ΔΗΜΟΤΙΚΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Γιάννης Θεοτοκάς: “Μειώσαμε το χρέος του Δήμου στο μισό”

Ο Γιάννης Θεοτοκάς, δημοτικός σύμβουλος και έμπειρος οικονομολόγος, μιλάει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” για τον Οικονομικό Απολογισμό του Δήμου Χαϊδαρίου στην οχταετία 2007 – 2014 είχε συμβουλευτικό ρόλο (άμισθο) επί των οικονομικών του Δήμου.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική αρχή, οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν δραστικά την τελευταία πενταετία, ωστόσο μειώθηκαν μειώθηκαν και οι δαπάνες. Ο δανεισμός αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2007 και έχουν πληρωθεί οι περισσότεροι προμηθευτές. Σύμφωνα με το δελτίο Απολογισμού, ο δείκτης “οικονομικής ευρωστίας” του Δήμου Χαϊδαρίου βελτιώθηκε στο 3,2 για το 3013, ενώ ο μέσος όρος του δείγματος των 264 Δήμων δεν ξεπερνά το 1,4, κατατάσσοντας το Χαϊδάρι μεταξύ των καλύτερων.

Να τι μάς είπε ο Γιάννης Θεοτοκάς:

– Κύριε Θεοτοκά, ανταποκρίθηκε η δημοτική αρχή Μαραβέλια στις “ανάγκες των καιρών”, όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου;

Σε αυτή την κρίσιμη ιστορικά περίοδο, το σημαντικότερο επίτευγμα του Δημ. Μαραβέλια είναι ότι κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, μειώνοντας το χρέος του Δήμου στο μισό από ό,τι το παρέλαβε, τολμώντας διαρθρωτικές παρεμβάσεις, μειώνοντας τα έξοδα και ενισχύοντας την ευελιξία των οργανωτικών δομών, μακριά από τον δρόμο του λαϊκισμού και της παροχολογίας.

– Δώστε μας μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία. Ποια πολιτική ακολουθήθηκε;
Παρ’ όλη την μείωση των εσόδων από τις κρατικές επιχορηγήσεις, που την τελευταία 5ετία ξεπέρασε το 60%, ο Δήμος Χαϊδαρίου κατόρθωσε να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα κατά 40%. Οι συγχωνεύσεις των Νομικών Προσώπων (ΔΑΟΧ, Πνευματικό Κέντρο, Δημοτική Επιχείρηση), μείωσαν τα συνολικά έξοδα κατά τουλάχιστον τρία (3) εκατ. ευρώ ετησίως, παρέχοντας τις ίδιες (εάν όχι καλύτερες υπηρεσίες) Κοινωνικής Μέριμνας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, παρ’όλες τις αρχικές αντιδράσεις.
Παράλληλα, η συνεπής αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων (το 2006 ήταν άνω των € 10.0 εκατ.) και η επιτυχής αναδιαπραγμάτευση με ευνοϊκότερους όρους, οδήγησε στην μείωση του συνολικού δανεισμού στα 5.2 εκατ., δηλαδή στα μισά απ’ ό,τι αρχικά παρέλαβε. Επιπροσθέτως δημιουργήθηκαν και σημαντικά οφέλη ταμειακής ρευστότητας, λόγω της επιτευχθείσας αναδιαπραγμάτευσης που προβλέπει περίοδο χάριτος (“πάγωμα”) για τουλάχιστον 2 ακόμη χρόνια (έως και το 2015).
Το 2013 η προσήλωση στο νοικοκύρεμα και η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης και Στελεχών των Οικονομικών Υπηρεσιών αξιοποίησε την ευκαιρία για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέσω έκτακτης επιχορήγησης (ΥΠΕΣΔΑ), ολοκληρώνοντας σε χρόνο ρεκόρ τις διαδικασίες με αποτέλεσμα την εκταμίευση του ποσού των € 9.5 εκατ., αποπληρώνοντας το 90% των οφειλών προς προμηθευτές προηγούμενων ετών. Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα ούτως ώστε το υπόλοιπο 10% να πληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2014.

Ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω ενεργειών, ο Δήμος Χαϊδαρίου το 2014 απαλλαγμένος από το 50% των χρεών του σε σχέση με το 2007, κατατάσσεται μεταξύ των πιο εύρωστων οικονομικά Δήμων της Χώρας.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button