ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Κοινωνικό αναβρασμό” φοβάται η δημοτική αρχή για προβλήματα οικοπέδων με το Κτηματολόγιο

Σε χτεσινοβραδινή μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου συζητήθηκε το θέμα των ενστάσεων ιδιωτών στο Κτηματολόγιο σε εκτάσεις που ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε δηλώσει σαν δημοτική περιουσία. “Πρόκειται για ιδιοκτησίες τις οποίες δεν μπορούσε ο Δήμος επαρκώς να εντοπίσει ή ακόμα για ρέματα ή δρόμους, που δεν υφίστανται πια εν τοις πράγμασι εδώ και δεκαετίες”, όπως λέει η σημερινή δημοτική αρχή. 

Λήφθηκε κατά πλειοψηφία η απόφαση που ακολουθεί. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” θα δημοσιεύσει αύριο εκτενές ρεπορτάζ γι’ αυτό το σοβαρότατο κοινωνικό και δημοτικό θέμα.

"Κοινωνικό αναβρασμό" φοβάται η δημοτική αρχή για προβλήματα οικοπέδων με το Κτηματολόγιο 1
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ενστάσεις του Κτηματολογίου
Το Δεκέμβριο του 2008 ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, που αποτελεί και το πρώτο βήμα της διαδικασίας κτηματογράφησης στο Δήμο μας. Στα τέλη Απριλίου 2015 έγινε η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων και συγκεκριμένα η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες. Στην συνέχεια, εντός διμήνου από την ανάρτηση ολοκληρώθηκε και η διαδικασία υποβολής ενστάσεων κατά των προσωρινών πινάκων και διαγραμμάτων. Ήδη σήμερα έχει ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης των ενστάσεων ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων του Εθνικού Κτηματολογίου. Προϋπόθεση του παραδεκτού για την εξέταση της ένστασης από την Επιτροπή είναι η κοινοποίησή της από τον ενιστάμενο στα πρόσωπα των οποίων τα δικαιώματα/ακίνητα επηρεάζονται. Μετά την συζήτηση των ενστάσεων στην Επιτροπή Ενστάσεων, η οποία αποτελείται από δύο νομικούς και έναν τοπογράφο – μηχανικό, θα ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο της διαδικασίας κτηματογράφησης, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία θα οριστικοποιηθούν και θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στο Δήμο μας στην θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το έτος 2008, κατά την διάρκεια της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, προχώρησε στην δήλωση ιδιοκτησίας, μεταξύ άλλων και για ιδιοκτησίες τις οποίες δεν μπορούσε επαρκώς να εντοπίσει ή ακόμα για ρέματα ή δρόμους, που δεν υφίστανται πια εν τοις πράγμασι εδώ και δεκαετίες. Η τακτική αυτή εξυπηρετούσε την επιχειρηματολογία της περί δήθεν «επαύξησης της δημοτικής περιουσίας», αποσκοπούσε σε μία ανέξοδη κατά τον χρόνο εκείνο προπαγάνδα περί προάσπισης της δημόσιας/δημοτικής περιουσίας, την ίδια στιγμή που οι πρακτικές της σε καίρια ζητήματα ήταν αποκαλυπτικές περί του αντιθέτου.

Κατά την διάρκεια της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων συνεδρίασε επανειλημμένως η Επιτροπή Κτηματολογίου του Δήμου μας. Σε ενίσχυση του έργου της Επιτροπής πραγματοποιήθηκαν, στις 10/6/2015 και 23/6/2015 συναντήσεις, στις οποίες είχαν προσκληθεί και παρευρέθησαν πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου. Στις συναντήσεις αυτές έγινε διεξοδική συζήτηση σχετικά με την διαδικασία κτηματογράφησης και εντοπίστηκαν από την πλευρά μας τα ζητήματα αυτά που προέκυπταν σχετικά με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας που είχε υποβάλλει ο Δήμος.

Με δεδομένο ότι όπως αναφέρθηκε παραπάνω προϋπόθεση του παραδεκτού της συζήτησης της ένστασης από την Επιτροπή είναι η κοινοποίησή της από τον Δήμο μας στα πρόσωπα των οποίων τα δικαιώματα/ακίνητα επηρεάζονται, ερχόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με το εξής γεγονός. Χιλιάδες συμπολίτες μας θα λάβουν στα χέρια τους ένα έγγραφο του Δήμου, το οποίο θα λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Δήμος επιδιώκει να αποκτήσει δικαιώματα στην ιδιοκτησία του, ότι το ρέμα ή ο δρόμος που υπήρχε κάποτε κάτω από την πολυκατοικία που βρίσκεται το σπίτι του είναι δημοτική περιουσία, την οποία ο Δήμος διεκδικεί! Είναι φυσικό το γεγονός αυτό να προκαλέσει έντονη ανησυχία και αναβρασμό στους συμπολίτες μας, οι οποίες θα θεωρήσουν ενδεχομένως ότι ο Δήμος επιχειρεί με κάποιον τρόπο να αποκτήσει δικαιώματα στην περιουσία τους ή με έναν έμμεσο τρόπο να επιβάλει ένα νέο χαράτσι στην ιδιοκτησία τους.

Σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός ματώνει για να καλύψει τις τεράστιες φορολογικές υποχρεώσεις που του έχουν επιβληθεί, που οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι έχουν εξοντώσει τα λαϊκά νοικοκυριά, που η αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων που κλιμακώνεται την τελευταία εξαετία δεν έχει τελειωμό, η παρούσα Δημοτική Αρχή δηλώνει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι δεν θα προσθέσει άλλον έναν κρίκο σε αυτήν την αλυσίδα.

Κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η προάσπιση της Δημοτικής Περιουσίας, είναι η προστασία των σχολείων, των πάρκων, των παιδικών χαρών και όλων των δημοτικών υποδομών και κοινόχρηστων χώρων, που με νύχια και με δόντια θα εμποδίσουμε στο να δοθούν βορά σε ιδιώτες, που μόνο σκοπό θα έχουν την εμπορευματοποίηση της γης και της χρήσης της.

Με το δεδομένο αυτό λοιπόν η παρούσα Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο χαράτσι στους συμπολίτες μας, δεν προτίθεται να διεκδικήσει από αυτούς οποιαδήποτε αποζημίωση, αφού γνωρίζουμε ότι ήδη έχουν πληρώσει ακριβά την αυτονόητη ανάγκη τους για κατοικία. Αντιθέτως θα είμαστε στο πλευρό της λαϊκής οικογένειας για την κατάργηση των χαρατσιών και την προστασία της λαϊκής στέγης, συγχρόνως δε διεκδικούμε δημόσιους χώρους και υποδομές που θα τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button