ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πολιτική αφωνία στο Χαϊδάρι για την υπόθεση του οικοπέδου στον Προφήτη Ηλία

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο έντυπο “Χαϊδάρι Σήμερα” στις 7 Απριλίου. Πιστεύουμε ότι το περιεχόμενό του, που κρούει το κώδωνα του κινδύνου για πιθανή βλάβη των συμφερόντων του Δήμου μεγάλης έκτασης και δικαιολογεί -αν δεν απαιτεί- την αντίδραση του τοπικού πολιτικού κόσμου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, σχεδόν δυο βδομάδες μετά, δεν έχει διατυπωθεί δημόσια ούτε ένα σχόλιο. 

Μενέλαος Χρόνης


Το δημοσίευμα για το οικόπεδο του Προφήτη Ηλία.

ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ “ΦΙΛΕΤΟ” ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ανω δασος
ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΤΕΡΑΣΤΙΑ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Κατά τη διαδικασία σύνταξης του Κτηματολογίου, που «τρέχει» αυτή την περίοδο, «φιλέτο» έκτασης 3,5 στρεμμάτων στην Προφήτη Ηλία Χαϊδαρίου είναι πολύ πιθανό να περάσει στα χέρια ιδιωτών, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Μητσοτάκη, αν και το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε σημανθεί σαν δημοτικό με ταμπέλα από το 1963.
Σε έρευνα που έκανε το «Χ.Σ.» αναδεικνύεται μια ιστορία με μεγάλα ερωτηματικά. Επιπλέον, όλες οι μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε συγκλίνουν στην κοινή θέση ότι η περιουσία Μητσοτάκη (κληρονομιά από οικογένεια Ζαβογιάννη, από την οποία καταγόταν η Μαρίκα Μητσοτάκη), περίπου 20 στρέμματα, στον Πρ. Ηλία, έχει απαλλοτριωθεί και αποζημιωθεί οριστικά, στο σύνολό της.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Το παρελθόν του οικοπέδου, στη συμβολή Κουμουδούρου και Υψηλάντου, έχει μυθιστορηματική πλοκή. Για να πιάσουμε την αρχή του νήματος, πρέπει να επιστρέψουμε 50 χρόνια πίσω, όταν το 1963 ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Γιαχνής έβαλε ταμπέλα σ’ αυτό το κομμάτι, με την ένδειξη «Δημοτική Περιουσία». Όπως εξηγεί στο «Χ.Σ.» ο κ. Θοδωρής Σπηλιώτης, επί χρόνια αρμόδιος του Γραφείου Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Χαϊδαρίου, «τότε βρέθηκε ένα κομμάτι γης ελεύθερο. Δηλαδή από τη διανομή που έκαναν οι κληρονόμοι των οικοπέδων εκεί (σσ. οικογένεια Ζαβογιάννη) φάνηκε κάποιο κενό και το χρησιμοποίησε ο Δ. Γιαχνής ως δημοτική περιουσία. Κανένας δεν το διεκδίκησε για πολύ καιρό, μέχρι που έφτασε να το διεκδικεί για τον εαυτό του ένας εκλιπών προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας (Τ.Υ.)
του Δήμου μας. Δεν έπιασε το κόλπο του».
Συνεχίζει ο Τάσος Λυμπέρης, πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας (Τ.Υ.) και επί σειρά ετών υποψήφιος δήμαρχος με την συντηρητική παράταξη: «Αφαιρέθηκε η ταμπέλα από το οικόπεδο και γι’ αυτό έγινε κίνηση να περιφραχτεί ο χώρος από την Τ.Υ. Όμως υπήρξε ιδιοτέλεια. Ο Θ. Σπηλιώτης, ερευνώντας τις δηλώσεις για το ΤΑΠ, ανακάλυψε πως δύο υπάλληλοι της Τ.Υ. του Δήμου (ο ένας έχει φύγει από τη ζωή) είχαν δηλώσει ότι τάχα με χρησικτησία είχαν ιδιοκτησία μέσα στο δημοτικό χώρο (1.000 τ.μ και 600 τ.μ αντίστοιχα). Είναι φανερό ότι έγινε προσπάθεια καταπάτησης της Δημοτικής Περιουσίας».

Όταν έγινε γνωστό αυτό, ο τότε δήμαρχος κ. Ντηνιακός αποφάσισε να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο τροποποίηση σχεδίου και να γίνει εκεί πλατεία (2005). Ελήφθη ομόφωνη απόφαση, όμως εμφανίστηκαν άλλα απρόσμενα προσκόμματα.

