ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Χαϊδάρι – βρόμικη πόλη. "Λείπει η αγάπη και το ενδιαφέρον για την πόλη μας"

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΑΜΠΑΣ: “Η δημοτική αρχή Μαραβέλια απέτυχε οικτρά στη διαχείριση της Καθαριότητας… δεν δείχνει ούτε το στοιχειώδες ενδιαφέρον και αγάπη για την πόλη”



Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαπαναγιώτου

Οι σοκαριστικές εξελίξεις στην κορυφή της διοίκησης του Δήμου, με την σύλληψη και προφυλάκιση του αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοίκησης μονοπώλησαν το πολιτικό ενδιαφέρον τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο η καθημερινότητα και τα προβλήματά της “είναι εδώ”. Ανοίγουμε το μέγα θέμα της Καθαριότητας, η οποία αποτελεί αιτία έντονων παραπόνων των δημοτών, με συνέντευξη που μάς παραχώρησε ο Δημήτρης Τσατσαμπάς.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί πως το έργο της δημοτικής Καθαριότητας είναι ελλιπές, με δυσανάλογο κόστος για τους δημότες. Δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να την παραχωρήσουν σε ιδιώτες και μας παρουσιάζει τη δική του πρόταση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το “Χαϊδάρι Σήμερα” θα ζητήσει και από τους άλλους επικεφαλής παρατάξεων και υποψηφίους δημάρχους να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την λειτουργία της καθαριότητας.
Κύριε Τσατσαμπά, κατά τη γνώμη σας, σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία Καθαριότητας αλλά και το παραγόμενο έργο της;
Δυστυχώς και στην Καθαριότητα το Χαϊδάρι έχει πάει παρά πολύ πίσω. Αρκεί μια βόλτα στην πόλη για να βγουν πολλά δυσάρεστα συμπεράσματα. Ακόμη περισσότερο, αρκεί μια βόλτα στους γύρω Δήμους… η σύγκριση προκαλεί βαθιά απογοήτευση. Δυστυχώς η πόλη μας πλησιάζει στον πάτο και σε σχέση με το παρελθόν, όπου η ποιότητα της Καθαριότητας ήταν υψηλή.
Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η Καθαριότητα “έπιασε πάτο”;
Η προσφιλής δικαιολογία της δημοτικής αρχής για τις αποτυχίες της σε όλους τους τομείς είναι η οικονομική κρίση. Ωστόσο, όπως σας είπα προηγουμένως, μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με άλλες πόλεις, που έχουν και αυτές προβλήματα και δυσκολίες, όμως η ποιότητα της καθαριότητας είναι πολύ ανώτερη από εδώ. Τι έχει συμβεί; Από τον πρώτο χρόνο που η παράταξη Μαραβέλια ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου μας, η οικονομική της διαχείριση ήταν καταστροφική, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει πλήρης οικονομική αδυναμία σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αδυνατεί να διαχειριστεί την Υπηρεσία Καθαριότητας, γι’ αυτό και έχουμε οδηγηθεί σε αυτά τα αποτελέσματα.
-Πιστεύετε ότι στοχεύουν να την αναθέσουν σε ιδιώτη;
Δυστυχώς, νομίζω πλέον σίγουρα ότι η οικονομική αδυναμία τούς προσανατολίζει και σε τέτοιες λύσεις. Δεν ξέρω αν παρασύρονται και από ιδεολογικές αντιλήψεις του χώρου στον οποίο ανήκει η σημερινή δημοτική αρχή, αλλά για μένα το ισχυρότερο στοιχείο είναι ότι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, με δική τους ευθύνη.  Όπως έκαναν με άλλες δομές, π.χ Πολιτισμό, Αθλητισμό, Κοινωνική Υπηρεσία, όπου παραχώρησαν αρμοδιότητες του Δήμου σε ιδιώτες, πολύ φοβάμαι ότι ετοιμάζονται και σε αυτό τον τομέα. Δεν το φοβάμαι μόνο, αλλά όπως λέτε και εσείς στο τελευταίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας, υπάρχουν και πληροφορίες ότι εξετάζουν τέτοιες λύσεις.
