ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο “κρεμαστός” βρεφονηπιακός του Χαϊδαρίου και το “μπακαλοτέφτερο” του ΟΑΕΔ

Ο “θρυλικός”, πλέον, βρεφονηπιακός σταθμός της οδού Βεργίνας, στο Άνω Δάσος, είχε την “τιμητική του” σε δύο ακόμη τηλεοπτικές εκπομπές την περασμένη εβδομάδα, καθώς έχει γίνει ατραξιόν για τα κανάλια, όταν θέλουν να ψυχαγωγήσουν το κοινό τους (το έκανε και ο Λάκης Λαζόπουλος στο “Αλ Τσαντήρι Νιουζ”). Σήμερα αποκαλύπτουμε τη λεόντεια σύμβαση με την οποία ο ΟΑΕΔ εξασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντά του, ενώ αφήνει όλα τα έξοδα στο Χαϊδάρι, χωρίς καμία εγγύηση. 

"κρεμαστός" βρεφονηπιακός

 Έχουμε γράψει πολλά για την ανικανότητα και τον παχυδερμισμό των δημόσιων αρχών, που κατάφεραν να ξοδέψουν σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσουν τον “κρεμαστό βρεφονηπιακό” του Χαϊδαρίου, ο οποίος εδώ και 5 χρόνια έχει αφεθεί έρμαιος στην φθορά και τις κλοπές, ένα πανάκριβο κουφάρι…

Η νέα δημοτική αρχή, με βάση εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, υπολογίζει ότι το κόστος για να λειτουργήσει ο “κρεμαστός” βρεφονηπιακός ανέρχεται στις 300.000 ευρώ, ποσό που δεν υπάρχει στα ταμεία του Δήμου. Ο Δήμος Χαϊδαρίου ζητάει το κτήριο από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος το πήρε ως διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που ξεκίνησε την ανέγερσή του το 2002 σε οικόπεδο που ήταν της πλήρους κυριότητας του Δήμου μας.
Σήμερα παρουσιάζουμε την “Σύμβαση Χρησιδανείου”, με την οποία προτείνει ο ΟΑΕΔ να δοθεί για 10 χρόνια η λειτουργία του Σταθμού στον Δήμο Χαϊδαρίου. Ο Μιχάλης Σελέκος την χαρακτηρίζει ως επιεικώς απαράδεκτη. Αντίθετα, ο προηγούμενος δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας την είδε σαν “πρώτο καλό μήνυμα”, αλλά άφησε την περαιτέρω διαπραγμάτευση στον Μιχάλη Σελέκο. Τον περασμένο Αύγουστε το “Χαϊδάρι Σήμερα” μίλησε για “καυτή πατάτα” στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής, έκφραση που χρησιμοποίησε και ο νέος δήμαρχος στην πρωινή εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου, στο STAR.
Πράγματι, με την πρώτη ανάγνωση του κειμένου, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μια εντελώς ετεροβαρή σύμβαση, που δίνει μεν την λειτουργία του Σταθμού στον Δήμο Χαϊδαρίου, αλλά και όλα τα έξοδα ολοκλήρωσής του, χωρίς καν να είναι εξασφαλισμένο ότι θα μείνει στα χέρια του για τα 10 χρόνια που αναφέρει η η πρόταση!
"κρεμαστός" βρεφονηπιακός

Αναλυτικότερα, η “Σύμβαση Χρησιδανείου” που προτείνει η Νομική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ παραχωρεί μεν χωρίς αντάλλαγμα στον Δήμο Χαϊδαρίου τη χρήση του κτηρίου 10 χρόνια, αλλά μπορεί ο Οργανισμός να πάρει πίσω το κτήριο όποτε το επιθυμήσει, με μια απλή προειδοποίηση 3 μηνών! Στο μεταξύ όμως ο Δήμος Χαϊδαρίου θα έχει δαπανήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (περίπου 300.000 ευρώ) για την αποπεράτωση του Σταθμού. Ο ΟΑΕΔ σαφώς δηλώνει ότι “το κτήριο παραχωρείται ως έχει, μη ευθυνόμενος για ελαττώματα του ακινήτου για τα οποία οφείλει να μεριμνήσει και να αποκαταστήσει με δαπάνες του ο χρησάμενος Δήμος Χαϊδαρίου“, ο οποίος θα βαρύνεται και με όλες τις λειτουργικές δαπάνες του Σταθμού (θέρμανση, νερό, κτλ.), όπως και με κάθε έξοδο συντήρησης.

Ωστόσο, “Ο ΟΑΕΔ δικαιούται να λύσει τη σύμβαση οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της σύμβασης, αφού προηγουμένως ενημερώσει τον Δήμο Χαϊδαρίου τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την ημερομηνία απομάκρυνσής του”.
Ο ΟΑΕΔ, λοιπόν, από τη μια δεν προβαίνει στις δαπάνες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του κτηρίου, από την άλλη ζητάει από το Χαϊδάρι να καταβάλλει μόνος του το απαιτούμενο ποσό, χωρίς όμως την βεβαιότητα ότι θα κρατήσει για ολόκληρη την δεκαετία το κτήριο, ώστε να κάνει απόσβεση των χρημάτων από την μη καταβολή ενοικίων στον βρεφονηπιακό σταθμό της οδού Αφροδίτης, που ανήκει σε ιδιώτη. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν οικονομικές και νομικές εκκρεμότητες μεταξύ του εργολάβου και του ΟΕΕ.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το οικόπεδο έκτασης περίπου 1,5 στρέμματος, στο οποίο χτίστηκε ο Σταθμός ανήκε στον Δήμο Χαϊδαρίου, ο οποίος το παραχώρησε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας το 1998 χωρίς να διεκδικήσει ούτε αποζημίωση ούτε δικαιώματα χρήσης! Δήμαρχος ήταν τότε ο (κιμπάρης) Κώστας Σπηλιόπουλος και διοικήτρια του ΟΕΕ η αδελφή του Δ. Σπηλιοπούλου.
Δηλαδή, παρακαλάμε σήμερα έναν φορέα του Δημοσίου να μάς δώσει ένα κτήριο δημόσιας χρήσης, που έχτισε πάνω σε δικό μας οικόπεδο… Επιτέλους ας επικρατήσει η λογική κι ας αφήσει ο ΟΑΕΔ το “μπακαλοδέφτερο”, όπου σαν “δοσάς” σημειώνει πόσα πρέπει να πληρώνει το Χαϊδάρι. Αυτό που πρέπει να κάνει ο Οργανισμός είναι παραχωρηθεί στον Δήμο ο “κρεμαστός” βρεφονηπιακός της οδού Βεργίνας, αφού ο ίδιος δεν πρόκειται να τον λειτουργήσει. Κι αν οι διοικούντες τον ΟΑΕΔ διστάζουν να βάλλουν την υπογραφή τους, ας πάρει την πρωτοβουλία ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Τα παιδιά και η κοινωνία του Χαϊδαρίου περιμένουν!

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button