Συγκεκριμένα, κατά τη σύνταξη της υπηρεσιακής αλληλογραφίας γράφτηκε από την Τ.Υ. λάθος αριθμός στο οικοδομικό τετράγωνο. Δηλαδή αντί ΟΤ 74Α (το σωστό) δηλώθηκε σαν ΟΤ74Β! Η πρόταση τροποποίησης πέρασε από την Πολεοδομία χωρίς να δει κανένας το λάθος, αλλά όταν πήγε στην Περιφέρεια έγινε ένσταση από την οικογένεια Ζαβογιάννη και ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους.

Οι συνομιλητές μας δεν «μασούν» τα λόγια τους. Ο κ. Σπηλιώτης θεωρεί ότι η τροποποίηση σχεδίου «τορπιλίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας». Ο κ. Λυμπέρης μιλάει για «εσκεμμένο λάθος στον χαρακτηρισμό του οικοπέδου από την 5η φάλαγγα που υπάρχει στην Τ.Υ. Λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου».
Από τότε και μέχρι να τελειώσει η θητεία της δημοτικής αρχής Ντηνιακού δεν επανήλθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ούτε και επί δημαρχίας Δ. Μαραβέλια. Έμεινε «στον αέρα», μέχρι που ήρθαν οι διαδικασίες του Κτηματολογίου και η δυσμενής για τον Δήμο εξέλιξη.
Συμπερασματικά, οι Θ. Σπηλιώτης και Τ. Λυμπέρης, που μας έδωσαν τον βασικό όγκο των πληροφοριών, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι στο σημείο αυτό του Πρ. Ηλία δεν υπήρχε ιδιωτική ιδιοκτησία κανενός από τους φερόμενους σήμερα σαν ιδιοκτήτες. “Αυτά τα οικόπεδα δεν είναι
ιδιοκτησία αυτών που εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο”, λέει ο κ. Σπηλιώτης. Επικαλούνται και την νομική έκθεση του δικηγόρου
Δημήτρη Πάτρα, που έγινε κατά παραγγελία του Δήμου Χαϊδαρίου.
Σε επιτόπια έρευνά μας, συνταξιούχος δικηγόρος, που κατοικεί ακριβώς δίπλα στο επίμαχο οικόπεδο, μας είπε ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν έχει γίνει ποτέ πράξη νομής από οποιονδήποτε.
Προφήτη Ηλία
Τμήμα του επίμαχου οικοπέδου στον Προφήτη Ηλία Χαϊδαρίου, μπαλκόνι στην Αθήνα. Από τη δεκαετία του 1960 υπήρχε εδώ ταμπέλα “Δημοτική Περιουσία”. 

