ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Στήθος με στήθος, ψήφο την ψήφο… Μια αναμέτρηση για πολύ γερά νεύρα

Στήθος με στήθος, ψήφο την ψήφο, βήμα το βήμα μεταξύ τριών παρατάξεων πορεύτηκε η χτεσινή μεγάλη εκλογική νύχτα που κράτησε ξάγρυπνους μέχρι τα ξημερώματα, χιλιάδες συμπολίτες μας, να παρακολουθούν με κομμένη ανάσα την αγχώδη ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ιστοσελίδα μας δέχτηκε από χτες αργά το βράδυ, μόλις κοινοποιήσαμε τα πρώτα αποτελέσματα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι πάνω από 47.000 κλικαρίσματα!

Η αυξημένη συμμετοχή στην κάλπη αποτύπωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των δημοτών, το οποίο προκάλεσε η πολυκύμαντη προεκλογική περίοδος, που κράτησε δύο μήνες, στους οποίους δραστηριοποιήθηκαν 8 συνδυασμοί και περίπου 400 υποψήφιοι!

Η διασπορά των ψήφων ήταν θεαματική και ίσως μοναδική στα αυτοδιοικητικά χρονικά, ακόμα και πέραν του Χαϊδαρίου: ‘Ένας μόλις ξεπέρασε το 18%, ενώ εκλέγονται και οι οχτώ επικεφαλής των παρατάξεων!
Στήθος με στήθος, ψήφο την ψήφο... Μια αναμέτρηση για πολύ γερά νεύρα 1
Μέσα σ’ αυτήν την θυελλώδη εκλογική διαδικασία επικράτησε η πιο στιβαρή και συμπαγής δύναμη. Η Λαϊκή Συσπείρωση (18,43%, 4.031 ψήφοι) έκοψε πρώτη το νήμα -έστω και με βραχεία κεφαλή- και ο Μιχάλης Σελέκος, μετά από μια ακάματη αυτοδιοικητική διαδρομή 25 περίπου χρόνων, βρίσκεται πολύ κοντά στη θέση του δημάρχου, πράγμα που ελάχιστοι υποψήφιοι του ΚΚΕ κατάφεραν σε όλη την Ελλάδα. Λιγότερη κομματική ακαμψία θα έδινε σίγουρα περισσότερες εκλογικές ευκαιρίες, αλλά… αυτή είναι η γραμμή και δεν αλλάζει. Το ισχυρό ατού της Συσπείρωσης, σύμφωνα με στελέχη της, είναι ότι -στην ουσία- απέναντί του ο Σελέκος έχει την διοίκηση Μαραβέλια, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παράταξης Μποζίκα, αυτού του οποίου ηγείται  ο Τάσος Χαλκιάς. Η καταμέτρηση των σταυρών θα δείξει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων μέσα στον συνδυασμό – κολλάζ, μάς είπαν. Φυσικά, δυναμική περιμένουν και από τη διάθεση του λαϊκού κόσμου της πόλης να δώσει απάντηση καταδίκης της πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στην τοπική διοίκηση και ελπίδας ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
Ο Ανδρέας Μποζίκας, (17,93%, 3.921 ψήφοι) από την πλευρά του, πέτυχε έναν εκλογικό άθλο. Δεν κάμφθηκε και έμεινε σταθερός στο στόχο του να διεκδικήσει τη δημαρχιακή καρέκλα, ακόμα και όταν οι δημοσκοπήσεις έπαψαν να του δίνουν ελπίδες. Πέτυχε μια καθοριστική εκλογική συνεργασία, με τον Τ. Χαλκιά, προχωρώντας μπροστά ακόμα και όταν είδε ότι τα “εξ απορρήτων” στελέχη του αντέδρασαν σκληρά. Σχεδόν άλλαξε τον βασικό κορμό του συνδυασμού του μέσα σε ένα βράδυ χωρίς δισταγμό! Η επικοινωνιακή του ομάδα έστρεψε τα πυρά της με επίμονη στόχευση κατά του Βαγγέλη Ντηνιακού, δημιουργώντας του ένα περιβάλλον ασφυκτικού πολιτικού κορεσμού. Ο Ντηνιακός αμφιταλαντεύτηκε για την τακτική του, καθυστέρησε να απαντήσει, δεν αξιοποίησε αντίστοιχα “βαριά όπλα” και… ο Μποζίκας του έκλεψε το εισιτήριο της επαναληπτικής εκλογής μέσα από τα χέρια. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να διδάσκονται σε σχολές πολιτικής, σαν μάθημα υπό τον τίτλο “Ποτέ μην απογοητεύεσαι, σε κάθε δυσκολία υπάρχει η απάντηση”. Όμως, μετά από μια τέτοια βίαιη σύγκρουση, πώς θα καταφέρει να πάρει έστω και λίγους ψήφους από αυτή τη μεγάλη δεξαμενή ψήφων, που είναι ιδεολογικά συγγενής του αρχηγού; Συμπέρασμα: οι τακτικές που σε βοηθούν την πρώτη Κυριακή, ίσως σου κόβουν τα φτερά στη δεύτερη.
