ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑ

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” και ο Μιχάλης Σελέκος

Ο Μιχάλης Σελέκος δείχνει συχνά τη διάθεση να επιτίθεται στο “Χαϊδάρι σήμερα”, όχι απαντώντας στο περιεχόμενο των δημοσιευμάτων μας, όπως έχει κάθε δικαίωμα, αλλά προσπαθώντας με υπονοούμενα να πλήξει την ηθική υπόσταση της εφημερίδας, ώστε -εξ αντανακλάσεως- να αποδυναμωθεί η κριτική που τον ενοχλεί.Χτες το βράδυ, λοιπόν, έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του Μ. Σελέκου και του Β. Ντηνιακού για ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δεύτερος σχετικά με το Στρατόπεδο:

Μ.Σ: “Το Στρατόπεδο είναι χαρακτηρισμένο εδώ
και 20 χρόνια ως χώρος ιστορικής μνήμης.
Το λέω για να το ακούσει ο κ. Ντηνιακός. Αυτό αφήστε το να
παίζει σε εφημερίδες έναντι αδράς
αμοιβής.”
Β.Ν.: “Λέγοντας
παίζονται έναντι αδράς αμοιβής, εννοείτε
κάτι; Γιατί μπορεί
και εγώ να πω διάφορα και να περιφέρονται. Αναφέρεστε σε πράγματα τα οποία μπορεί όντως να
έχουν συκοφαντικές διαστάσεις…”
Μ.Σ.: “Εγώ είπα
έναντι αδράς αμοιβής, γιατί δυστυχώς για να μπει κάποιος σε μία
δημοτική εφημερίδα, πρέπει να δώσει
μια αμοιβή προκειμένου να δημοσιευτεί
κάποιο άρθρο. Όχι σε όλες, σε κάποιες
εφημερίδες. Για να μη πω σε όλες.”

Β.Ν.: “Στα δελτία Τύπου θα έπρεπε να το ξέρετε
πως δεν υπάρχει καμία αμοιβή. Άλλοι τα
παίζουν και άλλοι όχι.”
Μ.Σ.: “Μάλλον δεν ενημερώνεστε
και δεν διαβάζετε την απάντηση που μας
έστειλε εφημερίδα, για τα δελτία Τύπου. Ξέρουμε περισσότερα από όσα νομίζετε ότι ξέρουμε. Τέτοιες συναλλαγές δεν κάνουμε…”
Η εφημερίδα που εννοεί ο δήμαρχος ότι έθεσε στη δημοτική αρχή το θέμα της στήριξης των τοπικών εφημερίδων είναι το “Χαϊδάρι Σήμερα” και απορούμε γιατί δεν ανέφερε ούτε το όνομά μας ούτε το ακριβές περιεχόμενο των σχετικών τοποθέτησεών μας. 
Παρουσιάζουμε τις συνομιλίες μας με τη δημοτική αρχή για το θέμα αυτό.
Να τι γράψαμε στις 22 Ιουνίου 2015, απευθυνόμενοι με mail στην υπεύθυνη Τύπου του Δήμου, κ. Αργύρη, η οποία μάς είχε στείλει υλικό προβολής του καλοκαιρινού camp του Δήμου:

 

Κυρία Αργύρη σκεφτήκαμε πολύ αν θα έπρεπε να δημοσιεύσουμε σχετικά με τα camp. Προτιμήσαμε να μην το κάνουμε, στη λογική ότι κάποια από αυτά τα θέματα θα έπρεπε να είναι αντικείμενο προβολής με έξοδα του Δήμου και όχι -πάντα- δικά μας. Κάποιοι εργάζονται εκεί (στο camp), κάποιοι εισπράττουν πολιτικά οφέλη, οι εφημερίδες όμως, όπως φαίνεται, είναι μόνο για τη "φασίνα" -εθελοντικά πάντα και στο πλαίσιο των καθηκόντων τους για ενημέρωση. Όμως, αν οι αναγνώστες έχουν δωρεάν ενημέρωση και οι προβαλλόμενοι δωρεάν δημοσιότητα, τότε τι μένει για μας; Εργασία χωρίς αντίκρισμα, είναι η απάντηση. 

