ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

"Όαση εξυπηρέτησης επιχειρηματιών ο Δήμος". Ο Ηλίας Περιμένης αναλύει την πολιτική κατάσταση στο Χαϊδάρι


“Το να γίνει ένας αιρετός ανακόλουθος στα πιστεύω του, είναι η αρχή μιας κατρακύλας, που σαν συνέπεια έχει τη σημερινή πολιτική τραγωδία που βιώνουμε ως κοινωνία


Αποκλειστική συνέντευξη στο “Χαϊδάρι Σήμερα” παραχωρεί ο ανεξάρτητος -πλέον- δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Περιμένης, ο οποίος αποχώρησε από την παράταξη “Καλύτερο Χαϊδάρι” του Δημήτρη Μαραβέλια, με αιτία την εκχώρηση από τον Δήμο κοινωνικών δομών όπως οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το Πνευματικό Κέντρο και το Κολυμβητήριο.
 
Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαπαναγιώτου

Ο γιατρός Η. Περιμένης περιγράφει την αντιπρότασή του στο θέμα της ανάθεσης των κοινωνικών δομών του Δήμου σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Ακόμη, Απαντάει σε εκείνους που ισχυρίζονται πως έφυγε γιατί δεν έγινε αντιδήμαρχος και μιλάει για την οργανωτική υστέρηση της δημοτικής αρχής. Τέλος σχολιάζει τις παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ρόλο που έχουν παίξει έως σήμερα.

 

– Κύριε Περιμένη ως βασική αιτία της πρόσφατης ανεξαρτητοποίησής σας επικαλείσθε τη διαφωνία σας στην ανάθεση των κοινωνικών δομών του Δήμου σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Ποια είναι η δική σας αντιπρόταση;

Αυτό που άμεσα είχα προτείνει, από την πρώτη κιόλας στιγμή που έγινε συζήτηση για ανάθεση των κοινωνικών δομών του Δήμου σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή έμμεση ιδιωτικοποίηση χωρίς καμία κατοχύρωση από πλευράς Δήμου, ήταν να αναλάβω αμισθί μέσα από το ρόλο του Εντεταλμένου Συμβούλου τον τομέα πολιτισμού και αθλητισμού, διαχειριζόμενος τις υπάρχουσες, εκείνη την στιγμή, συμβάσεις και έχοντας την συνδρομή πέντε συγκεκριμένων υπαλλήλων από το δυναμικό του Δήμου. Στήριξα την πρώτη μου αυτή πρόταση κυρίως στη γνωστή σε εμένα εργατικότητα και εμπειρία των συγκεκριμένων υπαλλήλων, παράλληλα με την εικόνα που είχα αποκομίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή από την διαδρομή μου στις θέσεις διοίκησης, που είχα αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό φάνηκε υπερσυγκεντρωτικό για κάποιους και ελαφρά την καρδία με κατηγόρησαν ως εγωπαθή, μη λαμβάνοντας υπόψη την ουσία της πρότασής μου. Ψυχιατρικά εξετάζοντας το θέμα και λαμβάνοντας υπόψη τα συμπλέγματα προβολής που αντιμετωπίζουν κάποιοι εντός του συγκεκριμένου συνδυασμού, δεν έδωσα συνέχεια στη συγκεκριμένη πρόταση. Αλλά δε σταμάτησα εκεί. Τις επόμενες ημέρες, λίγο πριν το επίμαχο Δημοτικό Συμβούλιο – παρωδία, επανήλθα αντιπροτείνοντας στο μόρφωμα των ΚΟΙΝΣΕΠ την άμεση εμπλοκή των Εθνικοτοπικών Συλλόγων, δίνοντας ουσιαστικά λύση και στο πρόβλημα στέγασης και στήριξης των Συλλόγων, διατηρώντας πάντα στο ακέραιο τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών δομών του Δήμου. Επιπροσθέτως, μέσα από αυτή την ενέργεια δινόταν η ευκαιρία αφενός μεν να διανθιστούν οι υπάρχουσες δημοτικές υπηρεσίες και οι παροχές των Εθνικοτοπικών Συλλόγων, μέσα από μία συνεργασία – επιτομή για τα τοπικά δρώμενα, αφετέρου δε ο Δήμος θα μπορούσε να απεμπλακεί από ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης, που συνεπάγεται την ύπαρξη των συμβασιούχων.
Δυστυχώς όμως για τους Χαϊδαριώτες, φάνηκε στη πράξη ότι η απόφαση ήταν για άλλη μια φορά προειλημμένη, ανεξάρτητα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει ο νομοθέτης για τέτοιου είδους θέματα.
 
– Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι αποχωρήσατε λόγω της μη ανάδειξής σας σε θέση αντιδημάρχου;

Καταρχήν σε εμένα προσωπικά ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο από κανέναν. Αυτό σημαίνει ότι στο μικρόκοσμό τους μπορούνε να λένε ό,τι θέλουν και υπεύθυνοι για την αποδοχή ή μη των ειπωμένων τους είναι οι άμεσοι αποδέκτες. Από εκεί και πέρα, δοθείσης της ευκαιρίας, θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο για την πρόταση που μου έκανε να αναλάβω την αντιδημαρχία Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, που ήθελε να δημιουργήσει τότε, αλλά το να δεχτώ να αναλάβω μια θέση απλά ως διεκπεραιωτής προαποφασισμένων γεγονότων είναι αντίθετο με τα πιστεύω και τις αντιλήψεις μου.

Το να γίνει ένας αιρετός ανακόλουθος των πιστεύω του είναι η αρχή μιας κατρακύλας, που σαν τραγική συνέπεια έχει τη σημερινή πολιτική τραγωδία που βιώνουμε σαν κοινωνία.
 
– Εκτιμάτε ότι “άλλαξε ρότα” η δημοτική αρχή Μαραβέλια από την ημέρα που επανεκλέχθηκε;
Η επανεκλογή μας δυστυχώς μέσα στο γενικότερο κλίμα στοχοποίησης του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, η οποία ήταν η μόδα της στιγμής που επιβλήθηκε για να βρουν άλλοθι οι βιαστές της δημόσιας περιουσίας, έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους αβασάνιστα να ξεφορτωθούν οτιδήποτε θεωρούσαν οικονομικά περιττό και μη αποδοτικό, μην λαμβάνοντας υπόψη τον δημόσιο χαρακτήρα των ΟΤΑ.
– Σε ποιους άλλους τομείς υστερεί κατά τη γνώμη σας η σημερινή δημοτική αρχή;

Η εξαετής συνύπαρξή μου με τον κ. Μαραβέλια χαρακτηρίστηκε από ουσιαστικές διαφωνίες πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρω, μεταξύ πολλών άλλων, τις νεροτσουλήθρες και τις καφετέριες που νοικιάζει ο Δήμος, όπως στον  Προφήτη Ηλία. Η δημοτική αρχή θα μπορούσε να  διεκδικήσει και πιο άμεσα και πιο πειστικά τα απλήρωτα νοίκια. Δεν το έκανε. Γι’ αυτό το λόγο μέχρι σήμερα υπάρχει μια τεράστια οικονομική εκκρεμότητα.

Η άποψή μου είναι πως η δημοτική αρχή υστερεί στον οργανωτικό τομέα γενικά. Οι διαφωνίες μου και ουσιαστικά το ότι δεν λαμβανόταν υπόψη οι ενστάσεις μου πάνω σε πολλά θέματα, γινόταν ανεκτό από εμένα, μόνο διότι σεβόμουν στο ακέραιο τις ενδοπαραταξιακές διαδικασίες. Όταν δηλαδή διαφωνείς με κάτι αλλά η πλειοψηφία του συνδυασμού είναι σύμφωνη, τότε οφείλεις είτε να δεχτείς τις συγκεκριμένες προτάσεις είτε να αποχωρήσεις από το χώρο που βρίσκεσαι, σεβόμενος απόλυτα αυτούς που σε στηρίξανε. Επέλεξα το δεύτερο, δηλώνοντας την ανεξαρτησία μου ως δημοτικός σύμβουλος.