Βέβαια αρκετοί “εκ των έσω γνώστες” της πολιτικής ζωής της πόλης, ισχυρίζονται ότι το “έργο” που περιγράφηκε πριν λίγο, γράφτηκε από τον δόκιμο πολιτικό σεναριογράφο Δημήτρη Μαραβέλια, και του “βγάζουν το καπέλο”. Οι πολιτικές μανούβρες του, λένε, ήταν απίστευτα αποτελεσματικές. Πρώτη μανούβρα: Καμουφλάρεις τα στελέχη σου (μιας απαξιωμένης δημοτικής αρχής, ενώ ο ίδιος “την έχεις κάνει”) κάτω από την σκέπη ενός συμπαθούς καλλιτέχνη (Τάσος Χαλκιάς). Όταν και πάλι οι δημοσκοπήσεις δεν σου δίνουν αυτό που ζητάς, κάνεις τη δεύτερη μανούβρα: Τους πηγαίνεις όλους σε νέα πολιτική στέγη, εντός της οποίας άλλος φιλόδοξος αρχηγός, απογοητευμένος από τις δικές του προοπτικές, τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες, για την πολυπόθητη επανεκκίνηση. Αθροίζεις δυο ισχυρές πολιτικές επιθυμίες, κρύβεις πίσω σου τα ίχνη μιας καταστροφικής διοίκησης και βάζεις μπρος τις μηχανές. Να που του βγήκε! Ασχέτως αν ο ίδιος ο Δ. Μαραβέλιας γνώρισε το δικό του, προσωπικό πολιτικό βατερλό, μέσα στην ίδια του την πόλη, παίρνοντας σαν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του Κουμουτσάκου ποσοστό… όσο περίπου και η Καμπόλη, που δεν είχε και την υποστήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού! Σε ποιον βαθμό στέκει αυτή η ανάλυση, είναι θέμα του καθενός να κρίνει.
Ο Βαγγέλης Ντηνιακός (17,45%, 3.816 ψήφοι) έχασε τη δεύτερη Κυριακή για 105 ψήφους, μόλις. Ο μικρός αυτός αριθμός μεγαλώνει την πικρία. Σίγουρα θα αναζητηθεί το κρίσιμο (ή τα κρίσιμα) λάθη. Το πιο μεγάλο ίσως βρίσκεται 4 χρόνια πίσω, όταν θα έπρεπε να έχει εκτεθεί σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Δ. Τσατσαμπά και να παλέψει για κάποια θέματα της πόλης, ώστε να εκμηδενίσει τη σημερινή κριτική ότι είναι “άκαπνος” και προϊόν οικογενειοκρατίας. Ο ίδιος κατάφερνε εύκολα να κερδίζει τη συμπάθεια στις προσωπικές επαφές του με τους ψηφοφόρους, έγινε όμως δέκτης βίαιων επιθέσεων, συχνά με ακραία μειωτικές εκφράσεις, από την πλευρά Μποζίκα και Δρούλια, οι οποίοι τον είχαν “άχτι”, γιατί με την εμφάνισή του στις αρχές του έτους (λάθος και ο λίγος προεκλογικός χρόνος που έδωσε στον εαυτό του) περιόρισε την δική τους πρόσβαση στον κεντροαριστερό χώρο. Ίσως το χτεσινό αποτέλεσμα αποδειχτεί σοφό, καθώς ο Β. Ντηνιακός το 2019 (δεν θα έχει πατήσει ακόμη τα 40) θα μπορεί, πιο ώριμος και πιο έτοιμος, να διεκδικήσει πειστικότερα το αξίωμα του δημάρχου.