Δεν μπήκαν στον κόπο να μάς απαντήσουν από το Δημαρχείο. Ωστόσο, αν αυτή την επικοινωνία εννοούσε εχτές ο δήμαρχος, είναι τόσο δύσκολο ξεχωρίσει τι σημαίνει “προβολή” και τι σημαίνει “δελτίο Τύπου”; Μα το “Χ.Σ.” είναι πάντα εδώ και δημοσιεύει όχι μόνο τα Δ.Τ. που στέλνει ο Δήμος, αλλά και πάρα πολλές ειδήσεις του που δεν μάς στέλνει καν, ενώ η επαφή τού δημοσιογράφου μας Γ. Παπαπαναγιώτου με τον ίδιο τον Μ. Σελέκο για να δημοσιεύουμε τη γνώμη του για αμέτρητα θέματα είναι σχεδόν καθημερινή και αυτό είναι αντιληπτό από τον καθένα. Μπορεί η δημοτική αρχή και οποιοσδήποτε στο Χαϊδάρι να πει ότι δεν του δημοσιεύσαμε κάποιο δελτίο Τύπου;

Πολλοί από τους αναγνώστες του παρόντος δημοσιεύματος, διαβάζοντας το πιο πάνω mail που στείλαμε στον δήμαρχο, ξέρουν ότι ανάλογο μήνυμα απευθύναμε και σε αρκετούς από τους ίδιους, όταν μάς ζητούσαν τη δημοσίευση ενός κειμένου τους, προτείνοντας μια ετήσια συνδρομή των 15 ευρώ, χωρίς να είναι δεσμευτικό αυτό για τη δημοσίευση. Η λογική είναι απλή: Μια επαγγελματική εφημερίδα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς έσοδα, γιατί έχει έξοδα. Στηρίζεται στη διαφήμιση, υπηρεσία που παρέχει στις επιχειρήσεις. Το Χ.Σ. εξακολουθεί παρά την κρίση να είναι οικονομικά ανεξάρτητο, αλλά η πτώση του τζίρου της αγοράς επιβάλλει να επιδιώκουμε και την τελευταία απλή ετήσια συνδρομή αναγνώστη -πόσω μάλλον πολιτικού προσώπου- για να μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο την δουλειά μας. Παραθέτουμε λοιπόν και κάποια ακόμη mail που στείλαμε σε άλλους φορείς της πόλης, απολύτως ενδεικτικά της προσπάθειάς μας να έχουμε την οικονομική στήριξη όλων όσων θέλουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας, με μια ετήσια συνδρομή (αν επιθυμούν να την πληρώσουν):

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ. Κυρία Δημητρίου,

Ευχαριστούμε για την αποστολή των ενημερωτικών δελτίων σας, στα οποία προσπαθούμε πάντα να ανταποκρινόμαστε. Θα εκτιμούσαμε πολύ την πρωτοβουλία σας να γίνετε συνδρομητές στην εφημερίδα μας, είτε το διοικητικό σας συμβούλιο είτε ο Σύλλογός σας.

ΚΔΣΕΟ ΕΔΡΑ
Ευχαριστούμε για την αποστολή των ενημερωτικών δελτίων σας, από τα περιεχόμενα των οποίων  αξιοποιούμε υλικό. Παρακαλούμε να εξετάσετε την συνδρομή στην εφημερίδα μας, σαν ελάχιστη συμβολή στην δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες επικοινωνίας σας στην πόλη μας.

