ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Χαϊδάρι: Η περιπέτεια του μεγάλου δανείου για νέα απορριμματοφόρα


Κλειστές βρήκε τις κάνουλες των τραπεζών ο Δήμος μας ενόψει σύναψης μακροπρόθεσμου δανείου και μόνο χάρη στην ρευστότητα που διαθέτει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα υλοποιηθεί ο απολύτως αναγκαίος εκσυγχρονισμός κρίσιμου εξοπλισμού για την πόλη μας. 
Χαϊδάρι Σήμερα Σχετικά με το μεγάλο δάνειο του Δήμου Χαϊδαρίου για την καθαριότητα 2
Τα οχήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας είναι απαρχαιωμένα και σε κατάσταση που με τεράστια δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης. Από την εποχή του δημάρχου Κώστα Σπηλιόπολου, πριν το 2000, έχει να ανανεωθεί ο στόλος. Σήμερα “ο κόμπος έφτασε στο χτένι” και το Χαϊδάρι στηρίζεται σε παραχωρούμενα από άλλους Δήμους απορριμματοφόρα για να μαζέψει τα σκουπίδια του. Η δημοτική αρχή Σελέκου προμηθεύτηκε ήδη ένα φορτωτή, ένα φορτηγό και ένα ανυψωτικό, ενώ προγραμματίζεται με το μεγάλο δάνειο να αγοραστούν απορριμματοφόρα, σκούπα, πλυντήριο κάδων, ακόμα ένας φορτωτής, ένα φορτηγό και δυο μικρότερα φορτηγάκια. 

 

Στόχος τού δανείου είναι η «προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού στην Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης», προϋπολογισμού € 1.370.200,00 καθώς επίσης και η «αντικατάσταση υπάρχοντος δικτύου ηλεκτροφωτισμού με υλικά νέας τεχνολογίας χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και  καλύτερης αποδοτικότητας», προϋπολογισμού € 781.200,00. Σύμφωνα με την προκήρυξη που ανάρτησαν οι υπηρεσίες η προσφορά για τη σύναψη δανείου θα έπρεπε  να περιλαμβάνει τους παρακάτω όρους:

  • Συνολικό ποσό δανείου: 2.151.400,00 ευρώ.
  • Διάρκεια αποπληρωμής από 10-25 έτη και η διαθεσιμότητα των κεφαλαίων να είναι άμεση με την υπογραφή της Σύμβασης.
  • Το  επιτόκιο του δανείου μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο.

Μόνο μία προσφορά

Στην πρόσκληση του Δήμου προς τις τράπεζες να καταθέσουν προσφορές δεν ανταποκρίθηκε καμία! Τελικά μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απέστειλε σε σφραγισμένο φάκελο προσφορά. Οι υπόλοιπες τράπεζες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και «δήλωσαν» απούσες.Έστω τα προσχήματα τήρησε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Εθνική Τράπεζα, η οποία με επιστολή της αναφέρει πως οι υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες δεν της επιτρέπουν να δώσει προσφορά για ένα τόσο  μεγάλο δάνειο.

Θα περιμένουμε περίπου ένα χρόνο

Το θέμα της σύναψης του δανείου αναμένεται να συζητηθεί το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας (19 Δεκεμβρίου) στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί θα αποφασιστεί οριστικά αν τελικά ο Δήμος θα προχωρήσει σε δανεισμό γι’ αυτό το σκοπό και αν οι όροι που θέτει το ΤΠΔ είναι βιώσιμοι και προς το συμφέρον του Δήμου Χαϊδαρίου. Πάντως αν τελικά υπογραφεί η σύμβαση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο Δήμος μας θα
παραλάβει τα κλειδιά του νέου στόλου καθαριότητας σε διάστημα περίπου δώδεκα
μηνών, μια που ο χρόνος που απαιτείται για τη συνολική διαδικασία (αποφάσεις,
προκηρύξεις, υπογραφές, τυχόν ενστάσεις) είναι χρονοβόρος.

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» θα παρακολουθεί το θέμα από κοντά και θα σας ενημερώσει με νεότερο ρεπορτάζ.


Μ. Σελέκος: “Είναι ψυχοφθόρο να ζητάς από άλλο Δήμο

Να τι απάντησε πρόσφατα στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, σε ερώτησή μας για την ανάγκη αναβάθμισης της καθαριότητας στην πόλη:

Όταν αναλάβαμε τον Δήμο, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τρομερό πρόβλημα. Τα σκουπίδια ήταν βουνά. Δεν είχαμε προσωπικό, αλλά ούτε και μηχανήματα. Το πρώτο διάστημα υποφέραμε όλοι, κάτοικοι και Δήμος. Αυτή τη στιγμή νομίζουμε πως η κατάσταση είναι πολύ πιο καλή, με δεδομένες τις συνθήκες. Σε άλλες πόλεις, η κατάσταση είναι χειρότερη. 
Η γενικότερη όμως κατάσταση στην Καθαριότητα και την Αυτεπιστασία,  δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ήθελε να οδηγήσει το Δήμο μας, στην ιδιωτικοποίησή τους. Στην Καθαριότητα «παίζονται» πολλά χρήματα. 
Στην Αυτεπιστασία ήταν σκόπιμο να μη γίνονται έργα, αλλά να δίνονται στον εργολάβο και να χρεώνονται δέκα φόρες πάνω από την πραγματική τους αξία. Αυτό που κάναμε αρχικά, ήταν να πάρουμε προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις, κάτι που μας επιτρέπει ο νόμος.
Το πρόβλημα της αποκομιδής λύθηκε εν μέρει. Δεν φτάνει όμως το προσωπικό για να καθαριστούν όλοι οι δρόμοι. Λειτουργήσαμε το γκαράζ και το συνεργείο του Δήμου, για να επισκευάζουμε τα αυτοκίνητα και να γλιτώνουμε όσα χρήματα μπορούμε από τις επισκευές. Αγοράσαμε ένα φορτωτή για να μαζεύει τα μπάζα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία παραλαβής ενός φορτηγού και ενός ανυψωτικού που αγοράσαμε. 
Στο επόμενο στάδιο θα προμηθευτούμε απορριμματοφόρα, σκούπα, πλυντήριο κάδων και ακόμα ένα φορτωτή, ένα φορτηγό και δυο μικρά φορτηγάκια. Το συνολικό κόστος τους είναι 1.250.000 ευρώ. Θα τα αγοράσουμε με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με χαμηλό επιτόκιο. 
Να προσθέσω πως λύσαμε ο θέμα της καθαριότητας, δανειζόμενοι οχήματα από άλλους Δήμους. Ήταν ψυχοφθόρο να απευθύνεσαι σε άλλο Δήμο, για να δανειστείς ένα απορριμματοφόρο. Ευτυχώς κάποιοι ανταποκρίθηκαν και έλυσαν προσωρινά το πρόβλημα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button