“Να γιατί τελείωσε το χαρτί τουαλέτας στα σχολεία” – Ο διευθυντής και ο βερεσές
Στα σχολεία της χώρας επικρατεί ένα απερίγραπτο αλαμούμ, με “όλους εναντίον όλων”, καθώς έχει στεγνώσει η ρευστότητα και είναι αδύνατη η προμήθεια έστω και των πιο στοιχειωδών αναλώσιμων. Να που η συζήτηση για την επάρκεια στο “χαρτί τουαλέτας” επανήλθε με απρόοπτο τρόπο στη ζωή μας.
Γονείς βάλουν κατά διευθυντών, διευθυντές κατά δημάρχων, δήμαρχοι κατά κυβέρνησης, για την οικονομική ασφυξία στη σχολική καθημερινότητα.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής για το κλίμα που επικρατεί, αλλά και τον καταμερισμό ευθυνών, εκ μέρους των εκπαιδευτικών.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα σχολεία βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και αδυναμίας λειτουργίας ακόμα και για τα στοιχειώδη ζητήματα καθημερινότητας. Στις 30 Ιούνη οι Διευθυντές /ντριες ήταν υποχρεωμένοι /ες να επιστρέψουν όσα χρήματα είχαν στα ταμεία τους στους Δήμους στους οποίους σύμφωνα με το νέο νόμο περνάει η αποκλειστική διαχείριση των χρημάτων. Σχεδόν όλα τα σχολεία (και πολύ σωστά) αξιοποίησαν τα χρήματα αυτά για να αγοράσουν αναλώσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, διαβλέποντας αυτό που συμβαίνει σήμερα. Ωστόσο, τα αναλώσιμα αυτά εξαντλούνται και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κανένα χρηματικό ποσό σε πολλά σχολεία!
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στους Δήμους κάτω των 100 σχολικών μονάδων όπου καταργήθηκαν με νόμο του 2023 οι σχολικές επιτροπές (όπως είναι οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής), καθώς τα σχολεία σε κάποιους Δήμους (όπως στην Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τις Ερυθρές και τα Μέγαρα) δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ εδώ και μήνες! Επίσης, δεν έχει δοθεί ακόμα και το 500αρικο -1000αρικο για πάνω από 10 αίθουσες και 4000 για τα Εργαστηριακά Κέντρα, που υποτίθεται θα έχει ανά χείρας ο κάθε Διευθυντής/Διευθύντρια για την κάλυψη άμεσων αναγκών.
Η ασάφεια στο νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των σχολείων από τους Δήμους προκαλεί μεγάλη ανησυχία! Ήδη Δήμοι δηλώνουν ότι για φέτος (2024) έχουν εξαντλήσει το όριο που επιτρέπει ο νόμος για την πραγματοποίηση διαγωνισμών για προμήθεια υλικών-αναλώσιμων κ.ά.
Αντίστοιχα, υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα Διευθυντών και Υποδιευθυντών που έχουν βάλει χρήματα από την τσέπη τους, με την προσδοκία κάποια στιγμή να τα πάρουν πίσω (και αν…). Ή να ψωνίζουν, με οδηγία των Δήμων, … βερεσέ… με το τεφτέρι! Εδώ εμφανίζεται και ένα σημαντικό πρόβλημα: Καθώς πρόκειται να υπογραφούν συμβάσεις προμήθειας των αναλώσιμων των σχολείων με ένα συγκεκριμένο προμηθευτή, ενδέχεται η τελική σύμβαση να αφορά σε άλλο προμηθευτή από αυτόν που προς το παρόν στέλνει υλικά στα σχολεία, με πίστωση! Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο τέλος ενδέχεται τον… λογαριασμό να τον πληρώσουν οι Διευθυντές /τριες από την τσέπη τους!!
Σε σχολικές μονάδες διευθυντές και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι δεν έχουν χρήματα ούτε για καθαριστικά! Τελείωσε το χαρτί, οι κιμωλίες, οι μαρκαδόροι… ακόμα και το χαρτί τουαλέτας! Δεν υπάρχουν παρουσιολόγια, βιβλία φοίτησης, φάκελοι κλπ. Τι θα γίνει με τους απλήρωτους λογαριασμούς; Τι θα γίνει με την προμήθεια του πετρελαίου; Πώς θα γίνονται οι απαραίτητες επισκευές; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα περιμένουν απάντηση.
Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών ήρθε να προστεθεί στη διαχρονική υποχρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και στην σταθερή προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων για μετάκληση του βάρους στους ίδιους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που ισχύει και πριν από την κατάργησή τους. Το γεγονός ότι δεν φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, να διαμορφώσουν ένα σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης των σχολείων δεν είναι αστοχία.
Είναι επιλογή για εξαναγκάσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν να ψάχνουν χορηγούς και πόρους. Εκεί οδηγεί λοιπόν η κυβέρνηση τα σχολεία… Στην ιδιωτικοοικονομική τους λειτουργία και τελικά στην κατηγοριοποίησή τους ( πχ σε σχολεία που βρίσκουν πόρους και σε σχολεία που δεν βρίσκουν). Όχι τυχαία, με το άρθρο 98 του νόμου 4823/2021 η κυβέρνηση της ΝΔ προέβλεψε τη δυνατότητα άντλησης εσόδων από χορηγούς, γυρνώντας την εκπαίδευσης δεκαετίες πίσω, στα χρόνια των “ευεργετών”, που συντηρούσαν τα σχολεία… Όχι τυχαία, επίσης, η εύρεση χορηγών αποτελεί δείκτη για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
Το βερεσε μας μάρανε; Αφού όλοι γνωρίζουν πως δεν βάζουν στα σχολεία χαρτί τουαλέτας ποτέ !!! στις τουαλέτες των μαθητών για να μην τα ρίχνουν μέσα στις λεκάνες και βουλώνουν. Σε όποιο δημόσιο σχολείο και να πάτε να δείτε, σε όλες τις βαθμίδες πουθενά δεν θα βρείτε χαρτί υγείας στις τουαλέτες των μαθητών. Και όχι επειδή δεν έχουν χρήματα για να παραγγείλουν!!!
εδω και ποσα χρονια κ Ελενη δεν υπαρχει χαρτι απο τις μερες που μπορει και εμειςνα πηγαιναμε σχολειο αμα σε επιανε κοψιμο η θα ησουν οργανωμενος και θα ειχες απο το σπιτι σου υγρα μαντιλακια κ κανα χαρτομαντιλο η θα πηγαιναμε σπιτι μας . Οσον αφορα την υγιεινή ουδεν σχολιο ολα παρατημενα μες στη βρωμα . Το σχολειο δεν επρεπε να μπαινει σε κανενα διαγωνισμο το ιδιο το κρατος επρεπε να τα ειχε αναλαβει και να εφοδιαζει ολα τα δημοσια σχολεια σε ολη την Ελλαδα