Αν μια εφημερίδα οφείλει να είναι εθελοντική προσφορά στην κοινωνία, σύμφωνα με τη λογική του κ. Σελέκου περί “συναλλαγών”, γιατί άραγε να μην ισχύει το ίδιο και για δημάρχους, αντιδημάρχους κοκ.; Γιατί όμως να μιλάει με υπονοούμενα ο δήμαρχος και να δημιουργεί τέτοια θολούρα; Εμείς πολύ πρόσφατα με τον πιο επίσημο και διαφανή τρόπο δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας τη γνώμη μας για τον τρόπο που μπορεί ο Δήμος να στηρίξει ΟΛΕΣ τις τοπικές εφημερίδες. Στο άρθρο μας “Τα φυλλάδια του Δήμου και οι εφημερίδες της πόλης” γράψαμε: “Ο Δήμος -και όχι μόνο αυτός- πάντα θέλει τις εφημερίδες “απίκο” για να δημοσιεύουν τα δελτία Τύπου και τις εκδηλώσεις του και μερικές φορές μάλιστα γίνονται και γκρίνιες, αν κάτι ξεφύγει, λες και είμαστε υπάλληλοι κανενός. Όμως τα λεφτά για την αιμοδοσία πάνε… στα φυλλάδια. Φυσικά, από τις εφημερίδες της πόλης και τις ιστοσελίδες τους θα το έβλεπε πολύ περισσότερος κόσμος από 8.000 και με μικρότερο κόστος (σσ. 1377,60 ευρώ τα φυλλάδια, περίπου 300 – 500 ευρώ σε τρεις εφημερίδες). Με την ίδια λογική, ας τυπώνουν σε φυλλάδια και όλα τα δελτία Τύπου που μάς στέλνουν κάθε μέρα και να μην μάς υποβάλλουν σε αναγκαστική δωρεάν εργασία.”. Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την ειρωνεία στην τελευταία πρόταση;

“Κατευθυνόμενοι”;

Και άλλη φορά ο Μ. Σελέκος “φωτογράφισε” την εφημερίδα μας, πάντα με ηθικά υπονοούμενα και χωρίς ευθεία -αντρίκια- αναφορά του ονόματός μας. Για παράδειγμα, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της τοπικής εξουσίας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει με βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στο Πιτσούνι Σίτι την εφημερίδα μας σαν “κατευθυνόμενη”, γιατί δεν τού άρεσε ο τίτλος ενός δημοσιεύματος που -κατά τα άλλα- εξηγούσε μια πολιτική επιλογή του εκφράζοντας τη θέση του (Γιατί δεν πήγε ο Μ. Σελέκος στη σύσκεψη της Περιφέρειας για τη φτώχεια;)!

Μια και μιλάμε για “κατευθυνόμενα” δημοσιεύματα και για να το διασκεδάσουμε και λίγο, δίνουμε στη δημοσιότητα και μια άλλη συνομιλία μας με το Δημαρχείο, μέσω facebook αυτή τη φορά, που έγινε όταν στέλεχος του Δήμου μάς ζήτησε την άδεια να δημοσιεύσει στην σελίδα fb του Δήμου υμνητικό σχόλιό μας για τον Μιχάλη Σελέκο. Δήμος Χαϊδαρίου: “ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ , ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΑΣ – “ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΤΑΜΑΡΙ”. Απάντηση Χαϊδάρι Σήμερα: Εντάξει, μόνο μη θεωρηθεί κατευθυνόμενο (που λέει και ο δήμαρχος…). (27 Μαρτίου 2015, για το κείμενο “Ξεκίνησαν εργασίες για να γίνει πάρκο αναψυχής το παλιό νταμάρι του Άνω Δάσους“). Το αναδημοσίευσαν χωρίς να πτοηθούν από την ειρωνεία μας… Τελικά, ας πει δημόσια: ποιο κείμενο ή δελτίο Τύπου από τα εκατοντάδες που δημοσιεύσαμε για τον ίδιο και για την δημοτική του αρχή έχει πληρώσει ο δήμαρχος;

Ο Μιχάλης Σελέκος, εκδότης και ο ίδιος επί χρόνια της τοπικής πολιτικής εφημερίδας “Παρέμβαση”, γνωρίζει πολύ καλά το άχθος μιας έκδοσης, ξέρει φυσικά πολύ καλά και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα όλες οι εφημερίδες.

Γιατί όμως βάλλει εναντίον μας, χωρίς να μάς κατονομάζει και με υπονοούμενα; Τού έχει ασκηθεί από την εφημερίδα σκληρή αντιπολίτευση; Τού ρίξαμε τις ευθύνες στα μεγάλα προβλήματα, όπως οι καταστροφές από τις πλημμύρες ή η αθλιότητα των σκουπιδιών; Την απάντηση την γνωρίζουν όλοι όσοι μάς διαβάζουν: Μιλάμε πάντα με διαχρονική εστίαση στα προβλήματα, τόσο που η σημερινή δημοτική αρχή σχεδόν βγαίνει ολωσδιόλου από το κάδρο της κριτικής μας. Τι θέλει λοιπόν ο Μ. Σελέκος από εμάς; Θέλει όχι μόνο να μην ασκεί η εφημερίδα καμία κριτική για οτιδήποτε, αλλά και να μάς απαξιώσει σαν βήμα δημοσίευσης της σκληρής, συχνά, κριτικής που του ασκείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και των αναγνωστών μας, η οποία κινεί στο fb πιπεράτες και πολύ ενοχλητικές συζητήσεις και σχολιασμούς.

