ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Αντιπλημμυρική μελέτη στην Κάτω Αφαία, για να μην τους ξαναπαρασύρει το ρέμα

Ένα έργο που από χρόνια έπρεπε να έχει γίνει αποτελεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της Κάτω Αφαίας – Σκαραμαγκά. Όπως φαίνεται έχει φτάσει σε ώριμο στάδιο μετά την μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος και αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής. 


Αντιπλημμυρική μελέτη στην Κάτω Αφαία, για να μην τους ξαναπαρασύρει το ρέμα 1
Λίγες ώρες μετά τη νεροποντή. Από το σημείο αυτό εισβάλει ο χείμαρρος στην οδό Πούλιας, στην Κάτω Αφαία. 

Η μελέτη παραδόθηκε από τον δήμαχο Μιχάλη Σελέκο στον αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Τζόκα σε συνάντησή τους (24 Ιανουαρίου) και ο τελευταίος υποσχέθηκε πως στόχος της Περιφέρειας είναι να δοθεί προτεραιότητα στην ένταξή του, μέσω της πρώτης αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος.

Η αντιπλημμυρική μελέτη της Κάτω Αφαίας αντιμετωπίζει το γεγονός ότι στην περιοχή είναι απειλητική κάθε μεγάλη βροχόπτωση, λόγω του ορμητικού χειμάρρου που αποστραγγίζει τη βόρεια πλαγιά του όρους Αιγάλεω και εκβάλλει στον οικισμό παρασύροντας μαζί του όγκους φερτών υλικών.

Αντιπλημμυρική μελέτη στην Κάτω Αφαία, για να μην τους ξαναπαρασύρει το ρέμα 3
Σκαραμαγκάς, οδός Κοιμήσεως Θεοτόκου. Άλυτο πρόβλημα οι πλημμύρες, καταστρέφουν επιχειρήσεις.  Η ψηλή μάντρα του Ναυπηγείου φράζει το δρόμο του νερού προς τη θάλασσα,
ενώ το αποχετευτικό είναι ανεπαρκές.

Στο πρόσφατο παρελθόν η δράση του χειμάρρου αυτού προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Πιο χαρακτηριστική αυτή του Φεβρουαρίου 2013, που κατά τη διάρκεια νεροποντής κατέβασε από το βουνό τεράστιους όγκους μπάζων και ξήλωσε κυριολεκτικά την οδό Πούλιας, η οποία αποκαταστάθηκε μετά από αρκετούς μήνες. Είναι θαύμα που τότε δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές. Μικρότερης έκτασης ζημιές έγιναν στις 22 Οκτωβρίου 2015, οπότε ο Δήμος μας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Νίκος Αρώνης είδε την επιχείρησή του,
που εδρεύει στον Σκαραμαγκά, να
καταστρέφεται δυο φορές από τον χείμαρρο. 

Καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα των πλημμυρών και χαμηλότερα, στην βιομηχανική ζώνη Σκαραμαγκά, που επίσης στερείται δικτύου ομβρίων, ενώ παράλληλα ο μαντρότοιχος των Ναυπηγείων αποτελεί φραγμό της φυσικής απορροής προς τη θάλασσα. Χαρακτηριστικά, στην οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου και τους κάθετους σε αυτήν δρόμους το νερό, σε περίπτωση ισχυρής βροχής, πλησιάζει τα 2 μέτρα! Αυτή είναι η αιτία που επιχειρήσεις στην περιοχή πλημμυρίζουν και κάποιοι επιχειρηματίες έχουν πάθει ανεπανόρθωτη καταστροφή. 

Η μελέτη της Κάτω Αφαίας  (εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο της κ. Λήδας Φωτοπούλου), αναφέρει ότι στην δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων συντελούν ο εγκλωβισμός της περιοχής από την Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και ιδιαίτερα ο φραγμός του φυσικού δικτύου απορροής προς ρέμα Αγίου Αντωνίου της Αφαίας, που διέρχεται από την αντίπερα πλευρά της Ε.Ο.  Έτσι είναι αναγκαία η δημιουργία υποδομής δικτύου ομβρίων, που θα οδηγούν την επιφανειακή απορροή της Κάτω Αφαίας και του Σκαραμαγκά μέχρι την εκβολή του ρέματος Αγίου Αντωνίου στη θάλασσα.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5,5 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση του δημάρχου με τον αντιπεριφερειάρχη που προαναφέρθηκε έγινε συζήτηση και για την ολοκλήρωση της μελέτης με τίτλο “Κατασκευή κεντρικού αγωγού και εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή Αφαίας – Σκαραμαγκά”, η οποία θα παραδοθεί σε διάστημα λίγων ημερών προκειμένου να ενταχθεί στο Τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Το κόστος του δικτύου αποχέτευσης υπολογίζεται στα 4,1 εκ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ


– Τους παράσυρε το ρέμα. Οδοιπορικό σε Αφαία και Σκαραμαγκά

– “Καταστράφηκα”. Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη μιας μοναδικής ελληνικής βιομηχανίας, με έδρα τον Σκαραμαγκά

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button