ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης: Σε ΜΜΜ και χώρους εργασίας η κύρια διασπορά

Θα χρειαστούν εβδομάδες για τη σταθεροποίηση και την αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Ελλάδα, εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μετά τους χθεσινούς αριθμούς «ρεκόρ» και την αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο στα λύματα, παρά το lockdown δήλωσε: «Για να σταθεροποιηθούμε και να υπάρξει αποκλιμάκωση χρειάζονται εβδομάδες με τήρηση των μέτρων, που δεν είναι πάρα πολύ καλή. Για το άνοιγμα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», είπε ο καθηγητής σε πρωινή τηλεοπτική του συνέντευξη. 

Ο ίδιος, χαρακτήρισε ως «εκτός θέματος» τη συζήτηση για ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων τις επόμενες ημέρες . «Δεν εφαρμόζουμε καλά τα μέτρα, είναι μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοστούν για να βοηθήσουν παραπάνω», πρόσθεσε λέγοντας κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε έναν μήνα lockdown. 

Πιο σημαντική από τη συζήτηση για το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, ο καθηγητής Σαρηγιάννης θεωρεί την εξέταση της ασφαλούς λειτουργίας, με μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα, όπως οι έλεγχοι στα λεωφορεία, περισσότερα τεστ σε χώρους και η διεύρυνση της τηλεργασίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε πρέπει να ληφθούν «άλλα μέτρα. Όχι και άλλα», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την, κατά τη γνώμη του, ανάγκη για διαφορετική προσέγγιση. 

Αναλύοντας τα χθεσινά στοιχεία των λυμάτων ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως η πιο σημαντική αύξηση παρατηρείται στην Κρήτη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγραφούν ακόμα 3.600 ημερήσια κρούσματα, κάποια μέρα που θα διεξαχθούν περισσότερα τεστ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button