και την ανασυγκρότησή της.
Επιπρόσθετα, το παρόν βιβλίο αποτελεί μια φωνή, ένα κάλεσμα για δράση με σκοπό τη διάγνωση και αντιμετώπιση των ανισοτήτων και αποστερήσεων που παρατηρούνται στη Δυτική Αττική, απέναντι σε εκείνες τις δυνάμεις που προωθούν την περαιτέρω υποβάθμιση και περιθωριοποίησή της. Το κάλεσμα αυτό γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο λόγω της ευρύτερης συζήτησης για την ενίσχυση των μητροπολιτικών κέντρων, την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και την υπονόμευση της κοινωνικής ιδιότητας του πολίτη υπέρ των κατά περίπτωση και κατά συνθήκη κοινωνικών προγραμμάτων.
Ελπίζουμε το ανά χείρας πόνημα να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο – οδηγό για ερευνητές και σπουδαστές της Δυτικής Αττικής στα πεδία της κοινωνικής και κοινοτικής εργασίας, της τοπικής ανάπτυξης, της διοικητικής επιστήμης και ευρύτερα των κοινωνικών επιστημών αλλά και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών για τη διεκδίκηση μιας δίκαιης και αξιοβίωτης ανάπτυξης για την περιοχή.
Μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ : Δυτική Αττική – Θεσμικές, Αναπτυξιακές και Κοινωνικές Όψεις [e-book]
Πηγή: fylikanea.gr