Πάντα τα ίδια…

Τα ίδια αντιμετωπίσαμε και στα χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τα ίδια υπονοούμενα περί της ηθικής μας υπόστασης εκτόξευε εναντίον μας και ο Δημήτρης Μαραβέλιας και τα στελέχη του. Χαρακτηριστικά, το καλοκαίρι του 2013, εν μέσω της σύλληψης του αντιδημάρχου του από την Αστυνομία και ενώ δημοσιεύαμε τεκμηριωμένα στοιχεία για τεράστια ανείσπρακτα ποσά από την δημοτική περιουσία, για τα απίστευτα παρατράγουδα του περιβόητου Μπιτς Βόλει του Δάσους, για τη μη είσπραξη εκατομμυρίων από νοικιασμένα μαγαζιά του Δήμου, τότε με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του Δήμου ο Δ. Μαραβέλιας μάς φωτογράφιζε σαν “εκβιαστές”. Γνωστή η τακτική όταν εκτίθεται μια εξουσία να βάλει κατά του Τύπου που την ξεμπροστιάζει. Εμείς πιστεύουμε ότι αν μια εφημερίδα δεν βρίσκεται στην απέναντι όχθη από την εξουσία, απαξιώνεται αμέσως στα μάτια των πολιτών.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, που δείχνει τη διάθεση του σημερινού δημάρχου απέναντι στον Τύπο και ειδικά στην εφημερίδα μας. Πριν από 3 χρόνια ο υπεύθυνος Τύπου του Δ. Μαραβέλια άσκησε εναντίον μας εξοντωτική αγωγή για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση (ζητούσε 150.000 ευρώ). Κινδυνέψαμε άμεσα να σιγήσει η φωνή μας, αλλά και να καταστραφούμε σαν οικογένεια. Τελικά αθωωθήκαμε ομόφωνα και πανηγυρικά στο ποινικό δικαστήριο, αλλά έμεινε μια βαριά πικρία: Παρόλο που έφερναν τακτικά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Ασπρογέρακας και ο Κίμωνας Φουντούλης, καταγγέλλοντας την προσπάθεια φίμωσής μας από τη διοίκηση του Δήμου, ουδέποτε ο Μ. Σελέκος έκανε μια πολιτική δήλωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας στην πόλη μας. Ούτε καν μια προσωπική δήλωση στήριξης φίλων του που βάλλονταν άδικα…

Τελικά, για κάθε εξουσία, καλή εφημερίδα είναι η μουγκή εφημερίδα. Για αριστερούς σαν τον Μ. Σελέκο, καλή εφημερίδα είναι η κομματική.

Μακρηγορήσαμε αναγκαστικά. Αν ζητάμε κάτι από τον Μ. Σελέκο, είναι να αναφέρεται στην εφημερίδα μας ονομαστικά και για τον συγκεκριμένο λόγο που τον απασχολεί. Όχι υπονοούμενα, όχι πονηριές.

Δεν διεκδικούμε το αλάθητο στις θέσεις και την κριτική μας. Κάθε απάντηση και αξιολογική κρίση στα δημοσιεύματά μας είναι, ως γνωστόν, δεκτή και δημοσιεύεται άμεσα.

ΥΓ. Ας αποκαλύψει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο Μιχάλης Σελέκος πόσες φορές πλήρωσα συνδρομή στη δική του εφημερίδα “Παρέμβαση”, όσο την εξέδιδε. Παρόλο που ανήκα σε εντελώς διαφορετικό πολιτικό χώρο, θεωρούσα πλούτο για την πόλη την εφημερίδα του, ακόμη και σαν όργανο του τοπικού ΚΚΕ.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button