Χαϊδάρι, κάνε το όπως ο Άλιμος και τα Βριλήσσια. Μπορείς!
γράφει η Ελισάβετ Μπούρα
Πολλοί Δήμοι στην Αττική και σε όλη τη χώρα –πχ Άλιμος, Βριλήσσια, Σπάρτη, Λουτράκι, Τρίκαλα, Κοζάνη- έχουν προχωρήσει στην διαχείριση απορριμμάτων, πολύ πέρα από τον μπλε κάδο και τον κώδωνα για γυαλί-μπουκάλια. Αντίθετα στο Χαϊδάρι ο κάδος εξακολουθεί “να στέκει στο θρόνο του”, όπως ο “βασιλέας κάδος” της φωτογραφίας.
Ο Δήμος Αλίμου λέει με καλή διάθεση στους δημότες του: «Όταν λέω πράσινο, να βγεις και να ανακυκλώσεις». Ο Δήμος Βριλησσίων σημειώνει: «Συνεχίζουμε με την ίδια ένταση να διαχωρίζουμε κατάλληλα τα ανακυκλώσιμα και οργανικά οικιακά απορρίμματά μας και να τα οδηγούμε μόνο στον μπλε κάδο ανακύκλωσης και στον καφέ κομποστοποίησης». Ο ίδιος Δήμος δήλωσε 170.000 € κέρδος (μείωση εξόδων από τη χωματερή) μόνο από το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής!
Για την Ευρώπη στόχος είναι η “Κυκλική Οικονομία”. Ανακυκλώνω σημαίνει μόνο ότι βλέπω τα πράγματα σαν μελλοντικά σκουπίδια και όχι σαν μια ευκαιρία για να δημιουργήσω αξία. Ωστόσο θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πάντα γύρω μας σαν μια ευκαιρία για τη δημιουργία αξίας, όχι στο τέλος του κύκλου της ζωής τους αλλά σε κάθε φάση της χρήσης του κάθε προϊόντος.
Σε ένα κόσμο που σύντομα ο πληθυσμός του θα φτάσει τα 10 δισ. το σημερινό παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο δεν θα αντέξει για πολύ.
Η διαλογή στην πηγή και επαναχρησιμοποίηση μέσω των τεσσάρων κάδων διαλογής υλικών, πώς υλοποιείται; Για κάθε κτίριο υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι και όχι ένας μπλε κάδος πεταμένος όπου να΄ναι, δίπλα σε ένα ή δύο βρώμικους και καταταλαιπωρημένους κάδους σύμμεικτων -δυστυχώς αυτή είναι η σημερινή αλήθεια για τη χωροθέτηση των κάδων στη πόλη μας–τοποθετημένοι χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η νομοθεσία για κοινόχρηστους χώρους – εμπόδια. Αλλά είναι αναγκαίες και μετρήσεις στις γειτονιές, ώστε να τοποθετούνται κάδοι εκεί όπου παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος αποβλήτων.
Αυτή είναι η αλήθεια που θα ‘πρεπε να έχει ήδη εφαρμοσθεί για να έχουμε μέλλον και ποιότητα ζωής εμείς οι Χαϊδαριώτες-ισσες: Χωριστά το χαρτί – Χωριστά τα μέταλλα – Χωριστά τα πλαστικά – Χωριστά το γυαλί.
“Πράσινα Σημεία”
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναβαθμίζεται και οι Δήμοι από ‘‘συλλέκτες’’ μετατρέπονται σε ‘‘διαχειριστές’’. Τους δίνεται πλέον η δυνατότητα μέσω των Πράσινων Σημείων, ένας θεσμός που για πρώτη φορά εισάγεται από την Πολιτεία, να συλλέγουν, να δεματοποιούν, να δημοπρατούν και να διαθέτουν στην αγορά τα ανακυκλώσιμα υλικά, που οι πολίτες προσκομίζουν στους χώρους αυτούς. Το ίδιο θα γίνεται και με τα ανακυκλώσιμα – ογκώδη αντικείμενα αντί τυχαία απόρριψη δίπλα στους κάδους, ενέργεια που απαγορεύεται βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις. Έτσι τα κάθε είδους απορρίμματα θα διαχωρισθούν από τους υπαλλήλους και θα περισυλλεχθούν από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης, εύκολα και γρήγορα.
