ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Δέντρα στα πεζοδρόμια: Ομορφιά ή αταίριαστος γάμος;

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς, με προεκτάσεις τόσο περιβαλλοντικές όσο και κινητικότητας στα πεζοδρόμια της πόλης, απασχολεί συχνά το Δημοτικό Συμβούλιο. Αφορά την διαχείριση του πρασίνου στα πεζοδρόμια, το οποίο άλλοι επιθυμούν και φυτεύουν δέντρα, ενώ άλλους ενοχλεί ή εμποδίζει και όχι μόνο διαμαρτύρονται, αλλά και ζητούν από την Υπηρεσία Πρασίνου να τα κόψει. 
Δέντρα στα πεζοδρόμια
Οι ρίζες σήκωσαν τους κυβόλιθους, στην πλατεία της Αφαίας.

Τα δέντρα ομορφαίνουν τις γειτονιές και χαρίζουν σκιά, από την άλλη όμως σε στενά πεζοδρόμια κάτω του 1,5 μ. εμποδίζουν την κίνηση των πεζών, ενώ καθώς μεγαλώνουν ξηλώνουν οδοστρώματα και μάντρες.

Είναι συχνές οι περιπτώσεις που κάποιοι δημότες ενοχλούνται από δέντρα που βρίσκονται έξω από το σπίτι τους (ελιές, νεραντζιές κτλ.) και ζητούν την κοπή τους. Ζητούν ακόμη γνωμάτευση της Τεχνικής Υπηρεσίας, με τον ισχυρισμό πως πετάχτηκαν οι πλάκες του πεζοδρομίου από τις ρίζες.

Δέντρα στα πεζοδρόμια

Οι γεωπόνοι του Δήμου δύσκολα δίνουν άδεια για κοπή και πολλές φορές η δημοτική αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη, αν βέβαια συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σχετικά αιτήματα κατοίκων, που συχνά έρχονται σε αντιπαράθεση στις γειτονιές, απασχολούν το Δημοτικό Συμβούλιο.Είναι σχεδόν γενικευμένος κανόνας το γεγονός δέντρα και θάμνοι στα πεζοδρόμια, συνήθως πολύ στενά, να εμποδίζουν τη διέλευση πεζών. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις; Να προστατεύσουμε τον πεζό, κόβοντας το δέντρο ή  να διαφυλάξουμε το πράσινο, που τόσο μάς λείπει στην τσιμεντωμένη πόλη; Με άλλα λόγια ασφάλεια ή περιβαλλοντική ευαισθησία; Δύσκολη απάντηση.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button