 
– Τι σας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η ενασχόλησή σας με τα κοινά και τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει από τη συμμετοχή σας στο συνδυασμό “Καλύτερο Χαϊδάρι”;
Η μέχρι τα τώρα πορεία μου με έχει προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό σχετικά με το υπάρχον πολιτικό – κομματικό σύστημα. Μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ ενεργά με τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης μου και να γνωρίσω μια διαφορετική εκδοχή στη καθημερινότητα αυτής, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα διοίκησης.
Από εκεί και πέρα, η εμπειρία μου ως μέλος του συνδυασμού με δίδαξε καταρχήν ότι το όνομα του εκάστοτε συνδυασμού δύναται να μην έχει καμία σχέση με την ουσία του. Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι ότι πλέον γνωρίζω με ακρίβεια τι είδους συμπεριφορές πρέπει να αποφύγω και τι ακριβώς δεν πρέπει να κάνω όταν αναλαμβάνω ως πολιτικός προϊστάμενος τη διοίκηση των εκάστοτε δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Ζούμε σε μία εποχή τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ο Δήμος Χαϊδαρίου πόσο κοντά είναι στο δημότη;
– Ο Δήμος Χαϊδαρίου είναι τόσο κοντά στον δημότη, με την ευρύτερη έννοια αυτού, όσο είναι υποχρεωμένος από την νομοθεσία να το κάνει. Αυτά όλα αλλάζουν όταν ο δημότης είναι επιχειρηματίας και έχει οικονομικές συναλλαγές με το Δήμο. Ειδικά δε όταν αυτός ο δημότης είναι κοντά στον στενό δημαρχιακό κύκλο, τότε ο Δήμος μας -όπως και πολλοί άλλοι δήμοι- μεταμορφώνονται σε όαση εξυπηρέτησης και ενδιαφέροντος του επιχειρηματία.
– Πιστεύετε ότι στο άμεσο μέλλον θα “σκάσουν” και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις στην παράταξη Μαραβέλια;
Ο καθείς εφ΄ ω ετάχθη. Ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν και ό,τι τους επιβάλει η συνείδησή τους. Δεν θα κάνω τον καθοδηγητή κανενός, ειδικά εφόσον, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν με απασχολεί καθόλου η πρόθεσή τους.
– Ποιες είναι οι επόμενες πολιτικές σας βλέψεις;

Είναι εξαιρετικά πρόωρο μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο αστάθειας να κάνω οποιαδήποτε σχέδια. Το πεδίο της μελλοντολογίας και της άκρατης υποσχεσιολογίας το προσφέρω απλόχερα στους επίδοξους σωτήρες.

– Οι τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας -κατά τη γνώμη σας- πόσο σωστά παίζουν τον ελεγκτικό τους ρόλο;
Δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί στην μέχρι τώρα πορεία μου σχεδόν ποτέ δεν αντιλήφθηκα να διαδραματίζουν τέτοιο ρόλο, εξαιρώντας τις αγωνιώδεις και συνήθως άκαρπες προσπάθειες συγκεκριμένων συμβούλων να αναδείξουν συγκεκριμένα θέματα.
– Υπάρχει προοπτική σε αυτές για κοινή συνεργασία και κάθοδο;
Προοπτικές υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Από πλευράς μου διάθεση υπάρχει άφθονη, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνδυασμός που να καλύπτει τα θέλω και τις ανησυχίες μου.
– Κατά καιρούς οι διάφοροι “φερέλπιδες” που εμφανίζονται ως διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στις επερχόμενες εκλογές πόσο ικανοί είναι να διαχειριστούν το Δήμο; Τους θεωρείτε ικανούς να τερματίσουν πρώτοι στην τελική ευθεία;
Για να είσαι ικανός να κάνεις κάτι πρέπει τουλάχιστον να το δηλώνεις και να εμφανίζεσαι ως τέτοιος. Όταν ανακοινώσουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, πέρα από τη καφετέρια όπου συχνάζουν, τότε θα τους κρίνω.
– Κλείνοντας τη συζήτησή μας θα θέλαμε να μας πείτε από έναν χαρακτηρισμό για τους τρεις αρχηγούς των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Δεν αρέσκομαι στους χαρακτηρισμούς και για αυτό θα προσπαθήσω να είμαι λακωνικά περιγραφικός.
Δήμ. Τσατσαμπάς. Απαξιωμένος εκ των έσω. Δυστυχώς γι’ αυτόν έχει παρέλθει η ψεύτικα χρυσή εποχή του Πα.Σο.Κ
Μιχάλης Σελέκος. Εγκλωβισμένος μέσα στις πολιτικές απόψεις του κομματικού του χώρου. Εκεί όλα μοιάζουν περίεργα στάσιμα.
Κώστας Ασπρογέρακας. Ανεκμετάλλευτη, από το Δημοτικό Συμβούλιο, εμπειρία και μαχητικότητα.
Σαν επίλογο, θέλω να εκφράσω ένα προβληματισμό μου: Υπάρχει πραγματικά πλέον έστω και ένας Χαΐδαριώτης που να πιστεύει ότι ο Δήμος μας αντέχει να έχει υποψήφιους του κομματικού σωλήνα;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button