ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το χιώτικο πανηγύρι του Χαϊδαρίου στο Δρομοκαΐτειο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, στο Δρομοκαΐτειο. Μεγάλη η προσέλευση  του κόσμου, που από διάφορες περιοχές της Αττικής επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Νοσοκομείου.  Η εορτή αυτή έχει γίνει θεσμός από τον τοπικό σύλλογο Πυργούσων, που τιμάει κάθε χρόνο τη μνήμη του Προστάτη των Μαστιχόδεντρων. Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε  πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία.

Το δέντρο που δακρύζει 

Στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος, Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου, ευχαρίστησε τους πιστούς για την προσέλευση τους, στο ναό του φιλόξενου χιώτικου κληροδοτήματος. Σημείωσε πως ο σύλλογος έχει αφιερώσει εδώ την εικόνα και το εικονοστάσι του Αγίου Ισίδωρου. Ανελλιπώς κάθε χρόνο τιμούν τη μνήμη του Αγίου, την παραμονή της εορτής του. Το μαρτύριο του μεγαλομάρτυρα, που με το αγνό και τίμιο αίμα του έβαψε το χώμα της Μυροβόλου Χίου, είναι γνωστό σε όλους τους Χιώτες. Η τοπική παράδοση θέλει να συνδέεται το μαρτύριο του Αγίου με το μοναδικό και πολύτιμο προϊόν της μαστίχας. Βγαίνει μόνο στα νοτιόχωρα του ακριτικού  νησιού, όπου σύρθηκε αιμόφυρτος από τους διώκτες του. Τότε οι άγριοι σκίνοι δάκρυσαν από το μαρτύριο του. Τα δάκρυα αυτά -σύμφωνα με την παράδοση- έγιναν τα πολύτιμα και αρωματικά δάκρυα της μαστίχας.

 

Η κ. Μπρη ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους του εορτάζοντες που συνέφεραν οικονομικά για το φετινό πανηγύρι. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παρουσία τους, το βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον χιακής καταγωγής επίτιμο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, τον πρόεδρο του Νοσοκομείου Ισίδωρο Πρώιο, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, Αργύρη Κοκκινάκη και Κώστα Λυμπουσάκη.

Ευχαρίστησε ακόμα τον εφημέριο του ναού πατέρα Φώτιο, τους ιεροψάλτες και τον πρώην δήμαρχο Κορυδαλλού, Στέφανο Χρήστου, που κάθε χρόνο με τη μελωδική του φωνή ομορφαίνει τις ψαλμωδίες. Ευχήθηκε σε όλους που τιμάνε κάθε χρόνο με την παρουσία τους τη μνήμη του Αγίου, το μαρτύριο του να φωτίζει και να κατευθύνει τα βήματα τους προς το καλό και να χαρίζει υγεία.

Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Προσφέρθηκε άρτος και  κεράσματα σε όλους τους πιστούς από τον εθνικοτοπικό σύλλογο της πόλης μας.

Και του χρόνου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Χαϊδάρι Σήμερα Το χιώτικο πανηγύρι του Χαϊδαρίου στο Δρομοκαΐτειο 9
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button