-Το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας και ο τεχνικός εξοπλισμός κατά πόσο επαρκούν για να έχουμε μια καθαρή πόλη;
Επί δημαρχίας Κυριάκου Ντηνιακού, που είχα την τιμή να διατελέσω και στον τομέα της α αντιδήμαρχος Καθαριότητας, υπήρχε μια πολλή καλή οργάνωση και στον τομέα της υποδομής και στον τομέα του σχεδιασμού και στον τομέα του έμψυχου δυναμικού, με αποτέλεσμα με χαμηλό λειτουργικό κόστος να έχουμε πετύχει υψηλές αποδόσεις στην ποιότητα της καθαριότητας. Όταν τη διοίκηση ανέλαβε η δημοτική αρχή Μαραβέλια διόγκωσε το κόστος καθαριότητας της πόλης σε ποσοστό 70%, ώστε η σχέση κόστους – οφέλους κατέληξε αρνητική. Αυτό οφείλεται καθαρά στην κακή διαχείριση από πλευράς της δημοτικής αρχής. Πιστεύω ότι ο εξοπλισμός, το έμψυχο δυναμικό με σωστό σχεδιασμό, μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή καθαριότητα στην πόλη, εφόσον υπάρχει σωστός σχεδιασμός και σωστή οργάνωση, που δυστυχώς λείπουν από αυτή τη δημοτική αρχή και επιπλέον έχει προστεθεί, όπως είπα και προηγούμενα, η οικονομική αδυναμία.
– Είναι ευθύνη προσώπου, δηλαδή του πολιτικού υπεύθυνου;
Και στον τομέα Καθαριότητας, όπως και στο σύνολο της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δήμο, η δημοτική αρχή Μαραβέλια ποτέ δε λειτούργησε οργανωμένα, συντονισμένα και αποτελεσματικά. Τα κριτήρια τα οποία πάντα υπερίσχυαν στις επιλογές της ήταν ρουσφετολογικά, κομματικά, πελατειακά, με αποτέλεσμα, όσο κυλούσε ο χρόνος, η κατάσταση να γίνεται όλο και χειρότερη και πλέον να έχουμε οδηγηθεί στο αδιέξοδο όπου βρισκόμαστε σήμερα.
– Σε τελική ανάλυση, τα τέλη καθαριότητας που πληρώνει ο δημότης,”πιάνουν τόπο”;
-Θα ήθελα εδώ να είμαι πιο συγκεκριμένος. Για τις κατοικίες τα τέλη καθαριότητας στο Δήμο μας είναι 1,69/τ.μ, σε ετήσια βάση. Για τα καταστήματα είναι πολύ πιο αυξημένα, 4,49/τ.μ, σε ετήσια βάση. Είναι αρκετά υψηλά. Υπάρχουν και υψηλότερα τέλη, που αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις και πολύ σωστά υπάρχουν, γιατί μιλάμε για τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των τελών αφορά αυτές τις δύο κατηγορίες που προανέφερα. Με αυτό το ύψος των τελών θα έπρεπε η καθαριότητα στο Δήμο Χαϊδαρίου, να “πετάει”.
Δυστυχώς όμως φαίνεται πως τα έσοδα για την Καθαριότητα, που θα έπρεπε υποχρεωτικά να πηγαίνουν για αυτό το σκοπό (αυτό προβλέπει ο νόμος), διοχετεύονται για να καλύψουν τη “μαύρη τρύπα”, που έχει ανοίξει όλα αυτά τα χρόνια που διοικεί η παράταξη Μαραβέλια. Το ποσό που διατίθεται για την καθαριότητα στην πόλη μας, φτάνει συνολικά στο ύψος των 7.000.000 ευρώ ετησίως, ένα υπεραρκετό νούμερο για να έχουμε άριστη καθαριότητα στο Χαϊδάρι.
– Μήπως τελικά, με δεδομένο ότι έφτασαν εδώ τα πράγματα, η ιδιωτικοποίηση αποτελεί ενδεδειγμένη λύση;
Εμείς λέμε ότι σε καμία περίπτωση η Καθαριότητα δεν θα πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Η διαχείριση θα πρέπει να συνεχιστεί να γίνεται από το Δήμο. Θα πρέπει όμως να γίνει βάσει ορθολογικού σχεδιασμού και στη βάση του κόστους – οφέλους. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν συναισθηματισμοί.
Πρέπει να υπάρχει ορθολογική διαχείριση, μακριά από ρουσφετολογικές και πελατειακές αντιλήψεις, οι οποίες βούλιαξαν τη χώρα μας. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αξιοποίηση τού έμψυχου δυναμικού και τής υλικοτεχνικής υποδομής, η οποία είναι ικανοποιητική, παρότι τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πολλές φθορές. Αν πετύχουμε την ικανοποίηση των δημοτών, τότε πλέον δεν θα υπάρχει και καμία σκέψη από κανέναν για ιδιωτικοποίηση. Για μας είναι και στην ιδεολογία μας, είναι και στην πρακτική μας: η Καθαριότητα είναι δημοτική υπηρεσία.
Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση, γιατί αυτό θα είναι αιτία πολέμου. Δήμος χωρίς Καθαριότητα δεν νοείται.
– Στο Δήμο Χαϊδαρίου γίνεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, λ.χ ανακύκλωση;
-Δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα η πόλη μας έχει πάει πολύ πίσω. Έτυχε να είμαι αντιδήμαρχος όταν πριν από μερικά χρόνια, ξεκίνησε η ανακύκλωση. Τότε τοποθετήσαμε τους πρώτους 600 κάδους ανακυκλώσιμων υλικών και με μια συνεχή προσπάθεια επιχειρήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ανακύκλωσης. Στη συνέχεια, όταν ανέλαβε η διοίκηση Μαραβέλια, αυτή η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε. Είχαμε φαινόμενα όπου τα απορριμματοφόρα για την ανακύκλωση πάθαιναν φθορές, δεν επισκευάζονταν, καθυστερούσαν πολύ. Οι κάδοι δεν συλλέγονταν στην ώρα τους και σιγά σιγά οι πολίτες, βλέποντας αυτή την αδράνεια και τη αδιαφορία της δημοτικής αρχής, έχασαν και οι ίδιοι την ευαισθητοποίηση τους και την εμπιστοσύνη τους. Έτσι βλέπουμε κάδους ανακύκλωσης να έχουν και οργανικά απορρίμματα και να γίνονται πολλές φορές ένα με τους υπόλοιπους κάδους. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει ξανά εκ του μηδενός και στο επίπεδο ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας και στο επίπεδο της υποδομής, όπου θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς βελτιώσεις, ώστε η ανακύκλωση να αποκτήσει ξανά σάρκα και οστά στην πόλη.
Συμπληρωματικά να πω ότι πέρα από τους κάδους και την ανακύκλωση, το επίπεδο της καθαριότητας έχει να κάνει και με τον οδοκαθαρισμό, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί ολοκληρωτικά λόγω της πλήρους οικονομικής αδυναμίας.
Επίσης σοβαρότατο ζήτημα είναι η βαριά δυσοσμία από τα φρεάτια των ομβρίων. Σε πολλές γειτονιές οι δημότες διαμαρτύρονται έντονα, Πρόκειται για κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς και εκεί η δημοτική αρχή, μένει με τα “χέρια σταυρωμένα”.
Θα το επαναλάβω: Δεν είναι μαζοχιστές οι κύριοι της δημοτικής αρχής, για να θέλουν να βασανίζουν τους δημότες. Τα πράγματα είναι απλά. Απέτυχαν οικτρά και στη διαχείριση και στο σχεδιασμό και στο στοιχειώδες ενδιαφέρον για την αγάπη τους, για την πόλη. Με αποτέλεσμα πλέον να έχουν πια μια πλήρη αδυναμία λειτουργίας και το ένα ζήτημα, το ένα πρόβλημα να “σκάει” μετά το άλλο, χωρίς να μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
– Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που,κατά τη γνώμη σας, θα άλλαζε τα πράγματα;
-Μια πολλή σημαντική πρόταση για τη βελτίωση της ποιότητας της Καθαριότητας στην πόλη μας, με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού της κόστους, είναι η δημιουργία ενός μικρού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή του Σκαραμαγκά, σε δημοτική περιουσία. Την περίοδο που ασκούσαμε διοίκηση είχαμε εντοπίσει τη θέση, όπου, με την αγορά συμπιεστών, τα απορρίμματα θα δέχονταν μια πρώτη επεξεργασία συμπίεσης, ώστε στη συνέχεια προγραμματισμένα και επεξεργασμένα να πηγαίνουν στη χωματερή. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα, στα απορριμματοφόρα μας να λειτουργήσουν πολύ πιο οικονομικά και πολύ πιο παραγωγικά και με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στον αστικό ιστό, ώστε η ποιότητα της Καθαριότητας με πολύ χαμηλότερο κόστος να ανέβει κατακόρυφα. Ήταν μια ενέργεια την οποία σχεδιάζαμε, αλλά η διοίκηση Μαραβέλια ποτέ δεν ασχολήθηκε με αυτό.
-Σας ευχαριστούμε πολύ. 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button