ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Αραχνιάζει” και φέτος ο “κρεμαστός” βρεφονηπιακός του Άνω Δάσους

Τα καλά νέα: Άνοιξε ο Παιδικός Σταθμός της οδού 3ης Σεπτεμβρίου και φέτος φιλοξενεί τους πρώτους του μικρούς “ενοίκους” του.
Τα κακά νέα: Ο παιδικός σταθμός της οδού Βεργίνας, ο επονομαζόμενος και “κρεμαστός” βρεφονηπιακός, παραμένει κλειστός εδώ και πολλά χρόνια, ένα πανάκριβο κουφάρι κόστους 2,5 εκατ. ευρώ!
"κρεμαστός" βρεφονηπιακός
Ο “κρεμαστός” βρεφονηπιακός… Προσέξτε τις αναβαθμίδες που δημιουργούν οι τοίχοι αντιστήριξης, για να κατανοήσετε πόσο μεγάλη είναι η κλίση του οικοπέδου. “Με τόσα μπετά για να κρατήσουμε τις αυλές, θα χτίζαμε ολόκληρη πολυκατοικία”, μάς είπε κάποτε ένας από τους μαστόρους που δούλευαν στο έργο. Έτσι εξηγείται και το υπέρογκο κόστος του σταθμού, το οποίο βέβαια καθόλου δεν στεναχώρησε Δημόσιο και μελετητές. Κάτω αριστερά η οδός Βεργίνας. Με βάση τις αρχικές μελέτες, πρέπει να ανυψωθεί όσο το ύψος του γερανού, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην είσοδο του πάρκινγκ του σταθμού! Ποιος κοινός νους θα σχεδίαζε μια τέτοια πανάκριβη ανοησία, που βιάζει το φυσικό περιβάλλον ολόκληρης της περιοχής; Όμως έγινε και κάποτε πρέπει να λειτουργήσει!

 

Για την περίπτωση αυτής της σημαντικής υποδομής (έχει δυναμικότητα 80 βρεφών – παιδιών) που αραχνιάζει, έκανε αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από ερώτηση του Ηρακλή Δρούλια, ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος. Ο Σταθμός ανήκει στο ΟΑΕΔ αλλά δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει δρόμος για να μπει κανείς μέσα (!). Χαρακτηριστικά, η είσοδος βρίσκεται 3 μέτρα πάνω από το υπάρχον επίπεδο της οδού Βεργίνας…Είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων του Δάσους να λειτουργήσει, αλλά για μία ακόμα χρονιά “πέφτει στο κενό”.
Αιτία, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η αδιαλλαξία της παλιάς και της νέας διοίκησης του ΟΑΕΔ, που ζητούν να ολοκληρωθεί το έργο με δαπάνες του Δήμου, ενώ ο οργανισμός διατηρεί το  δικαίωμα να τον πάρει πίσω, ακόμη τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του!
Η είσοδος του Βρεφονηπιακού Σταθμού…

Πράγματι, με την πρώτη ανάγνωση του κειμένου, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μια εντελώς ετεροβαρή Σύμβαση, που δίνει μεν την λειτουργία του Σταθμού στον Δήμο Χαϊδαρίου, αλλά και όλα τα έξοδα ολοκλήρωσής του, χωρίς καν να είναι εξασφαλισμένο ότι θα μείνει στα χέρια του για τα 10 χρόνια που αναφέρει η η πρόταση! Αναλυτικότερα, η “Σύμβαση Χρησιδανείου” που προτείνει η Νομική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ παραχωρεί μεν χωρίς αντάλλαγμα στον Δήμο Χαϊδαρίου τη χρήση του κτηρίου για 10 χρόνια, αλλά μπορεί ο Οργανισμός να πάρει πίσω το κτήριο όποτε το επιθυμήσει, με μια απλή προειδοποίηση 3 μηνών!

Στο μεταξύ όμως ο Δήμος Χαϊδαρίου θα έχει δαπανήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (περίπου 300.000 ευρώ) για την αποπεράτωση του Σταθμού. Ο ΟΑΕΔ σαφώς δηλώνει ότι “το κτήριο παραχωρείται ως έχει, μη ευθυνόμενος για ελαττώματα του ακινήτου για τα οποία οφείλει να μεριμνήσει και να αποκαταστήσει με δαπάνες του ο χρησάμενος Δήμος Χαϊδαρίου“, ο οποίος θα βαρύνεται και με όλες τις λειτουργικές δαπάνες του Σταθμού (θέρμανση, νερό, κτλ.), όπως και με κάθε έξοδο συντήρησης. Ωστόσο, “Ο ΟΑΕΔ δικαιούται να λύσει τη σύμβαση οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της σύμβασης, αφού προηγουμένως ενημερώσει τον Δήμο Χαϊδαρίου τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την ημερομηνία απομάκρυνσής του”. Ας λάβει υπόψη του ο αναγνώστης ότι το οικόπεδο όπου χτίστηκε ο ..”κρεμαστός” βρεφονηπιακός ανήκε στον Δήμο Χαϊδαρίου…

«Καθημερινά προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον Οργανισμό. Φτάσαμε να βρίζουμε την παλιά και νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ, αλλά δεν καταφέραμε
να μιλήσουμε μαζί τους», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σελέκος. Χαρακτήρισε “εγκληματική” την υπάρχουσα προγραμματική σύμβαση, την οποία η σημερινή διοίκηση του Δήμου θα συνεχίσει τις προσπάθειες να αλλάξει, για να λυθεί το ζήτημα.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button