ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ένδεια έργων, άπνοια αποφάσεων




Για την μελαγχολική ένδεια έργων και σημαντικών παρεμβάσεων στον Δήμο μας, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει σε άλλες γειτονικές μας πόλεις ακόμη και στις μέρες της κρίσης, έχουμε γράψει αρκετές φορές. Με ανάλογη απογοήτευση έχουν σχολιάσει επανειλημμένα τα δημοσιεύματα αυτά οι συμπολίτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια ματιά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαϊδαρίου για το 2016, μπορεί να βεβαιώσει ότι έργα σημαντικής εμβέλειας, ικανά να ταρακουνήσουν το τέλμα, αλλά και αλλάξουν την ίδια την ψυχολογίας μας, ότι δηλαδή “επιτέλους, κάτι γίνεται κι εδώ”, δεν υπάρχουν. Για να μην αδικούμε την νυν δημοτική αρχή, δεν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.


Είναι άραγε αυτό πρόβλημα στρατηγικής στοχοθεσίας από τις εκάστοτε ηγεσίες του Δήμου; Είναι πρόβλημα εκπόνησης μελετών; Είναι η αδυναμία ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα; Μάλλον όλα αυτά μαζί είναι…

Αν κάτι μπορεί να πάρει σάρκα και οστά σε ορατό χρόνο είναι έργα “ώριμα”, για τα οποία δηλαδή υπάρχουν έτοιμες μελέτες ή -ορισμένα- ήδη έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το (πολύ) μεγάλο έργο των κόμβων Σκαραμαγκά, που απεντάχθηκε την τελευταία στιγμή από το κατασκευαστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής το 2012. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει θέσει το έργο αυτό υπόψιν του αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον και επιφυλάχθηκε να πάρει θέση, μόλις ερευνήσει πώς έχει το θέμα. Αν ξαναμπεί σε τροχιά κατασκευής ο κόμβος του Σκαραμαγκά, θα βελτιώσει θεαματικά την κυκλοφορία στην δυτική πύλη της Αθήνας, θα αλλάξει την άσχημη εικόνα της, αλλά θα αντιμετωπίσει και τοπικά κυκλοφοριακά προβλήματα που αφορούν την Άνω και την Κάτω Αφαία, όπως και επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα της περιοχής, που απασχολούν τους συμπολίτες μας εκεί.

Υπάρχει και το έργο κατασκευής του νέου Πολιτιστικού Κέντρου στην θέση του Παλιού Δημαρχείου, πάνω από την Παναγίτσα (προϋπολογισμός 2.070.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ). Η μελέτη του είναι διαθέσιμη, υπάρχει χρηματοδότηση, υπάρχει σύμβαση κατασκευής του έργου, αλλά τίποτε δεν προχωράει. Το θέμα έχει συζητηθεί πάλι και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο και μένει εκκρεμές από εποχής… Κυριάκου Ντηνιακού!

Ένδεια έργων, άπνοια αποφάσεων 1
Μακέτα του κτηρίου του Πολιτιστικού Κέντρου “Παλαιό Δημαρχείο”. Η οριστική μελέτη έγινε το 2007 από το Γραφείο Μελετών Η. Μουζάκης και Συνεργάτες – Αρχιτέκτονες ΕΠΕ. Η επιφάνεια του κτηρίου είναι 1.470 τμ.

Ψάχνοντας εκ νέου το θέμα, διαπιστώσαμε ότι η Περιφέρεια Αττικής με την Αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας το καλοκαίρι του 2015, απένταξε το έργο του Νέου Πολιτιστικού Κέντρου και στην θέση του εντάχθηκε το έργο της επισκευής του κτιρίου του Παλιού Δημαρχείου. Αξίζει τελικά να ξοδευτούν χρήματα για ένα παλιό, μικρό κτήριο (περίπου 200 τετραγωνικά), χωρίς ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία;

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δεκέμβρη του 2014, όταν ξανα-συζητήθηκε το θέμα, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι εμφανίστηκαν θετικοί για το νέο Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά και πάλι υπάρχει ακινησία. Ούτε αυτό προχωράει ούτε άλλα εναλλακτικά έργα απορρόφησης του σχετικού κονδυλίων προτείνονται, όπως τότε είχε ειπωθεί.

Υπό την σημερινή κατάσταση πλήρους “άπνοιας” έργων, αξίζει να επανεξετάσουμε την περίπτωση αυτού του κτηρίου. Η τωρινή λειτουργία του σαν χώρος φιλοξενίας ποικίλων δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Οργάνωσης “Ιστός”, θα μπορούσε να είναι το πρότυπο και για την μελλοντική του λειτουργία. Δηλαδή να είναι χώρος δραστηριοποίησης, πέρα από τμήματα του Δήμου, και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων με ποικίλη δράση, καλλιτεχνική, κοινωνική κτλ. 

Πιστεύουμε ότι ούτε η δημοτική αρχή θα είχε αντίρρηση σε αυτό, τη στιγμή που οι προσλήψεις προσωπικού για το Πνευματικό Κέντρο γίνονται με το σταγονόμετρο, αλλά ούτε και τα μέλη του “Ιστού” έχουν λόγο να επιδιώκουν αποκλειστικότητα του χώρου. 

Το νέο κτίριο, αν ποτέ κατασκευαστεί, θα έχει μεγάλη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων, πολλά καλλιτεχνικά εργαστήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους, που μπορούν να φιλοξενήσουν και δραστηριότητες των εθνικοτοπικών συλλόγων. Ως προς αυτό, η υπάρχουσα Στέγη Πολιτισμού στην οδό Κολοκοτρώνη αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Όπως πληροφορούμαστε από την πλευρά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, ο Δήμος μας ακόμη δεν έχει καταθέσει αίτηση να του παραχωρηθεί το κτήριο από το Δημόσιο. Οφείλει να το κάνει άμεσα, όπως και να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. 

Για το έργο του κυκλοφοριακού κόμβου Σκαραμαγκά θα υπάρξει επόμενο, αναλυτικό δημοσίευμα.


“Χαϊδάρι Σήμερα”

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button