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος (14,23%, 3.112 ψήφοι) αποφάσισε να πάρει πάνω του το “παιχνίδι” των Πολιτών σε Δράση, αν και δεν υπήρξε ποτέ του αυτοδιοικητικό στέλεχος. Θεώρησε ότι τα πολλά, πράγματι, κομματικά του “χιλιόμετρα” θα αντιστάθμιζαν την έλλειψη γνώσης και δράσης για τα καθαρά τοπικά ζητήματα. Έπεσε έξω. Πόνταρε ο ίδιος και το κομματικό επιτελείο τού τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ότι η δυναμική του κόμματος θα οδηγούσε ψηλά την υποψηφιότητά του και έτσι, αντί να επιδιώξουν άνοιγμα της δημοτικής κίνησης (πέραν της αποτυχημένης απόπειρας με τον Ηλία Περιμένη), την περιχαράκωσαν. “Αν κρατούσαν τον Ασπρογέρακα, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα;” αναρωτιούνται πολλοί, ίσως και οι ίδιοι. Τα θέλησαν όμως όλα δικά τους, έβαλαν στο περιθώριο τον πετυχημένο αυτοδιοικητικό και αποδεκτό σε ευρύτερους χώρους πολιτικό, και έμειναν “εκτός νυμφώνος”. Το χειρότερο: Το ποσοστό Σπηλιόπουλου υπολείφθηκε κατά 12% του ποσοστού που απέσπασε η Ρένα Δούρου στο Χαϊδάρι. Ας λάβουν υπόψη τους ότι ο αυτοδιοικητικός Σελέκος πήρε πολύ περισσότερο από το κομματικό ποσοστό του ΚΚΕ.
Η απήχηση του Ηρακλή Δρούλια (12,04%, 2.633 ψήφοι) έχει δύο αναγνώσεις. Αν το δει κανείς σαν ποσοστό πρωτοεμφανιζόμενου πολιτικού στο τοπικό σκηνικό, είναι πραγματικά ελπιδοφόρο. Αν το δει σαν αποτέλεσμα ενός ανθρώπου που στόχευε απ’ ευθείας την δημαρχία, είναι αποτυχία. Οι αντίπαλοί του του καταλογίζουν ότι για να πετύχει τον σκοπό του κινητοποίησε πόρους και μηχανισμούς του ΟΣΚ. Πάντως και αυτός είναι νέος και έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο μέλλον από σαφώς καλύτερη αφετηρία. Με τον νέο ρόλο του στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει την τεχνοκρατική γνώση και την διοικητική πείρα να προσφέρει σημαντικό έργο στην πόλη.
Ίσως η Ελένη Καμπόλη προσδοκούσε κάτι παραπάνω, ωστόσο, τελικά, δεν μπορεί θα θεωρηθεί μικρό το 11,94% (2.612 ψήφοι). Υπολογίζεται σαν σοβαρή πολιτική δύναμη και μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί τον σημαντικότερο κεντροδεξιό πόλο στο Χαϊδάρι, καθώς οι ενδοπαραταξιακοί αντίπαλοί της (στην πάλαι ποτέ παράταξη Μαραβέλια) προτίμησαν να μην καταμετρηθούν αυτόνομοι. Σε πρωινή συζήτηση που είχαμε με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της μάς είπαν ότι κάποιοι ψηφοφόροι τους δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις με πηγή το Δημαρχείο, για να στραφούν προς την πλευρά των υποψήφιων που έμειναν πιστοί στο “περιβάλλον Μαραβέλια”. Τέτοιες συμπεριφορές, μάς είπαν, τους κάνουν απολύτως αρνητικούς στο ενδεχόμενο να στηρίξουν τον Α. Μποζίκα.
Ο Κώστας Ασπρογέρακας (4,07%, 891 ψήφοι) και ο Κώστας Φουρλής (3,92%, 857 ψήφοι) έδωσαν αξιοπρεπή αγώνα και κατάφεραν με τις δικές του δυνάμεις να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι, κάνοντας το νέο Δημοτικό Συμβούλιο πλούσιο σε πείρα και πολιτική σοβαρότητα.
ΥΓ. Επειδή έρχονται και ξανάρχονται στην επιφάνεια καταγγελίες για τη λειτουργία “εκλογικού παραμάγαζου” στο Δημαρχείο, καλούμε τον δήμαρχο Δ. Μαραβέλια να ζητήσει ο ίδιος την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή, κατά την προεκλογική εβδομάδα, όλα τα γραφεία, για να βεβαιώνεται ότι τίποτε επιλήψιμο δεν συμβαίνει, αλλά και ότι δεν υποχρεώνονται συμβασιούχοι υπάλληλοι να εργάζονται εκτός (ή εντός) ωραρίου για λογαριασμό υποψηφίων.
Η “γυναίκα του Καίσαρος” δήμαρχε…

Μενέλαος Χρόνης    

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button