Η οικογένεια Ζαβογιάννη – Μητσοτάκη έχει αποζημιωθεί

Καθοριστικής σημασίας στο υπό συζήτηση θέμα είναι και το αν η περιουσία Ζαβογιάννη – Μητσοτάκη στον Πρ. Ηλία έχει αποζημιωθεί. Και εδώ όλες οι μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε από αρμόδια πρόσωπα είναι σαφείς: Όλη η περιουσία έχει απαλλοτριωθεί και αποζημιωθεί.
Όπως μας διηγείται ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Ντηνιακός, όλο το «Κτήμα Χαϊδάρι» ανήκε στην οικογένεια Παληού. Ο Παληός παντρεύτηκε μία από τις τρεις αδελφές Ζαβογιάννη. Μία άλλη από τις αδελφές παντρεύτηκε τον Γιαννούκο με τον οποίο απέκτησαν τη Μαρίκα, μετέπειτα σύζυγο του Κώστα Μητσοτάκη. Όταν χώρισε η Ζαβογιάννη από τον Παληό, βρέθηκαν στα χέρια της περιουσιακά στοιχεία στο Χαϊδάρι. (Οι αδελφοί Παληού είχαν και το Παλατάκι, που αγόρασε ο Δήμος το 1985.)
Σχετικά με την αποζημίωση του οικοπέδου στον Πρ. Ηλία ο Κ. Ντηνιακός είναι κάθετος: «Η οικογένεια Ζαβογιάννη αποζημιώθηκε πλήρως για όλη την έκταση που είχε στον Πρ. Ηλία. Φαίνεται στο ΦΕΚ. Το 1965 ο Πρ. Ηλίας κηρύχτηκε άλσος και η αποζημίωση  δόθηκε περίπου το 1976. Επί των ημερών μου δεν διεκδικούσαν τίποτα, δεν θυμάμαι να πρόβαλαν άλλες αξιώσεις. Ό,τι βρήκαμε μπροστά μας το αποζημιώσαμε και το κάναμε κοινόχρηστο».
Μαίρη Τοκατλίδη, πρώην αντιδήμαρχος Τ.Υ., πρώην μέλος της Επιτροπής Δημοτικής Περιουσίας: «Η αποζημίωση που είχε δοθεί στην οικογένεια Μητσοτάκη για τον Πρ. Ηλία κάλυπτε όλα τα στρέμματα που είχε με τους τίτλους του. Συνεπώς αυτό το οικόπεδο είναι του Δημοσίου. Όμως ο Δήμος πολύ σωστά έκανε και ήθελε να το κατοχυρώσει στο Δήμο για τους πολίτες τού Χαϊδαρίου. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία: Ότι ο Μητσοτάκης εκεί δεν είχε κανένα νόμιμο δικαίωμα».
Αριστείδης Πανόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Τ.Υ.: «Η οικογένεια Ζαβογιάννη διεκδικούσε το οικόπεδο από κληρονομιές. Όταν είχαμε ασχοληθεί με αυτό το θέμα, πριν κάνουμε όλες τις διαδικασίες για να γίνει πλατεία, βεβαίωναν ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα τα οποία οφείλει ο Δήμος ή ότι έχουν αυτοί. Εμείς ξέραμε ότι είχαν αποζημιωθεί πλήρως. Αυτό προκύπτει και από στοιχεία του Δήμου το 2006. Δεν
εκκρεμεί καμία αγωγή εκ μέρους των φερομένων ως ιδιοκτητών για τις ενέργειες που έκανε η διοίκηση Ντηνιακού».
Θοδωρής Σπηλιώτης: «Η ιδιοκτησία Ζαβογιάννη ήταν κατατεθιμένη σε σχεδιάγραμμα του 1956 και για την οποία αποζημιώθηκαν».
Παρακολουθούμε το θέμα»
Ο νυν αντιδήμαρχος Τ.Υ. Κώστας Βορέας μας ανέφερε πως για το συγκεκριμένο οικόπεδο στο Ο.Τ 74Α , ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης επικαλείται (από την πλευρά της αείμνηστης συζύγου του Μαρίκας) τον τίτλο ιδιοκτησίας και υποστηρίζει πως έχει τα συμβόλαια. Η Νομική και η Τ.Υ. παρακολουθούν το θέμα.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Πολεοδομικού Τμήματος της Τ.Υ., κ. Κώστας Χονδρογιάννης, συνέστησε υπομονή. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα από το Κτηματολόγιο και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσουν αν θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ανέφερε πως άλλο είναι η κυριότητα ακινήτου και άλλο η τροποποίηση σχεδίου.
Να ξαναγίνει τροποποίηση σχεδίου
Αρκετοί από τους συνομιλητές μας είναι απαισιόδοξοι για την κατάληξη της υπόθεσης του οικοπέδου στον Πρ. Ηλία. «Στο Κτηματολόγιο καταχωρήθηκε στους 3-4 φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Στις ιδιοκτησίες φαίνεται μια κ. Μαρία Μητσοτάκη, μια πρώην υπάλληλος του Δήμου και κάποιοι άλλοι. Δεν μας έχει ενοχλήσει ο Δήμος για τίποτα. Το θέμα θέλει τεράστια έρευνα», λέει ο Θ. Σπηλιώτης. Ο Τ. Λυμπέρης πιστεύει ότι ο Δήμος πρέπει να αντιδράσει και καλεί την δημοτική αρχή να επαναφέρει την τροποποίηση σχεδίου και όποιος νομίζει πως έχει ιδιοκτησιακό δικαίωμα, ας πάει να το διεκδικήσει στα δικαστήρια.
Το «Χαϊδάρι Σήμερα» προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την οικογένεια Μητσοτάκη για να έχει την θέση της για το οικόπεδο του Πρ. Ηλία. Μέχρι την έκδοση του παρόντος φύλλου αυτό δεν έγινε δυνατό. Μόλις έχουμε τοποθέτηση θα την δημοσιεύσουμε στο ηλεκτρονικό «Χαϊδάρι Σήμερα». Επίσης θα δημοσιεύσουμε έρευνα του νομικού μας συμβούλου στις μερίδες των διεκδικητών, στο Υποθηκοφυλακείο Χαϊδαρίου.
Μ.Χ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 


– “Οι οικοπεδοφάγοι στο Χαϊδάρι έχουν κάνει επίθεση. Δεν θα μείνουν έτσι!”

– Καταγγελία “φωτιά” από τον Τάσο Λυμπέρη για επίορκους υπαλλήλους στον Δήμο

– ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Δημόσια περιουσία σε κίνδυνο. Γιατί δεν ενεργεί η δημοτική αρχή; Στο φως στοιχεία φωτιά

– Κεραυνός για το Χαϊδάρι! Το Εθνικό Κτηματολόγιο αμφισβητεί τα 2/3 της περιουσίας τού Δήμου

– “Οι οικοπεδοφάγοι στο Χαϊδάρι έχουν κάνει επίθεση. Δεν θα μείνουν έτσι!”

 
 
 
 



Παρόμοια Άρθρα

Back to top button