ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ελευσίνα – Ασπρόπυργος – Μέγαρα αποκτούν κομμάτια του θαλάσσιου μετώπου τους


Μόνο ζήλια μπορεί να αισθάνεται ο Χαϊδαριώτης όταν διαβάζει αυτές τις ειδήσεις. Και είναι διαδοχικές το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη, κάποιοι ίσως θεωρήσουν εμμονική την δημοσίευση από την εφημερίδα μας των νέων που αφορούν την παράδοση παραθαλάσσιων χώρων σε διάφορους Δήμους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως μας αφορά άμεσα και εμάς εδώ στο Χαϊδάρι. Διότι και η πόλη μας δικαιούται την απόδοση της παράνομα μπαζωμένης προβλήτας νο 4, και μάλιστα υπάρχει ένα κορυφαίο ατού: η εκφρασμένη, με τον επισημότερο τρόπο, θετική γνώμη του νυν πρωθυπουργού! Αλλά φως δεν βλέπουμε. Για την ακρίβεια δεν βλέπουμε ούτε κάποια σοβαρή και πιεστική διεκδικητική κίνηση, την ίδια ώρα που γειτονική Δήμοι, πάνω στην ίδια ακτογραμμή, αποκτούν πολύτιμους χώρους.

Υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο: Το “ελεύθερο λιμανάκι” και η “προβλήτα του Πασά” βρίσκονται σε άθλια κατάσταση εδώ και δεκαετίες και, παρά τα “παχιά” λόγια που ακούμε κάθε τόσο για την ανάπλαση του χώρου, δεν γίνεται απολύτως τίποτε. 

Έχει ενδιαφέρον το δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” (23 Ιανουαρίου) με τίτλο “Η Χερσαία Ζώνη Λιμένα της Ελευσίνας αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες”.
Η απόδοση χώρων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα της Ελευσίνας στις τοπικές κοινωνίες Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων αποφασίστηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας. Την απόφαση έκανε γνωστή τη Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στην έδρα της αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα.
Ο Π. Κουρουμπλής ταυτόχρονα έκανε γνωστή τη βούληση της κυβέρνησης να αποδοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, χώροι των Χερσαίων Ζωνών από όλα τα λιμάνια, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται ή δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για λιμενικές δραστηριότητες. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η απόφαση να αποδοθούν στις κοινωνίες της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου και των Μεγάρων χώροι και από το παραλιακό μέτωπο, κυρίως ενόψει της ευκαιρίας που παρουσιάζεται για την αναβάθμιση της περιοχής, με την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.
Ο Π. Κουρουμπλής ανακοίνωσε τη σύσταση ευέλικτης επιτροπής που «θα τρέξει το πρόγραμμα». Ζήτησε η σύσταση της Επιτροπής να γίνει ως την Τετάρτη και να συμμετέχουν σε αυτή από ένας εκπρόσωπος των τριών δήμων, εκπρόσωπος της αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, εκπρόσωπος του Ο.Λ.Ε. και εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Ορίστηκε ήδη η εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία ανέλαβε το συντονισμό των εργασιών. Ο υπουργός ζήτησε η πρόταση της Επιτροπής για το ποιοι χώροι θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες να είναι έτοιμη σε ένα μήνα, ώστε το υπουργείο να αναλάβει στη συνέχεια να προωθήσει τις σχετικές αποφάσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς και Χρήστος Λαμπρίδης, οι βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ΝΔ Γεωργία Μαρτίνου και Θανάσης Μπούρας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, οι δήμαρχοι Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης και Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου. Συμμετείχαν ακόμα ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.), Σταύρος Δρακονταειδής, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ Θανάσης Λιάγκος, καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι.
Σημειώνεται ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η απόδοση χερσαίων χώρων του λιμένα Πάτρας, ενώ ήδη άρχισε η ίδια διαδικασία και για την Ηγουμενίτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button