Οργανικά απόβλητα
Είναι ήδη υποχρεωτική για κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και χώρους εστίασης η υποχρεωτική συνεργασία – σύμβαση με ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Δηλαδή οι δήμοι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να συλλέγουν τα βιοαπόβλητα ή βιοαποδομήσιμα* και τα μαγειρικά λίπη. Είναι δυνατή και η προώθηση κάδων βιοαποβλήτων σε κατοικίες και πολυκατοικίες ή η διάθεση καφέ βιοδιασπώμενης σακούλας με συλλογή πόρτα – πόρτα.
Τέλος λοιπόν αυτά που ξέραμε. Όλα είναι διαφορετικά! Ωφελείται η τσέπη μας, το περιβάλλον, η αισθητική, αλλά και η αποφυγή εντάσεων στις γειτονιές.
Με τον Ν. 4496/2017 και μέσω της μείωσης του κόστους διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών θα μπορούν να δοθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντισταθμιστικά οφέλη στους δημότες της. Επιπλέον, οι Δήμοι σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα πιλοτικά να εφαρμόζουν το «πληρώνω όσο πετάω». Τέλος, θεσπίζονται μέτρα επιβράβευσης των Δήμων εκείνων που επιτυγχάνουν αύξηση των ποσοτήτων ανακύκλωσης, αλλά και κυρώσεις γι΄ αυτούς που δεν παρουσιάζουν πρόοδο. Δηλαδή, εάν δεν προχωρήσουμε στη διαλογή στη πηγή, ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση, Xαϊδαριώτη-ισσα θα δεις στα Δημοτικά Τέλη, τα οποία να σημειώσουμε είναι από τα υψηλότερα. Ενδεικτικά πληρώσαμε συνολικά για κάδους 82.181,78 € από το 2015 **.
Λοιπόν Δήμε, γιατί δεν προχωρείς στο μέλλον; Γιατί μένεις πίσω; Δεν αξίζουμε εμείς οι κάτοικοι ποιότητα ζωής, καθαριότητα, μια πόλη απαλλαγμένη από τα εμπόδια και τους βρώμικους κάδους, την παράνομη συσσώρευση γύρω από τους κάδους χωρίς έλεγχο και επιβολή προστίμων, όπως έχει υποχρέωση ρητή, δέσμια αρμοδιότητα, ο δήμος μας; Ως πότε θα μπορούμε να πληρώνουμε -ή θα έχουμε τη διάθεση- για υπηρεσίες που δεν μας προσφέρονται; Πού είναι η ανταποδοτικότητα; Κάθε τρεις και λίγο πρόβλημα στον ΧΥΤΑ, απεργία, έλλειψη απορριμματοφόρων, απουσία πλυντηρίου κάδων για χρόνια, συνεχής μείωση προσωπικού ή μείωσης προσλήψεων, αδυναμία συντήρησης ή προμήθειας εξοπλισμού, αδυναμία χορήγησης ΜΑΠ στους εργαζόμενους, μη τήρηση υγειονομικών συνθηκών και όρων για τους εργαζόμενους στη καθαριότητα με κίνδυνο υγείας και για τις οικογένειες τους, ευνοιοκοκρατική χωροθέτηση κάδων και άλλα πολλά.
*Βιοαποδομήσιμα απόβλητα είναι τα πράσινα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα υπολείμματα τροφών και τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά. Ανήκουν στα αστικά στερεά απόβλητα, ωστόσο η ιδιαιτερότητά τους καθιστά απαραίτητη την ξεχωριστή διαχείριση και αξιοποίησή τους.
……………………………………
http://www.vrilissia.gr/contact/mayorpressrelease/2640-2018-06-18-10-47-25
https://www.cnn.gr/focus/story/63121/kykliki-oikonomia-to-oikonomiko-montelo-toy-mellontos/
………………..
* Ελισάβετ Μπούρα:για κάδους πληρώσαμε:
1.https://diavgeia.gov.gr/doc/7ΕΖΧΩΗ3-1ΑΚ?inline=true, 13.173,30
2.https://diavgeia.gov.gr/doc/77ΝΔΩΗ3-Λ6Κ?inline=true, 29.606,24
3.https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΝΘΨΩΗ3-ΧΘ4?inline=true, 39.402,24
Ελισάβετ Μπούρα
Πολύ σωστό Άρθρο !